Rik Jungmann

Kh. Parhami

Reactie
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Hopperzuiger in Iran

Bandar Abbas, 22 februari 2005. Ton Fransen, Loenersloter, watersporter in Loosdrecht (en dagelijks lezer van de WWK) zond ons een kort verslag van zijn werk in Iran.

De hopperzuiger waar hij aan werkt kan in 50 minuten 2500 kubieke meter zand zuigen. Misschien een ideetje voor als het toch tot het verdiepingenplan zou komen?  Dan is de plas in een mum van tijd uitgediept lijkt ons
 :-) red.

Leest u ook de WWK op een exotische locatie waar iets leuks over te vertellen is? Mail het ons of Reageer op dit bericht

Reactie

Beste Redactie,

Hierbij nog even een foto van het project in Iran waar ik mee bezig ben. Het betreft, zoals je je misschien nog weet te herinneren, de renovatie van een zeegaand baggerschip, een z.g. hopperzuiger, die omstreeks 1998 in de brand is gevlogen, en door, zeg maar overmatig bluswerk, is gezonken. Hierbij is het gehelen achterschip uitgebrand, en totaal verloren gegaan. Het is de Nederlandse scheepswerf IHC Holland in Kinderdijk die in 1980 het schip had gebouwd, en die dus nu bezig is met de reparatie, zeg maar gerust herbouw.

De accommodatie en de machinekamer inrichting zijn opnieuw ontworpen en voldoen weer aan de eisen van deze tijd. Alle onderdelen zijn vanuit Nederland naar Iran verscheept, en onder toezicht van een Nederlands "project management" wordt het schip weer in zijn oude glorie teruggebracht. De klus wordt geklaard in samenwerking met een Iraanse werf in Bandar Abbas.

Om je een idee te geven van de afmetingen. Het schip heeft een lengte van 97 mtr. Een breedte van 18 Meter, en de brug torent inmiddels 19 mtr boven de waterlijn uit. Als de mast er op staat is het hoogste punt 33 mtr . De inhoud van de hopper, zeg maar laadruim is 2500 m3. En wordt in ca 50 minuten gevuld met zand.De beide zandpompen worden aangedreven door diesel motoren van 2200 PK. Voor de voorstuwing zorgen eveneens 2 diesel motoren van 2200 PK elk. Het is de bedoeling dat het schip in het midden van het jaar weer wordt overgedragen aan de haven autoriteiten van Iran.

De weersomstandigheden zijn op dit moment prima. Overdag een gemiddelde temperatuur van zo'n graad of 25 en gedurende de nacht koelt het af tot 15 graden. Helaas gaat hier snel verandering in komen, want over een maand of 2 kruipt het kwik weer tegen de 40 graden aan. Temperaturen van tegen de 50 graden zijn hier geen uitzondering. Dit in combinatie met een zeer hoge vochtigheid, maakt Bandar Abbas tot onaangenaamste plaats ter wereld, waar het het klimaat betreft. Buiten de stad is dan ook helemaal niets groens te bespeuren. Het is een en al dorrigheid, met aardkorsten die schuin de bodem uitsteken, alsof het schotjesijs is maar dan duizenden malen groter. Dit gebied wordt dan ook regelmatig getroffen door aardbevingen.

Van de aardbeving die het land vanmorgen heeft getroffen hebben wij weinig gemerkt. Het epicentrum zat ver bij ons vandaan.

H.groet

Ton Fransen
Bandar Abbas
Iran


De wekelijkse nieuwsbrief SneeuwMatige wind1 Naar volgende bericht