... ...

Rik Jungmann

Sypesteyn

persbericht
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

De Hollandse Porseleinroute

Loosdrecht, 7 juli 2004. In Kasteel Sypesteyn wordt van 1 juli tot en met 30 september porselein tentoongesteld. De tentoonstelling is een samenwerking met musea in Weesp en Amstelveen.

Persbericht

Tentoonstelling “De Hollandse Porseleinroute”
in Kasteel-Museum Sypesteyn
(1 juli t/m 30 september 2004)

Kasteel-Museum Sypesteyn, het Gemeentemuseum in Weesp en het Gemeentelijk Expositiecentrum Aemstelle in Amstelveen presenteren zich deze zomer gezamenlijk met een tentoonstelling getiteld: “De Hollandse Porseleinroute”.

De drie locaties richten zich elk op de locale porseleinfabricage zoals die in de 18de eeuw slechts kort heeft bestaan. Naast de eigen collecties die voor de gelegenheid uitgebreid worden getoond, zijn unieke stukken te zien uit openbaar en particulier bezit. Wie bijvoorbeeld wil weten hoe het Loosdrechtse porselein van 1774 tot 1784 werd gemaakt moet zeker de tentoonstelling in Kasteel-Museum Sypesteyn gaan bezoeken. Want de fabricage in de beroemde porseleinfabriek van ds. De Mol komt daar dankzij spectaculaire nieuwe vondsten opnieuw tot leven.

De Stichting Loosdrechts Porselein (SLOP) vond de afgelopen jaren een enorme hoeveelheid scherven en tot nu toe onbekende productiemiddelen bij de plek waar eens de porseleinfabriek van dominee De Mol heeft gestaan. Al die vondsten werden door enthousiaste vrijwilligers gespoeld, gesorteerd op kleur en vorm, vervolgens samengevoegd tot bekende en onbekende objecten en gefotografeerd. Het geheim van de productie van de Loosdrechtse fabriek werd daarbij letterlijk boven water gehaald! Dankzij de gevonden gereedschappen, verven, sjablonen, steunen, bakvormen, kleurmonsters en natuurlijk vele misbaksels kan nu, 220 jaar later, een deel van de werkwijze in de fabriek beter worden bestudeerd. Veel vondsten verkeerden nog in uitstekende staat.
SLOP werkt nauw samen met de Historische Kring Loosdrecht die in dezelfde periode een professioneel archeologisch onderzoek uitvoerde. Men vond daarbij de fundering van de gebouwen en de ovens van de Loosdrechtse porseleinfabriek - veel dieper dan ooit verwacht - compleet terug.

Met deze tentoonstelling wordt ook nieuw licht geworpen op de persoon van dominee Joannes de Mol die als een van de eerste porselein fabriqueurs in Europa een uniek levenswerk tot stand heeft gebracht. Daarbij komen ook de schitterende stukken Loosdrechts porselein die in Kasteel-Museum Sypesteyn worden bewaard en voor deze gelegenheid zijn aangevuld met kostbare bruiklenen, dankzij de recente archeologische vondsten in een geheel nieuw daglicht te staan.
N.B. Bij de tentoonstelling verschijnt een brochure met daarin een fiets- en autoroute die de drie locaties met elkaar verbindt.

Kasteel-Museum Sypesteyn
maandag en vrijdag gesloten
Openingstijden: dinsdag t/m donderdag 10 -17
zaterdag en zondag 12-17
De tentoonstelling is uitsluitend per rondleiding te bezichtigen.

Adres:
Nieuw-Loosdrechtsedijk 150
1231 LC Loosdrecht
tel. 035-5823208


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page Zwaar bewolktMatige wind20º Naar volgende bericht