Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Sypesteyn, porselein en Co

Loosdrecht, 20 juni 2002. Co de Kloet is om. Hij houdt van Loosdrechts porselein. Althans, op de voorpagina van het regiokatern staat een kleurenfoto waarop burgemeester Don Bijl en wethouder Co de Kloet de porseleinen Hollandse Maagd uit 1780 bewonderen. Co staat diep na te denken op de foto. Wat zou hij denken?


Wethouder Co de Kloet (DB)

Kasteel Sypesteyn in Loosdrecht is gestart met fondsenwerving voor een nieuwe aanbouw. Die start valt samen met het honderdjarig bestaan van de Stichting Sypesteyn en het feit de het beeldhouwerscollectief ABK twintig jaar bestaat. Aanstaande zaterdag openen beide organisaties een gezamenlijke tentoonstelling in het kasteel.

Om het kasteel met museum en tuin te kunnen behouden moeten er meer commerciële activiteiten ontplooid gaan worden. Daarvoor is de aanbouw nodig. Een anonieme schenking van € 226.000 vorig jaar was aanleiding om weer te denken over de aanbouw, die gebaseerd is op tekeningen uit 1921, het jaar waarin het kasteel nog in aanbouw was. Ter gelegenheid van het jubileum is het boek "Een droom wordt werkelijkheid" uitgegeven.

Er is veel belangstelling voor evenementen in Sypesteyn, maar het ontbreekt aan de ruimte, aldus directeur Bertine Oosthoek. Nu kunnen er maximaal vijftig mensen in. Ook het feit dat de luchtbehandelinginstallatie niet echt goed is veroorzaakt dat de collectie meubelen en schilderijen lijden onder vocht dat de bezoekers mee naar binnen nemen.

Over de vrijgevigheid van Noord-Holland heeft zij wat twijfels. "Utrecht was altijd goed met het geven van subsidies, nu door de herindeling Loosdrecht bij Noord-Holland hoort weten we nog niet hoe dat zal gaan. Overigens is het geld van de schenking nog niet binnen en is het ook niet 100% zeker dat het er komt.

Het college van B&W van de gemeente Wijdemeren heeft overigens besloten dat er door de gemeente subsidie wordt verstrekt, waardoor de organisatie van de zomerexpositie mede mogelijk gemaakt wordt en de kans op subsidie van Noord-Holland vergroot wordt.


Vanwaar de aanhef van dit stukje? Twee jaar geleden, op 30 juni 2000, noteerde Gooi- en Eemlander journalist Martin Vlaanderen uit de mond van Co de Kloet enige gekruide teksten, o.a. over het Loosdrechts porselein. Hij vond dat de beide andere gemeente "geen benul" van kunst hebben. "Kunstklootzakken zijn het" :aldus de Kloet. In Loosdrecht hebben ze Loosdrechts porselein en een Smorenberg. In Nederhorst den Berg hebben ze een carillon en wat van die kleden hangen. Ze hebben niets! Ze zijn ongevoelig voor kunst." Hij gaat door: "Hij (burgemeester Kozijn) wantrouwt ze ook als de kolere."

De reacties lieten niet op zich wachten. Het college van B&W van 's-Graveland nam afstand van de uitspraken en bood uitbundig haar excuses aan, de VVD schreef een brief aan de drie colleges waarin geschokt werd gereageerd en afstand genomen, in de G&E lieten wethouder (nu college collega) Bert Nagel (CDA) en wethouder Piet Goossen (PvdA) zich ook niet onbetuigd. Uit de Wijdemeerse Webkrant van toen: "Bert Nagel, wethouder in Nederhorst den Berg zegt dat 's-Graveland zich maar eens moet beraden over het functioneren van de Kloet. Collega wethouder Piet Goosen zegt dat Co de Kloet geen onbekende voor hem is. Hij kaatst dat de kunst in 's-Graveland ook niet van wereldniveau is."

Vergeleken met nu was de lokale politiek toen nog een dolle boel... Enige weemoed bevangt ons als we die geschiedenis herlezen. red.


Reacties

Het Wijdemeerse weer: regen, regen, regen, 16 graden
Meer weer? Klik hier. 
Auteur: Rik Jungmann Foto: Rik Jungmann Bron: G&E en Webkrant
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...