Vorig bericht |
Fotokopieën: fout!
's-Graveland, 3 januari 2002. Wellicht herinnert u zich dat er enige jaren geleden grote commotie in de gemeenteraad van 's-Graveland ontstond over de prijs die een fotokopie moest kosten. Die prijs werd vastgesteld via de legesverordening.
Het college stelde toen voor om de prijs van een kopie van fl. 0,50 in één klap op te trekken naar fl. 2,50. Vanuit burgers die vaak in de clinch lagen met de gemeente en daarom nog wel eens een kopie nodig hadden, was gevraagd om de mogelijkheid te openen om een kopieerapparaat neer te zetten voor zelfbediening. Rik Jungmann (D66) stelde toendertijd deze vraag aan het college. Burgemeester Kozijn sabelde de vraag neer, waarop Rik getergd voorstelde om de kopieprijs dan maar op fl. 1,-- te zetten. Dit incident leidde tot een schorsing waarin achter de schermen geruime tijd het één en ander uitgepraat moest worden. Uiteindelijk ging het college akkoord met het bedrag van fl. 1,-- per kopie.
Burgemeester Kozijn beargumenteerde toendertijd dat het maken van een kopie zeer duur is omdat het stuk uit het archief gehaald moet worden en door de ambtenaar gekopieerd, waardoor er een aanzienlijke hoeveelheid arbeidsloon in de prijs van een kopie zit.
Wie schetst na deze inleiding de verbazing van de redactie van de Wijdemeerse Webkrant om vandaag in de Gooi- en Eemlander een artikel van Evert van Tijd te lezen, waarin staat dat 's-Graveland helemaal fout zat met de kopieerkosten. 's-Graveland had helemaal geen leges mogen heffen op kopieën voor juridische procedures. Dat besloot de belastingkamer van het Gerechtshof in Amsterdam.Volgens de krant: "Rechtskundig een stevige draai om de oren."
Een advocaat had in een zaak over een illegale bungalow gevraagd om 517 kopieën van stukken van de gemeente. Hij moest fl. 2,-- per kopie betalen. Vervolgens spande hij een zaak aan, waarna de prijs naar beneden ging tot fl. 0,50 per kopie. Het hof heeft echter beslist dat dat ook te duur is. De wet stelt dat kopieën tegen kostprijs verstrekt moeten worden. Omdat 's-Graveland ook nog tijdens de zitting geen kostprijs kon noemen, besloot het hof dat in dat geval de prijs nul cent is.
Zelfs de gulden per kopie was indertijd dus nog te hoog...
Lees ook het artikel in de Gooi- en Eemlander.
...