Vorig bericht |
Geheim
Wijdemeren 17 januari 2002. Het eerste agendapunt op de eerste commissievergadering van vanavond was het kiezen van de voorzitter van de commissie Middelen & Bestuur. Lia Moote (PvdA) stelde voor om dat door de hele raad te laten doen en dus uit te stellen. Dat werd overgenomen.
Opvallend was dat alle partijen, behalve D66, met twee leden vertegenwoordigd waren. Zo was Rie Boeve (GL) ook weer in het strijdtoneel te ontwaren. Volgens het reglement mogen alle partijen altijd met twee leden deelnemen.
Het tweede agendapunt ging over het reglement van orde van de gemeenteraad. Doorgaans geen erg spannend onderwerp. Co de Kloet had echter een aantal one-liners in voorraad die het toch tot een aardig schouwspel verhieven.
René Voigt vroeg of watersport "sport" is of "economie en toerisme". Verwarring alom. Diep nadenken achter de collegetafel. Co de Kloet wist het ook niet zo gauw. Felix Flameling stelde voor om roeien etc. (de activiteit) tot sport te bombarderen, maar het bedrijf watersport bij economie en toerisme onder te brengen. Dat was het ei van Columbus. "Zo doen we het." :sprak Co de Kloet.
Nelleke Schenkkan (GL) stelde voor dat fractieassistenten in het vervolg in de raad een belofte af leggen. Iets dat nieuw zou zijn. Tot nu toe ondertekenden zij een verklaring waarin ze zich akkoord verklaarden met geheimhouding en andere spelregels.
Co de Kloet zag het wel zitten. "Een fractieassistentenpresentatie. Eerst moeten ze wel foto's sturen. Als het er niet uit ziet, dan doen we het niet."Felix Flameling (D66) was het niet eens met de beperking in spreektijd die de voorzitter kan opleggen. Co wilde de beperking erin houden. "Als we u monddood willen maken, dan hebben we tenminste een middel."
Lia Moote had er bezwaar tegen dat notulen van vertrouwelijke vergaderingen alleen op het gemeentehuis ter inzage zouden komen. Zij wilde ze toch thuisgestuurd krijgen. De overgrote meerderheid van de commissie was het met haar eens, tegen de zin van het college in. Toen deed Co de Kloet voor de kenners van de 's-Gravelandse politiek in de oudheid een gevleugelde uitspraak: "We zetten er 'GEHEIM' op!!".
Hij refereerde daarbij aan een voorval in de periode 1994 - 1998 waarbij hij als oppositieleider beschuldigd werd van het bewust lekken van vertrouwelijke informatie naar de pers. Na een heftige discussie in de raad, waar de gemoederen hoog opliepen en de bloeddruk van burgemeester Kozijn in de gevarenzone kwam, werd toen besloten om boven dit soort stukken het woord "GEHEIM" te zetten. Kwam er daarna een stuk met "VERTROUWELIJK" erboven, dan gold dat niet volgens hem en begon de discussie weer opnieuw. Veel spektakel....
...