Vorig bericht |
Bezwarencommissie
Wijdemeren, 12 juni 2002. Er komt een gedeeltelijk onafhankelijke commissie Bezwaarschriften in Wijdemeren. Als een burger het niet eens is met een besluit van het College van B&W, dan kan hij bezwaar tegen dat besluit maken. Dat bezwaar wordt beoordeeld door de commissie Bezwaarschriften. De commissie adviseert vervolgens aan het College over het besluit waarover onenigheid bestaat. Het College kan vervolgens dat advies wel of niet overnemen. Is de burger het daarna nog oneens met het genomen besluit, dan kan hij daarna altijd nog naar de rechter stappen.
De commissie Bezwaarschriften is dus een belangrijk orgaan voor u als u een conflict met de gemeente heeft. In de oude gemeente 's-Graveland werd de commissie altijd bemand door raadsleden. Dat leidde tot discussie over het feit of in die commissie raadsleden moesten zitten of externe deskundigen. De voorstanders van raadsleden in de commissie (DB, CDA, PvdA/GL, AB en een deel van de VVD) zeiden dat die beter op de hoogte waren van de lokale omstandigheden en daarom beter konden oordelen. De tegenstanders (D66, Wim Hafkamp van de VVD en burgemeester Wim Kozijn) vonden juist dat raadsleden mogelijk geen onafhankelijk oordeel over een conflict konden vellen omdat zij teveel betrokken waren. Zij vonden het daarom beter om zelfs de schijn te vermijden van belangenconflicten en meerdere petten op.
Bij tijden liepen de emoties zeer hoog op als er een politiek gevoelige of omstreden zaak behandeld werd (paardenstal Damo). De keuze voor een onafhankelijke of niet-onafhankelijke commissie heeft dus in ieder geval voor 's-Graveland nogal een voorgeschiedenis.
In onderstaand persbericht doet de gemeente Wijdemeren uit de doeken hoe de commissie B&B er uit zal gaan zien in de nieuwe gemeente.
Nieuwe Bezwaarschriftencommissie 1 juli van start Bezwaarschriften tegen besluiten van het college van burgemeester en wethouders zullen vanaf 1 juli a.s. in behandeling genomen worden door de nieuwe bezwaarschriftencommissie. Deze onafhankelijke commissie telt 5 leden en één voorzitter. Drie leden en de voorzitter van deze commissie zijn externen en onafhankelijk. Zij komen van buiten de gemeente Wijdemeren en hebben kennis en ervaring op het gebied van het algemeen bestuursrecht en specifieke deelterreinen. De overige twee leden zijn lid van de gemeenteraad. Om ervoor te zorgen dat de commissie ten alle tijden zijn werk kan doen is er voor ieder lid ook een plaatsvervanger benoemd.
De commissie wordt opgedeeld in twee kamers. De Sociale Kamer zal zich onder meer bezig gaan houden met geschillen op grond van de Algemene Bijstandswet en de Wet Voorzieningen Gehandicapten. De Algemene Kamer zal bezwaarschriften behandelen op het gebied van Bouwzaken, Ruimtelijke Ordening, APV en bijzondere wetten.Bijzonder
Doordat de gemeente Wijdemeren op 1 januari jl. geen bezwaarschriftencommissie had, werden bezwaarschriften tot dusverre voor advies voorgelegd aan deskundige ambtenaren. Deze hebben de bezwaarmakers ook gehoord. Het college is verheugd dat de werving van externe onafhankelijke leden inmiddels met succes is afgerond en de Bezwaarschriftencommissie vanaf 1 juli van start kan gaan. Bijzonder is dat de oud-voorzitters van de bezwaarschriftencommissies van de voormalige gemeenten Loosdrecht, Nederhorst den Berg en ’s Graveland ook voor de gemeente Wijdemeren zitting nemen in de bezwaarschriftencommissie. Tot voorzitter van de commissie is benoemd de heer mr. J. Oosterkamp, oud voorzitter van de bezwarencommissie van ’s Graveland.
De leden
De leden van de bezwaarschriftencommissie op een rij:
- dhr. J. Oosterkamp, voorzitter van de commissie en van de algemene kamer (oud voorzitter van de bezwarencommissie van ‘s Graveland);
- dhr. A.J. de Rouw, plaatsvervangend voorzitter van de commissie en van de algemene kamer (oud voorzitter van de bezwarencommissie van Loosdrecht);
- dhr. R.W.M. Gerrits, lid van de algemene kamer;
- mw. A. Heijboer, plaatsvervangend lid van de algemene kamer;
- dhr. J. Th. Schellekens, voorzitter van de sociale kamer (oud voorzitter van de bezwarencommissie Nederhorst den Berg);
- dhr. W.J.A. Vis, lid en plaatsvervangend voorzitter van de sociale kamer;
- mw. T. Slijkerman, (eerste) plaatsvervangend lid van de sociale kamer;
- mw. C.M. Prade, (tweede) plaatsvervangend lid van de sociale kamer;
- dhr. E.A.M. van Gent, secretaris en mw. M.H.R. Hassing, plaatsvervangend secretaris.
De fractievoorzitters zijn uitgenodigd vier raadsleden aan te wijzen die als lid, dan wel als plaatsvervangend lid zitting gaan nemen in de bezwaarschriftencommissie.
Wat gaat de commissie doen?
Dient iemand een bezwaar in tegen een besluit van het college van burgemeester en wethouders, dan zal dit worden voorgelegd aan de bezwaarschriftencommissie. De commissie zal de betrokkene uitnodigen om het bezwaar in een hoorzitting toe te lichten. De Bezwaarschriftencommissie komt vervolgens met een advies en een voorstel met motivatie
om het bezwaarschrift al dan niet ontvankelijk te verklaren, dan wel (gedeeltelijk) gegrond of ongegrond. De bezwaarmaker wordt hiervan in kennis gesteld. Uiteindelijk beslist het college van Burgemeester en Wethouders of het advies van de bezwaarschriftencommissie wordt overgenomen.
Auteur: Rik Jungmann | Foto's: - | Bron: Gem. Wijdemeren |
Vorig bericht |
...