Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Krakeelakker en Bakker

Wijdemeren, 14 november 2002. Gisteren heeft de bestuursrechter geoordeeld dat het college van B&W van 's-Graveland indertijd ten onrechte vergunningen heeft afgegeven voor het vervangen en vernieuwen van steigers in Jachthaven De Krakeelakker. Bovendien is de rechter van mening dat het college indertijd bestuursdwang had moeten toepassen om de aanleg van de woonarkhaven te stoppen. Het eindoordeel van de rechter in de kwestie is tenslotte dat het karakter van de jachthaven is aangetast en dat daarom niet alle negentien woonarken in het bestemmingsplan passen.

De Gooi- en Eemlander wijdt er een zware kop aan op de voorpagina van het regiokatern boven een stuk van Nico Postma:

Woonarken Krakeelakker zijn illegaal

De rechterlijke uitspraak werd gedaan in een bodemprocedure die de omwonenden van De Krakeelakker aan het Dode Eind in Kortenhoef hadden aangespannen tegen de gemeente. De gemeente Wijdemeren, rechtsopvolger van de voormalige gemeente 's-Graveland, onderzoekt of men bij de Raad van State in beroep zal gaan.

Henk de Kloet, één van de beide eigenaren van de woonarkhaven, zegt in het artikel in de Gooi de uitspraak van de rechter onbegrijpelijk, vreemd en teleurstellend te vinden. "Ik beschik over vergunningen van de provincie Noord-Holland waar we 44.000 gulden leges voor betaald hebben." De eigenaren hebben miljoenen geïnvesteerd in het woonbotenpark, dat inmiddels vrijwel klaar is.

Het gaat hier om een kwestie die al jaren sleept. De omwonenden eisten in 2000 van de gemeente 's-Graveland dat er opgetreden zou worden tegen de komst van de woonarken. Het toenmalige college, waarvan de beide wethouders ook nu in het college van Wijdemeren zitten, besloot niet in te gaan op de eisen van de omwonenden, waarna dezen de bodemprocedure startten.

De strijd tussen de omwonenden en De Krakeelakker is al jaren gaande. Er zijn al enkele gerechtelijke uitspraken gedaan, die soms in het voordeel van Henk en Bert de Kloet uitvielen, dan weer niet. De ombudsman van Amsterdam, Nora Salomonson, onderzocht het handelen van de gemeente 's-Graveland in deze zaak in 2002 en was daar toen niet positief over. Op 8 januari dit jaar publiceerde de Gooi over haar rapport, waarna er enige commotie ontstond toen bleek dat wethouder Co de Kloet het rapport nooit gezien had en kwijt was. De dag daarop was het echter weer terecht en reageerde hij er gelaten op.

Piet Bakker ook in de fout

De buurman van Henk de Kloet, architect Piet Bakker, blijkt volgens de Gooi van vandaag trouwens een illegaal botenhuis gebouwd te hebben. Burgemeester Don Bijl denkt erover om tegen het bouwsel op te treden.

Curieus aan deze kwestie is, dat Bakker één van de omwonenden is, die de jarenlange procedures tegen De Krakeelakker voert vanwege de vermeende illegaliteit van de woonarken. De Krakeelakker stelt op haar beurt dat Bakker boter op zijn hoofd heeft.

De Wijdemeerders uit Loosdrecht en Nederhorst den Berg vragen zich mogelijk af waar dit allemaal over gaat. Met de zoekfunctie in de linker kolom op de homepage van de Wijdemeerse Webkrant kunt u in de archieven van 2000, 2001 en 2002 duiken om de ontwikkelingen in deze kwestie gedurende de afgelopen jaren te bekijken.


Reacties

Auteur: Rik Jungmann Foto's: - Bron: Gooi- en Eemlander/Plassennet
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...