Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Maarten Haverkamp

Wijdemeren, 29 augustus 2002. Maarten Haverkamp, raadslid en tweede kamerlid voor het CDA gaat per 1 november dit jaar uit de raad van Wijdemeren. Een interview.

Op de vraag hoe hij het vindt in de Tweede Kamer kwam een direct en spontaan antwoord. "Fantastisch! In het begin voelde ik mij wel als een kat in een vreemd pakhuis, maar nu ik de andere mensen begin te leren kennen en zij mij bevalt het prima." In het begin werd hij nog wel eens aangezien voor de persoonlijk medewerker van een ander kamerlid, maar die tijd is nu voorbij.


V.l.n.r.: Rik Jungmann, Maarten Haverkamp

Hij heeft zelf ook een persoonlijk medewerker. Op de vraag in het begin van zijn kamerlidmaatschap wat die voor hem moest doen was zijn antwoord: "Mij inwerken en de weg wijzen." Een week geleden was hij heel kort te zien op TVNH op de Zwarte Markt in Beverwijk. Hij was daar op zijn eerste werkbezoek in gezelschap van een collega-kamerlid. Bij dat bezoek realiseerde hij zich de impact van de media. Hij is blij dat hij inmiddels ook een mediatraining heeft gehad om beter met dat soort situaties om te kunnen gaan.

Op de vraag welke verwachtingen hij had toen hij de kamer in ging was het antwoord kort. "Geen verwachtingen. Ik wist eigenlijk niet wat ik kon verwachten. Mijn persoonlijk medewerker heeft me prima geholpen om snel mijn weg te vinden."

"Word je woordvoerder over een bepaald onderwerp?" vroegen wij. "Dat is nog niet bepaald, daar wordt morgen over besloten. Dan weet ik meer." Op de vraag of hij een voorkeur heeft antwoordde hij: "Ja ik wil graag het woord voeren over ICT en de overheid, dus binnenlandse zaken in combinatie met OL2000." (OL2000 staat voor Overheids Loket 2000, een programma van de rijksoverheid om met name gemeenten te stimuleren om elektronisch met de burger te communiceren. red.) "De kans is redelijk groot dat ik die onderwerpen ook krijg. Morgen weet ik meer."


ICT en overheid

"Je hebt aan het begin van de raad vanavond aangekondigd dat je uit de raad gaat. Hoe komt dat zo? Je wilde er toch in blijven."
Maarten: "Ik zat al in de raad en later kwam de Tweede Kamer ook in zicht. Dat ik op die lijst stond was op zich al mooi. Eigenlijk iets dat je later vol trots op een foto aan je kleinkinderen kan laten zien. Ik stond al langer op de CDA-lijst voor de kamer, later kwam de raad daarbij."
"Eigenlijk wil ik de directe en intensieve maatschappelijke betrokkenheid in de raad niet missen. het lijkt mij dat de combinatie, ook qua tijd wel kan. Als ik om mij heen kijk naar de raadsleden, dan zijn er meer met een volle baan die de raad er naast doen. Dat moet dus kunnen. Door de combinatie lokaal en landelijk kun je ook een soort ombudsfunctie tussen de beide bestuursniveaus hebben. Denk bijvoorbeeld aan de vogelrichtlijn die landelijk vastgesteld is en hier in Loosdrecht zulke grote consequenties heeft." 

"Er heeft intensief overleg plaatsgevonden tussen het landelijke en het lokale bestuursniveau over het feit of ik door kon gaan als raadslid. In de CDA-reglementen staat dat de combinatie van de beide functies niet mag, maar je kunt daar dispensatie voor krijgen."

"Wilde je zelf dispensatie?"
"Ja, ik wilde graag dispensatie, zeker voor een bepaalde tijd om te zien of de combinatie kon, bijvoorbeeld een jaar, of tot 1 januari 2003. Landelijk was men daar niet echt tegen, lokaal wilde men echter aan de reglementen vasthouden om verwarring en onduidelijkheid te voorkomen. De fractie heeft vanavond nog gezegd dat ze het jammer vinden dat ik uit de raad ga."

"Hoe zie je de toekomst?"
"Ik heb veel vertrouwen in dit kabinet. Inmiddels heb ik mijn baan bij IBM opgezegd en dat is een stap die je ook niet zo maar even zet. Ik heb er alle vertrouwen in."

"Weet je al wie je op zal volgen?"
"Dat is een kwestie van fractie en bestuur op basis van de kieswet. Ze zullen eerst de lijst weer af gaan vanaf nummer 1 en verder. Ze beginnen met Wim Neef en Bert Nagel te vragen, maar die zullen wel nee zeggen. Dan dalen ze af op de lijst en komen ze weer bij Niek Steenvoorden, Jan Pieneman en Herman Veldhuizen."

"Dus Jan Pieneman wordt weer gevraagd?"
"Ja, zo is de wet. Overigens hebben wij indertijd enkele weken met een stem minder gezeten in afwachting van de beslissing over het al dan niet toelaten van Jan Pieneman. Volgens de kieswet was daar toen een andere mogelijkheid voor. Je hoeft als partij in zo'n geval niet zo lang met een stem minder te blijven zitten. Dat is toen fout gegaan. Jan Pieneman heeft toen uiteindelijk zelf zijn kandidatuur ingetrokken omdat het zo lang duurde. Ik weet niet wat hij nu doet. De discussie over de gezagsverhouding met de burgemeester en de eventuele belangenverstrengeling is wat gezocht. Hij werkt bij de milieupolitie. Dan mag een brandweerman ook niet in de raad."

"Maarten, bedankt voor dit interview, we gaan wat drinken."
"Dat doen we, razende reporter..."


Reacties

Het Wijdemeerse weer: Warm, zonnig, 24 graden
Meer weer? Klik hier. 
Auteur: Rik Jungmann Foto's: Douwe van Essen Bron: Plassennet
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...