Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto: Wijdemeerse Webkrant

Bron: VVD Wijdemeren


VVD tegen OZB-stijging

Wijdemeren, 13 juli 2003. De VVD verzet zich tegen de OZB verhogingen die het college de Wijdemeerders de komende jaren in het vooruitzicht stelt in de nota "Heroverweging 2003 - 2006. Hieronder het persbericht van de VVD-fractie, verzonden door Wim Lorjé.


Wim Lorjé. financiëel woordvoerder
van de VVD fractie.

Persbericht

De VVD zegt nee tegen 30% OZB verhoging

Afgelopen maand heeft de gemeenteraad van Wijdemeren in het nieuwe gemeentehuis de Heroverwegingsnota behandeld. In deze nota komt het college van Burgemeester en Wethouders tot de conclusie dat begrotingstekort in 2006 € 3.500.000,- bedraagt.

Juni 2002 reeds heeft de VVD-fractie de noodklok geluid dat het begrotingstekort volledig uit de hand zou gaan lopen, waardoor de Onroerendezaakbelasting (OZB) met een percentage van tussen de 30 en 50% zou gaan stijgen als er niet tijdig strenge bezuinigings- of ombuigingsmaatregelen genomen zouden worden. Wij werden voor gek versleten op dat moment, maar helaas is onze onheilsboodschap van een jaar geleden bewaarheid geworden Het huidige college, bestaande uit CDA, Dorpsbelangen Loosdrecht en ’s-Graveland en de PvdA, rekent nu met een verhoging van de OZB van minimaal 30%!. De VVD vindt dit onacceptabel! Dit is onverkoopbaar naar onze inwoners.

Op een gemeentelijke begroting van ca. € 29.000.000,- geeft het college 12% meer uit dan er aan inkomsten binnenkomt. Dit tekort wordt veroorzaakt door tal van factoren: veel (ingehuurde) ambtenaren (10%), hogere salarissen en opleidingslasten (10%), nieuwe centrale huisvesting, om er maar een paar te noemen.

De VVD is van mening dat nu eerst de tering naar de nering gezet moet worden, voordat er ook maar sprake kan zijn van een OZB- verhoging. Dat betekent kritisch onderzoek naar bezuinigingen in de ambtelijke organisatie, terugdringen van het ziekteverzuim, concentreren op kerntaken, verminderen van indirecte subsidies, kostendekkend maken van leges en andere heffingen. Geen populaire maatregelen, helaas wel noodzakelijke.

Het is duidelijk: het roer moet om. De gemeente moet in staat zijn om een sluitende begroting te realiseren, dat is Wijdemeren tot nu toe niet gelukt en dat lukt ook niet als de OZB omhoog gaat, omdat het college structureel niet met oplossingen komt! In de nabije toekomst komen nog tal van extra kosten op ons af: lokale brandweer, dorpscentrum Loosdrecht, verlaging van de algemene uitkering van het Rijk om slechts een paar te noemen. Dat betekent dat de druk op de begroting verder zal toenemen. Dus bezuinigen en verlagen van het ambitieniveau is beslist noodzakelijk en onvermijdelijk.

Het tot nu toe gevoerde (veelal ad hoc) beleid van het college met de daaruit voortvloeiende droevige resultaten heeft ertoe geleid dat de VVD fractie niet heeft kunnen in stemmen met de Heroverwegingsnota en de daarin voorgestelde richting.

Mede door het ontbreken van de financiële gegevens van de voorjaarsnota (wanneer is die te verwachten? In het najaar?) kan de VVD geen vertrouwen hebben in het te voeren financiële beleid van het college van Wijdemeren tenzij er nu drastische keuzes gemaakt gaan worden!
Waar de coalitie zich verschuilt achter de gekozen “lapmiddelen” van het college, zal de VVD strijden voor een niet verder uit de hand lopende OZB.

Fractie VVD Wijdemeren


Reacties

 

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...