Rik Jungmann

Douwe van Essen

Radio Wijdemeren/HKL
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

HKL: Strijd Oudergaard gaat door

Kortenhoef, 5 december 2004. In Wijdemeren Actueel Live van Radio Wijdemeren was vandaag een woordvoerder van de actiegroep "Houdt Kortenhoef Landelijk" te horen. De actiegroep gaat door.


Oudergaard gezien vanaf de Parklaan in Kortenhoef.

De plannen voor de nieuwbouw van verzorgingscentrum Oudergaard in Kortenhoef houden de gemoederen al bezig vanaf 4 februari 2003 toen Oudergaard voor het eerst naar buiten trad met de plannen. Er was forse hoogbouw voorzien aan De Kwakel en de vijver aan de Parklaan zou verdwijnen. Dat was het moment waarop de actiegroep "Houdt Kortenhoef Landelijk" (HKL) ontstond. In juli van dit jaar trok de actiegroep weer aan de bel. Men dacht dat de zaak al beklonken was. Dat bleek echter niet het geval.

Voor acht november (vorige maand) organiseerden gemeente en Auxilium (de nieuwe naam van Oudergaard, na een fusie) een informatieavond. Op die avond werden aangepaste plannen gepresenteerd. De organisatoren hoopten met die plannen de tegenstanders over de streep te trekken.

Uit het gesprek op de radio vandaag valt op te maken dat dat doel niet bereikt is. De bezwaren die genoemd werden door HKL:

  • De nieuwbouw aan de Parklaan, tegenover de Van Heumenhof, wordt 15 meter hoog. HKL wil een bouwlaag minder.
  • De ontsluiting van het terrein van Oudergaard komt aan de Kerklaan, naast het huis van Kroon op de hoek. Men vindt dat te dicht op de aansluitingen van andere wegen, waardor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
  • De tekeningen die werden gepresenteerd waren volgens HKL onduidelijk. De plaats waar het gebouw komt is niet duidelijk te zien en daarmee de afstand tot andere gebouwen in de buurt.
  • De bestaande waterpartij moet van DWR in stand blijven. De ontwerpers van Oudergaard halen er, volgens HKL, in hun ontwerp steeds meer vanaf.
  • HKL is beducht voor precedentwerking. Als er in Kortenhoef eenmaal een gebouw staat met deze hoogte en deze afmetingen, dan denkt HKL dat er meer komen, bijvoorbeeld aan de Zuidsingel.
  • HKL maakt bezwaar tegen het feit dat gemeente en provincie gebruik maken van een in hun ogen "lichte artikel 19 procedure". Men gaat dan ook een brief naar de provincie schrijven om bezwaar te maken tegen de gang van zaken en de gebruikte procedure.

Er is uit deze reactie maar één conclusie te trekken. Wordt vervolgd.


De wekelijkse nieuwsbrief BewolktWindstil Naar volgende bericht