Rik Jungmann

Gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 Naar de home-page De wekelijkse nieuwsbrief Naar volgende bericht

Begroting: Blik in de toekomst

Wijdemeren, 5 oktober 2004. De gemeente Wijdemeren heeft de begroting 2005 en de meerjarenbegroting het licht doen zien. Een lijvig boekwerk waarin alles te lezen is over het voorgenomen beleid en de financiële voorspellingen voor volgend jaar en de jaren daarna.

Op 2 en 3 november wordt de begroting besproken in de gemeenteraad. Op dat moment zal blijken welke wijzigingen de raad eventueel aanbrengt in de voorstellen van het college. Om maar eens een voorbeeld te noemen, komt er wel of geen precariobelasting? En als die er niet komt, hoe wordt dat financiële gat dan gedicht?


Een fraai afgewerkt boekwerk.

De meerjarenbegroting 2005 - 2008 is een mooi afgewerkt boekwerk geworden, dat verluchtigd is met een groot aantal foto's uit het Wijdemeerse leven. Van schoolactiviteiten tot een braderie, van een sloep op het water tot een besneeuwd Trompenburg. Hier en daar is de gebruikte taal nogal ambtelijk. Bijvoorbeeld de zin: "Dit programma ziet op de exploitatie van zowel die openbare ruimte, als van de gronden en wateren die de gemeente in "privé-eigendom" heeft."

Het boekje staat vol met goede voornemens die de gemeente heeft om de komende jaren te komen tot een goedlopende geoliede organisatie, die haar zaakjes prima voor elkaar heeft.

Er zal weer veel discussie komen over de begroting. In de meerjarenbegroting staan ook altijd overzichtjes met cijfers die gewoon aardig zijn om te weten. We geven u er een paar.

Lengten en aantallen

In heel Wijdemeren is bijna een miljoen vierkante meter verhard. Daarvan is 447.000 vierkante meter asfalt en 530.000 zijn tegels en klinkers. Een miljoen vierkante meter is een veld van een kilometer lang en een kilometer breed, voor de helft belegd met tegels en klinkers en voor de andere helft geasfalteerd.

Met zijn allen zijn wij de trotse eigenaar van 4240 lichtmasten en 58 bruggen. En bomen? We hebben er 8750.

Ook hebben we flink wat rioolbuis. 108.741 meter om precies te zijn. 108 kilometer, van hier tot de Belgische grens.

Belastingen en geld van het Rijk

De gemeente ontvangt het meeste geld van de rijksoverheid, de Algemene Uitkering uit het gemeentefonds. De rest wordt bijgespijkerd door ons allen in de vorm van OZB, RZB (Roerende Zaak Belasting), Toeristenbelasting, Hondenbelasting, Precariobelasting en leges. Na aftrek van de kosten om die belastingen te innen of het geld te verkrijgen zijn de (belasting)opbrengsten:

Alg. Uitkering 11.101.862
OZB 4.977.913
RZB 10.253
Toeristen 458.903
Honden 56.136
Precario 40.000
Totaal 16.645.069

Bij de RZB is heel opvallend dat het 37.000 euro kost om 47.000 euro te innen. Netto opbrengst, slechts 10.000 euro. Goed voor de economie, maar weinig effectief dus.

Uitgaven en inkomsten

Het meeste geld gaat naar reiniging en riolering (16%). Daarna komt het beheer van wegen en de openbare ruimte met 14%. Op de voet gevolgd door Sociale Zaken met 13%. Daar staat tegenover dat de inkomsten uit reiniging en riolering (reinigingsrecht) veruit het hoogst zijn. De netto opbrengsten in 2005 voor de gemeente zijn 6 ton. Ook sociale zaken krijgt veel geld van het rijk, waardoor de netto lasten voor Wijdemeren een beetje beperkt blijven, al kost het de gemeente 850.000 euro in 2005. Beheer van de openbare ruimte en wegen kost alleen maar. Er zal eens een subsidie langskomen, maar er gaat in 2005 netto 3,5 miljoen euro naar dit onderdeel.

Risico's

Er is een risicoparagraaf opgenomen waarin een opsomming staat van de risico's die de gemeente loopt om financiële tegenvallers in het komende jaar tegen het lijf te lopen. Dat is een lange lijst, waarop een paar bekende thema's staan. We noemen er enkele:

  • Een slechtere economie leidt automatisch tot een verlaging van de uitkering van het rijk aan Wijdemeren.
  • Het kabinet wil de OZB in 2006 afschaffen.
  • De risico's die de gemeente loopt met het Dorpscentrum Loosdrecht met parkeergarage, waarin voor 4,5 miljoen door de gemeente geïnvesteerd is.
  • De afhandeling van de kwestie Dode Eind in Kortenhoef.
  • Decentralisatie van rijkstaken. Het rijk heeft er een handje van om taken af te stoten naar de gemeente, zonder dat daar geld bijgeleverd wordt.
  • Planschadeclaims. De gemeente ontwikkelt plannen en kan door burgers op planschade aangesproken worden.
  • De Stichting Primair, het bestuur van alle openbare scholen in Wijdemeren, is erg slordig met haar centjes omgegaan. Het is nog onduidelijk wat de schade is en hoe hoog die is. Alle aangesloten gemeenten zullen daarvoor moeten opdraaien.

WOZ en OZB

De OZB is de meest omstreden gemeentebelasting, omdat deze zeer in het oog springt en tot veel discussie leidt. Tot nu toe gold de WOZ-waarde van een pand voor vier jaar. Het kabinet wil die periode verkorten tot twee en op termijn zelfs één jaar. Aangenomen dat de onroerend goed prijzen blijven stijgen, dan betekent dat een jaarlijkse stijging van de OZB. Per jaar wordt dan immers de gestegen waarde van het pand genomen als grondslag. En dus stijgt de OZB opbrengst jaarlijks, zonder dat de gemeente er iets voor hoeft te doen. Als het kabinet vasthoudt aan afschaffing van de OZB, dan geldt dit verhaal uiteraard niet.


. Half bewolktMatige wind17º Naar volgende bericht