Vorig bericht |
Gemeenteraad januari
Wijdemeren, 31 januari 2002. Vanvond vond de eerste echte gemeenteraad van Wijdemeren in het gemeentehuis van Loosdrecht plaats. De publieke tribune was bijna vol. Het belangrijkste punt op de agenda was de begroting van de nieuwe gemeente. Nieuw was dat het publiek spreekrecht kreeg voorafgaand aan de raadsvergadering. De sfeer in de raad was duidelijk nog wat onwennig en met af en toe wat chauvinisme.
Zo was de Loosdrechtse Lia Moote (PvdA) onaangenaam getroffen door de negatieve uitspraken van de 's-Gravelandse René Voigt (DB) over de risico's waar de oude raad van Loosdrecht Wijdemeren mee had "opgezadeld".
De Berger Felix Flameling (D66) maakte in de rondvraag een vergelijking met de Krakeelakker kwestie. Dit naar aanleiding van een brief die enige bewoners van de Zuidsingel in Kortenhoef gestuurd hebben naar de gemeente om hun bezwaren te uiten tegen de bouw van de Antoniusschool. De 's-Gravelandse wethouder Neef (CDA) en de 's-Gravelandse DB fractievoorzitter René Voigt reageerden als door een wesp gestoken. Die vergelijking ging volgens hen volledig mank. Felix zei dat hij alleen maar uit de brief citeerde en zijn gevoelens uitte. Meer niet.
Nelleke Schenkkan (GL) uit Ankeveen vroeg aandacht voor het openbaar vervoer in "de uithoeken" Ankeveen en Nederhorst den Berg.
Zo te zien moet er nog veel integratie plaatsvinden voordat de raad gegroeid is tot het gemeentebestuur van Wijdemeren.
De heer Lam uit Loosdrecht:
"kunnen de letters wat groter?"
Foto: Douwe van EssenDe heer Lam uit Loosdrecht viel de eer te beurt om de eerste burgerinspreker te zijn in de gloednieuwe gemeente Wijdemeren. Hij vroeg of het lettertype van de gemeentepublicatie in de Nieuwsster in Loosdrecht groter kan worden, omdat sommigen moeite hebben om het stuk te lezen. De tweede inspreker was mevrouw van Klooster uit Nederhorst. Zij verzocht de raad om de subsidie voor het vakantiewerk tijdig over te maken. Als het inspreekrecht veel van dit type vragen gaat opleveren, dan mag verwacht worden dat de inspreektijd zeker snel vol gaat lopen.
Tot voorzitters van de drie raadscommissies werden René Voigt (DB), Wim Lorjé (VVD) en Maarten Haverkamp (CDA) benoemd. Maarten Haverkamp is voorzitter van de commissie Bestuur en Middelen, Wim Lorjé gaat Maatschappelijke Zaken leiden en René Voigt doet even Ruimte & Economie, in afwachting van de komst van Henk de Kloet. Daarna zal deze voorzitter van de commissie worden. Ook dit type benoemingen is nieuw. Het is de komst van het duale stelsel dat zijn schaduwen vooruit werpt. Vroeger was de wethouder altijd voorzitter.
Foto's: Douwe van Essen
René Voigt (DB): Ruimte & Economie
(tijdelijk)
Maarten Haverkamp (CDA):
Middelen & Bestuur
Wim Lorjé (VVD):
Maatschappelijke Zaken
Henk de Kloet (DB):
Ruimte & Economie (vanaf maart)De begrotingsbehandeling werd door vrijwel alle partijen gezien als de goedkeuring van een technisch stuk, een soort werkdocument dat er nu eenmaal moet zijn om geld uit te kunnen geven. Dat de huidige begroting geen uitputtende en complete begroting kan zijn werd door alle partijen begrepen en onderschreven. Behalve de VVD. Els van Hall, fractievoorzitter van de VVD deed alsof het de echte algemene beschouwingen waren en hield dan ook een verhaal van circa tien minuten waarin zij puntsgewijs kritiek uitte op de voorliggende begroting.
Morgen meer details uit deze raadsvergadering. Bijvoorbeeld
René Voigt (DB): "Alle begin is moeilijk, ook voor de VVD" en meer sappige uitspraken en besluiten.
Wordt vervolgd....
Het Wijdemeerse weer: Rustig herfstweer, 10 graden, droog. |
...