Vorig bericht

Home

Volgend bericht


VVD ten strijde

Wijdemeren, 25 juni 2002. De VVD trekt ten strijde tegen het uitgeven van geld door het college van B&W van Wijdemeren. Was het eerst Els van Hall, de fractievoorzitter, die verklaarde dat de OZB als gevolg van de aankoop van Brugchelen met € 155 per jaar zal stijgen, nu mengt Wim Lorjé van dezelfde fractie zich met een persbericht in de strijd. Dit alles in de aanloop naar de raadsvergadering van aanstaande donderdagavond om 20.00 in Loosdrecht.


Wim Lorjé (VVD)

In de G&E van vanavond stelt wethouder Co de Kloet zich teweer tegen de beschuldigingen. Hij vindt de rekensom van de liberalen onzin. Hij zegt het niet te hebben nagerekend, maar hij weet wel zeker dat het een vreemde redenering van de VVD is. Er wordt nu nog uitsluitend gesproken over de aankoop van Brugchelen. Of er daar nieuw gebouwd wordt, of dat er verbouwd wordt is nog niet bekend. Ook is het zeker dat de grond zeker zijn waarde houdt. Bovendien zijn de huidige drie gemeentehuizen afgeschreven en staat er wel geld voor huisvestingskosten op de begroting. Het is volgens hem ook nog onbekend over hoeveel jaar het te bouwen gemeentehuis afgeschreven zal worden. De discussie over het Knorr gebouw is wat hem betreft al een jaar geleden afgerond toen de stuurgroep besloot dat het gemeentehuis in 's-Graveland zou komen. Om kort te gaan, hij vindt dat de VVD te vroeg de alarmklok luidt.

Hieronder het persbericht van de VVD fractie over de begroting.

PERSBERICHT VAN DE VVD

Het structurele begroting tekort maakt van Wijdemeren een dure gemeente, de OZB gaat fors omhoog!

Een stevig tekort dat serieus aandacht vraagt, maar (g)een reden tot paniek, schrijft het college van Wijdemeren in haar Nota Heroverweging Begroting 2002.
Het college heeft alle grip op de begroting verloren nu blijkt dat de per 2 januari 2002 vastgestelde begroting met € 2,5 mln. wordt overschreden. Zelfs vijf maanden na de samenvoeging heeft de wethouder financiën nog geen behoorlijk inzicht in inkomsten noch in de uitgaven van de gemeente. De aanslagen voor de OZB worden pas op zijn vroegst in september verzonden, dus erg snel komt het geld ook al niet binnen. Dat belooft weinig goeds voor het financiële plaatje….
De VVD vindt de gang van zaken schandalig: veel extra uitgaven met name aan extern personeel, te weinig geraamd voor kosten van voormalig personeel, wachtgeld en inpassingsbeleid, de algemene reserve nagenoeg opgesoupeerd (en waaraan?) plus een bres geslagen in de bestemmingsreserves, plus extra uitgaven bij niet-begrote investeringen en nieuw beleid.

Het college verschuilt zich achter rookgordijnen met het argument dat de tekorten op de meerjaren begroting geen reden tot paniek is, omdat dit gebruikelijk is bij herindelingen. Tekorten op de begroting moeten altijd betaald worden door de belastingbetaler, zeker als die tekorten zo groot zijn als de gepresenteerde cijfers.

De komende raadsvergadering stelt het college voor een aantal begrotingsmutaties op een later tijdstip te behandelen. Op deze wijze neemt het tekort van € 2,6 mln. optisch af, echter welke zaken er nu in de doos van Pandora zitten en welke consequenties die met zich mee gaan brengen is volstrekt onduidelijk. Wordt vervolgens gekeken naar het overzicht van de meerjarenbegroting dan valt op dat deze structureel een tekort heeft dat tot en met 2006 ca € 4 mln. bedraagt. Het is volstrekt duidelijk dat de gemeente niet bij machte is om de tekorten uit eigen middelen aan te zuiveren. De vrije reserve is aan het eind van het jaar opgesoupeerd, verdere reserves heeft de gemeente niet. Het aantasten van de bestemmingsreserves om zo de tekorten aan te zuiveren heeft ernstige consequenties. Tal van geplande zaken kunnen dan geen doorgang meer vinden, zoals: nieuwbouw van sportaccommodaties of verbouw of nieuwbouw van scholen. Om over het onderhoud van wegen en dergelijke nog maar te zwijgen. Duidelijk is dat dit niet kan!

De stofkam dan hanteren zoals het college wil is volstrekt onvoldoende. Meer dan de helft van het tekort over dit jaar wordt veroorzaakt door ernstige overschrijding van het personeelsbudget. Hoewel zeker op het personeelsbudget besparingen te verwachten zijn, zijn deze absoluut onvoldoende om de structurele tekorten weg te werken. Als we die tekorten willen dekken met eigen middelen zullen we ňf onze reserves verder moeten aanspreken en die zijn dan in 4 jaar verdwenen, ňf er zal door het college met echte maatregelen een oplossing voor de treurige financiële situatie moeten worden gevonden.
Want het is onacceptabel om de OZB te verhogen en onze burgers als melkkoe te gebruiken.

De VVD zal zich tegen zo een verhoging met hand en tand verzetten!

Wat zijn dan wel de mogelijkheden om te zorgen dat de tekorten op korte en langere termijn worden weggewerkt? Daarvoor zijn onvermijdelijke snoeiharde bezuinigingen nodig, en dat vereist een ongelofelijke hoeveelheid lef. Laat de kaasschaaf maar thuis, evenals de stofkam, want die brengen onvoldoende lucht in het geheel.
Er zal gesneden moeten worden in de grote uitgaven; de grote investeringen zouden wel eens getemporiseerd kunnen worden; het gaat wellicht ten koste van het niveau van welzijnsbeleid; op extern personeel zou bezuinigd kunnen worden, en zo zijn er nog een aantal andere, weinig populaire maatregelen te verzinnen. De VVD is zeer benieuwd naar de voorstellen waar het college mee zal komen. Nu zijn échte maatregelen nodig om de financiën in bedwang te houden, want de gemakkelijke weg die belastingverhoging heet, zal door de VVD niet worden geaccepteerd. Doen we niks dan zal zeker de OZB, incl. de kosten voor de nieuwe gezamenlijke huisvesting de OZB per gemiddeld gezin toenemen tot een bedrag van € 680,-, (was in 2001 € 360,-) en helaas is dat nog niet genoeg voor een gezonde financiële positie.

Wilt u weten wat de voorstellen van het college zijn en welk besluit genomen wordt, kom dan naar de raadsvergadering op 27 juni a.s. in het gemeentehuis van Loosdrecht, aanvang 20.00 uur.

VVD-fractie Wijdemeren 


Reacties

Het Wijdemeerse weer: Zomers, 22 graden
Meer weer? Klik hier. 
Auteur: Rik Jungmann Foto's: - Bron: VVD, G&E
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...