Rik Jungmann

Jaap van Waveren/De Nieuwsster

WWK
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Crisis is een feit

Wijdemeren, 11 november 2004. De coalitiepartijen CDA, PvdA en DBL hebben vanavond het vertrouwen opgezegd in coalitiepartner DBW. Ook wethouder Co de Kloet van DBW moet van de drie partijen het veld ruimen. Er zal geen nieuwe wethouder worden aangesteld.

In een gezamenlijke verklaring hebben de drie coalitiepartijen vanavond de samenwerking met DBW opgezegd. De directe aanleiding was het feit dat DBW tegen de begroting stemde die door de drie overige partijen werd gesteund en geamendeerd.


V.l.n.r. Lia Moote (PvdA), Betske van Henten (CDA) en
Gert Zagt (DBL) tijdens de persconferentie.
(Foto: Jaap van Waveren)

Ondanks het feit dat men veel waardering heeft voor de opstelling van wethouder Co de Kloet (DBW) tegenover zijn eigen fractie en in lijn met de drie resterende coalitiepartijen, vinden de partijen toch dat ook hij uit het college moet verdwijnen. Indien de wethouder niet uit zichzelf terugtreedt zullen de partijen in een extra raadsvergadering in de komende dagen een motie van wantrouwen tegen de wethouder indienen om hem tot aftreden te bewegen. Als argumentatie voor de motie van wantrouwen voeren de drie partijen aan dat De Kloet uit DBW afkomstig is en niet kan blijven functioneren als hij niet gesteund wordt door zijn eigen partij.

In tegenstelling door de gedachte die eerder door wethouder Ties Hagen (PvdA) werd geopperd, zal er geen andere partij gevraagd worden om deel te nemen aan de coalitie en zal er geen vervangende wethouder aangesteld worden in het college. Het aantal wethouders daalt daarmee van vijf naar vier.


Links wethouder Co de Kloet, rechts fractievoorzitter RenÚ Voigt
van DBW, direct na de persconferentie van de coalitiepartijen.
(Foto: Jaap van Waveren)

De fractie van DBW en wethouder Co de Kloet zijn zeer teleurgesteld over de uitkomst van het gesprek vanavond. Fractievoorzitter RenÚ Voigt van DBW was en is van mening dat er binnen de coalitieverschillen van inzicht moeten kunnen bestaan zondar dat die direct een crisis tot gevolg hebben. De wethouder is van mening dat een eventuele motie van wantrouwen in een raadsvergadering in de openbaarheid behandeld moet kunnen worden. Hij zal zich dan ook niet vooraf terugtrekken, al is hij er zich van bewust dat zijn lot bezegeld is.

Meer...


De wekelijkse nieuwsbrief ZonnigWindstil7║ Naar volgende bericht