Rik Jungmann

Carole Denninger

Carole Denninger
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Schilderijententoonstelling

's-Graveland, 15 januari 2005. Carole Denninger organiseert volgend weekend en het weekend daarna een schilderijententoonstelling in Galerie Gooilust in 's-Graveland.

Ingezonden Bericht

COLLECTIE CAROLE DENNINGER
19e en 20e eeuwse schilderijen

21-22-23 en 28-29-30 januari
in Galerie Gooilust-‘s-Graveland

Kunsthistoricus, verzamelaar en auteur van boeken als ‘Schilders van Amsterdam’ en ‘Schilders van Laren’, Drs Carole Denninger-Schreuder, presenteert de laatste twee weekeinden van januari haar verkoopcollectie met 19e en 20e eeuwse schilderijen. Een uitgelezen verzameling werken die gekozen zijn vanwege hun artisticiteit. Grote en kleine meesters uit de (na) Haagse School, de Bergense en Larense School maar ook voor- en naoorlogse klassiek-moderne schilders uit binnen- en buitenland zijn te bewonderen in de galerie schuin tegenover het prachtige landgoed Gooilust.


Ed. Karsen (1860-1941), Sneeuw, o/d 40 x 30 cm

Om in de winterse sfeer te blijven hangen er sneeuwgezichten van o.a. Ed. Karsen (1860-1941) en Harrie Kuyten (1883-1952). Uitersten die elkaar in artistiek opzicht raken. De eerste intiem, poëtisch en verstild, de tweede breed en haastig geborsteld, ruig en op groot formaat. Maar bij allebei proeft men de stilte en is de sneeuw haast tastbaar.
Een historisch document is het boereninterieur met breiend meisje van David de la Mar (1832-1898). De annotatie ‘Hilversum 6 Juli 1871’ maakt het wel heel bijzonder. Nog vóórdat zijn Amsterdamse collega Jozef Israels het thema in Laren opnam, schilderde hij het al in het naburige Hilversum. Ook Larense meisjes heeft De la Mar in die tijd geportretteerd, dus rijst de vraag: wie mag zich de ‘ontdekker van Laren’noemen? Van een andere Larense schilder Nico van Rijn (1887-1962) zijn twee werken opgenomen in de collectie, een gepointilleerd landschapje en een bloemstilleven. Mecenas Sal Slijper die ook Mondriaan steunde, ontfermde zich over de zwaarmoedige kunstenaar en kocht bijna al zijn werk aan, waaronder ook deze. Ook andere Larense schilders als W.A. Knip en H.J. van der Weele zijn vertegenwoordigd.

Polderlandschappen en stadsgezichten van Amsterdam, bloemstukken en figuurstukken (o.a. een charmante ballerina van de Hongaars-Frans-Amerikaanse schilder Pal Fried) maken dat er voor elke kunstliefhebber wel iets te beleven valt. Een imposant havengezicht van A.P. Schotel (1890-1958), de Merwekade in Dordrecht (1924), behoort eveneens tot de topstukken. Maar ook schilderijen die een link hebben met het magisch-realisme maken het bezoek aan deze verkooptentoonstelling meer dan de moeite waard. Twee werken van de schilderende arts Hendrik Wiegersma (1891-1969) trekken de aandacht. Een in bijzondere grijstonen uitgevoerd portret van zijn vrouw Nel en een in blauwe en groene kleuren geschilderd heuvellandschap. Wiegersma bevond zich in de kring van moderne kunstenaars zoals Ossip Zadkine en Otto van Rees. Hij hanteerde een geheel eigen schilderstijl waarbij zachte contouren, vreemde kleuren en een haast onzichtbare penseelstreek misschien wel het meest kenmerkend zijn. Van Marguérite Hynckes-Zahn (1897-1978) hangt op de expositie een bijzonder fraai stilleven dat zich qua intentie en uitvoering kan meten met dat van haar echtgenoot Raoul Hynckes, een van de grote meesters van het magisch-realisme.

De schilderijencollectie wordt aangevuld met een selectie bijzondere sculpturen van gerenommeerde kunstenaars als Kees Verkade (Masker Bull Dancer-1974), Shinkichi Tajiri, Aat Veldhoen, Jon Gardella en Richard Price.

Art Gallery Gooilust, Zuidereinde 124,’s-Graveland
Openingstijden: vrijdag 13-18 u, zaterdag en zondag 11-18 u
Voor informatie: bel 06-15007708 of mail: info@caroledenninger.nl
Bekijk de collectie op: www.caroledenninger.nl 


De wekelijkse nieuwsbrief ZonnigWindstil Naar volgende bericht