Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: Douwe van Essen
Afbeelding: website Bos van Blaauw

Bron: Wijdemeerse Webkrant 


Bos van Blaauw

's-Graveland, 24 april 2003. Vandaag werd het boek "Bos van Blaauw" van Ton Coops op Schaep en Burgh, het hoofdkantoor van Natuurmonumenten, ten doop gehouden.


Gooilust met het Bos van Blaauw

Het boek is na tien jaar schrijven en research door Ton Coops tot stand gekomen. Het boek behandelt de geschiedenis van het buiten Gooilust en het Bos van Blaauw dat om het buiten ligt. Het buiten werd vanaf 1895 bewoond door Frans Ernst Blaauw die er een verzameling exotische dieren onderbracht. Het bos dankt zijn naam aan deze befaamde bewoner van het buiten, die er met zijn echtgenote Louise Six woonde.


De kaft van het boek.

Ton Coops bekende een passie voor buitenplaatsen te hebben. Een passie die hij deelt met Blaauw die ook een grote liefde voor Gooilust koesterde.

De aanbieding werd ingeleid door de plaatsvervangend directeur van Natuurmonumenten, de heer Jan Bauer. Daarna kwamen de uitgever, de heer Herman Weesjes van Terra Lannoo, de bekende "boomchirurg" Copijn, die bekende inmiddels veel andere activiteiten te hebben, en burgemeester Don Bijl van Wijdemeren aan het woord. Allen spraken hun bewondering uit voor de totstandkoming van het boek en hun dank voor dit nieuwe "standaardwerk" over Gooilust.

 


Links Ton Coops de auteur, rechts zijn uitgever Herman Weesjes.

De uitreiking van het eerste boek aan Jan Bauer (NM), Yvonne Siemons en Don Bijl.

Ton Coops vertelde dat hij inmiddels 35 jaar in 's-Graveland woont en noemde zich dan ook, met lichte aarzeling, een 's-Gravelander. Hij werkte jaren voor Natuurmonumenten, waar hij in 1992 stopte.


Links oud-Commisaris van de Koningin
van NoordHolland Roel de Wit en zijn vrouw, rechts burgemeester Don Bijl en wethouder
Yvonne Siemons bekijken het boek.

Tegen burgemeester Don Bijl en wethouder Yvonne Siemons sprak hij de historische woorden: "Ik weet dat u erg uw best doet met de schilderijen, maar de buitenplaatsen moeten ook uw aandacht krijgen." Jan Bauer voegde hieraan later toe dat de kennis over de  historie van de buitenplaatsen absoluut nodig is.

Eén opvallend weetje dat de revue passeerde willen wij u niet onthouden. In veel weilanden in 's-Graveland en omgeving staat een losse monumentale boom. Die boom is daar ooit neergezet om belastingtechnische redenen. Als er een boom in het weiland stond hoefde men minder belasting te betalen. Nu vinden we het prachtig. Waar belastingheffing al niet toe kan leiden....


Reacties

 

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...