Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Gemeenteberichten

Wijdemeren, 21 oktober 2002. De gemeente zond een aantal persberichten over vrijstellingsverzoeken, een klachtenregeling, de bouw van de Antoniusschool in Kortenhoef (art. 19 procedure), controles op vethoudend afvalwater, planschadevergoeding en de behandeling van bezwaarschriften.

College stelt beleidsregels vast voor de afhandeling van vrijstellingsverzoeken

Het college van Wijdemeren heeft beleidsregels vastgesteld voor de afhandeling van vrijstellingsverzoeken ex artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Wanneer een bouwplan wordt ingediend dat niet past binnen het geldende bestemmingsplan wordt dit opgevat als een verzoek om vrijstelling. Artikel 19 lid 3 geeft burgemeester en wethouders de mogelijkheid vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan. Het vaststellen van de beleidsregels voor de afhandeling van vrijstellingsverzoeken ex artikel 19 lid 3 WRO is belangrijk, omdat voor burgers duidelijker is aan welke regels een verzoek wordt getoetst. 

Waarom beleid opstellen?
De gevallen waarbij vrijstelling mogelijk is, staan beschreven in artikel 20 van het Besluit op de ruimtelijke ordening. Omdat in de opsomming van de gevallen waar vrijstelling verleend kan worden, de beleidsregels ontbreken, pasten de voormalige gemeenten op verschillende wijzen artikel 19 lid 3 WRO toe. Om tot één werkwijze in Wijdemeren te komen zijn hiervoor beleidsregels opgesteld. 

Vooruitlopend op de wijziging van de Woningwet
Vooruitlopend op de wijziging van de Woningwet (WW) en het daarbij behorende Besluit bouwvergunningvrije en lichtvergunningplichtige bouwwerken is in de genoemde beleidsregels bepaald dat voor bouwaanvragen die strijdig zijn met het huidige bestemmingsplan, maar die vallen onder de Woningwet en Besluit, vrijstelling ex artikel 19 lid 3 WRO kan worden verleend. De inwerkingtreding van de wijziging van de Woningwet en het Besluit staat gepland voor 1 januari 2003. Omdat de datum van inwerkingtreding al meerdere keren is verschoven, is in de beleidsregels van Wijdemeren opgenomen dat het deel van het beleid dat betrekking heeft op deze regels vervalt op het moment van inwerkingtreding. 

De beleidsregels voor de afhandeling van vrijstellingsverzoeken ex artikel 19 lid 3 WRO treden in werking op de dag na de officiële bekendmaking op de gemeentepagina in de plaatselijke huis-aan-huisbladen (De Brug, Nieuwsster en Wie Wat Waar).


Procedureverordening Planschadevergoeding 2002

Het college van Wijdemeren vraagt de raad de Procedureverordening Planschadevergoeding 2002 vast te stellen. Personen kunnen een planschadeverzoek indienen wanneer zij menen dat hun woongenot of de waarde van hun eigendom verminderd is door een bouwproject. In de Procedureverordening Planschadevergoeding wordt de procedure rond het behandelen van deze verzoeken beschreven. Tot nu toe werden de drie planschadeverordeningen van de voormalige gemeenten gebruikt. In plaats daarvan beschikt gemeente Wijdemeren binnenkort over één verordening.

Heffen van leges
Tevens vraagt het college de raad in de Tarieventabel behorende bij de Legesverordening van 2003 een bedrag van €1000,00 op te nemen voor het in behandeling nemen van een planschadeverzoek.


Bezwaarschriften raadsbesluiten

Het college van B en W gaat de raad voorstellen om bezwaarschriften tegen raadsbesluiten te laten behandelen door de bestaande bezwaarschriftencommissie die de bezwaarschriften tegen besluiten van B en W in behandeling neemt.

Tot nu toe besloot de raad per bezwaarschrift de bezwaarschriftencommissie in te schakelen voor advies. Om efficiencyredenen wordt nu voorgesteld ieder bezwaarschrift tegen een raadsbesluit direct voor advies voor te leggen aan de bezwaarschriftencommissie. 

College wil klachtenregeling vaststellen

Burgemeester en wethouders van Wijdemeren stellen de raad voor een klachtenregeling vast te stellen. Volgens de Algemene wet bestuursrecht (Awb) hebben burgers de mogelijkheid te klagen over de manier waarop een ambtenaar of bestuursorgaan zich in een bepaalde zaak gedragen heeft. In de klachtenregeling staat beschreven hoe de gemeente klachten van burgers moet behandelen. De voormalige gemeenten kenden geen officiële regeling. 

Dit besluit zal nog aan de Ondernemingsraad van gemeente Wijdemeren voorgelegd worden. Nadat de OR ingestemd heeft, kan het besluit definitief aan de raad voorgelegd worden.


Wijdemeren start vrijstellingsprocedure voor de bouw van de nieuwe St. Antoniusschool

Het college van Wijdemeren heeft besloten de vrijstellingsprocedure voor de bouw van de nieuwe St. Antoniusschool te starten. Hiermee komt het realiseren van de nieuwe basisschool aan de Zuidsingel te Kortenhoef weer een stap dichterbij. 

Naar alle waarschijnlijkheid zal het vaststellen van het bestemmingsplan waarin de St. Antoniusschool is opgenomen nog ruim een jaar duren. Om oponthoud te voorkomen, is er besloten de vrijstellingsprocedure te starten op basis van het definitieve ontwerp.


Gerichte controles op vethoudend afvalwater

De gemeente Wijdemeren zal vanaf september 2002 tot en met maart 2003 alle bedrijven die grote hoeveelheden vethoudend afvalwater lozen op de gemeentelijke riolering controleren op naleving van de regelgeving hiervoor. Dit heeft het college deze week besloten. 

De controles vinden plaats in het kader van een handhavingsproject dat is opgezet door het cluster Milieu van de gemeente Wijdemeren. Aanleiding van het project is het feit, dat veel bedrijven zelfs na diverse keren daarop aangesproken te zijn geweest, zich bewust of onbewust niet aan de lozingsvoorschriften houden.

Verstopping riolering 
Door het slechte onderhoud aan vetafscheiders, door vetafscheiders die een te geringe capaciteit hebben, of verkeerd gesitueerd zijn, maar ook door het niet aanwezig zijn van vetafscheiders daar waar dit gezien de bedrijfsvoering beslist noodzakelijk is, komt teveel vet in de riolering terecht. Hierdoor wordt de kwaliteit van de riolering aangetast en komt het veelvuldig voor dat de riolering verstopt raakt door het vet. Gemeenten zijn daardoor verplicht extra onderhoud aan de riolering uit te voeren. Dit is een kostbare aangelegenheid die bijna nooit voor rekening van de vervuiler kan worden uitgevoerd.

Dwangsom
Door deze projectmatige aanpak zullen alle bedrijven op dezelfde wijze worden gecontroleerd en zal bij constateringen van strijdigheden met de regelgeving op dezelfde wijze worden opgetreden. In die gevallen waarbij bedrijven zich niet aan de lozingsvoorschriften houden is het mogelijk dat de milieupolitie proces-verbaal opmaakt en de gemeente een dwangsom oplegt.

Niet vooraf aangekondigd
De bedrijfsbezoeken zullen niet vooraf worden aangekondigd en worden uitgevoerd aan de hand van een standaard checklist. De resultaten van het project zullen in maart 2003 worden geïnventariseerd en in een evaluatierapport vastgelegd. 


Reacties

Het Wijdemeerse weer: Grijs, 13 graden, droog, weinig wind
Meer weer? Klik hier. 
Auteur: Rik Jungmann Foto's: - Bron: Gemeente Wijdemeren
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...