Rik Jungmann

Gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

1 op de 3 betaalt belastingen niet

Wijdemeren, 26 oktober 2004. Het blijkt dat het verbazingwekkend gemakkelijk was om de gemeentelijke belastingen niet te betalen. Bijna 1 op de 3 inwoners en bedrijven van Wijdemeren heeft tot en met 2003 aanslagen niet betaald. Ook in 2004 werd er slecht betaald. Daar komt nu verandering in.

Persbericht

29% van inwoners heeft één of meerdere aanslagen
t/m 2003 nog niet betaald

Wijdemeren gaat 4.200 inwoners aanmanen belasting te betalen

Het was al een tijdje bekend. Wijdemeren had een achterstand bij de debiteurenadministratie. Inmiddels is alles in kaart gebracht en weet de gemeente precies welke aanslagen nog openstaan. Dat blijkt niet gering. 29% van de inwoners en bedrijven heeft tot en met 2003 één of meerdere belastingaanslagen niet betaald. Bij deze mensen gaat het gemiddeld om een bedrag van 334 euro! Deze inwoners krijgen één herinnering en één aanmaning. Hiervoor brengt de gemeente extra kosten in rekening. Wordt er dan binnen 2 weken niet betaald, dan schakelt de gemeente een deurwaarder in.

De betaling van de aanslagen 2004 laat ook te wensen over. Het hoofd Financiën van de gemeente doet een dringend beroep op deze inwoners. De heer K. van Leeuwen: “Probeer zo snel mogelijk te betalen, want voor je het weet loopt de betalingsachterstand verder op. Een aanslag weer laten liggen heeft geen zin. Nu we alles in kaart hebben gaan we ervoor zorgen dat het geld ook werkelijk bij de gemeente binnenkomt. Het komende half jaar komt iedereen aan de beurt.”

1.4 miljoen euro
In totaal zijn er ruim 4.200 inwoners en bedrijven die een betaalachterstand hebben tot en met 2003. Gezamenlijk gaat het om een bedrag van ruim 1,4 miljoen euro. Het gaat om aanslagen voor afvalstoffenheffing, rioolrecht, roerende zaakbelastingen, onroerende zaakbelastingen en hondenbelasting. Daarnaast werkt de gemeente aan het innen van achterstallige leges en niet betaalde huur van bijvoorbeeld de sporthallen. Inmiddels zijn verschillende inningen overgedragen aan de deurwaarders van B & B-Invorderingscentrum.

Als wij er, heel voorzichtig rekenend, vanuit gaan dat de 1,4 miljoen euro een half jaar open staat, dan leert een simpel rekensommetje dat dat geld tegen 4% rente zo'n € 28.000 zou hebben opgebracht. Met dat geld zouden een paar verenigingen prima geholpen zijn. red.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolktWindstil13º Naar volgende bericht