Vorig bericht

Home

Volgend bericht


DB's Lijstverbinding

Wijdemeren, 25 september 2001. Vandaag was de grote dag voor alle partijen in Wijdemeren. Het was de dag van de kandidaatstelling, ofwel de dag waarop alle partijen officieel hun lijsten moesten inleveren in Nederhorst den Berg, omdat die gemeente de verkiezingen voor Wijdemeren organiseert.

De drie Dorpsbelangen partijen (Loosdrecht, Nederhorst den Berg en 's-Graveland) komen ieder met een eigen lijst. Iedere inwoner van Wijdemeren kan dus straks stemmen op elk van de drie Dorpsbelangen-partijen. Om maar eens een voorbeeld te noemen, de kapper in Kortenhoef kan op Yvonne Siemons van DBL stemmen en de bakker uit Nederhorst den Berg kan op Co de Kloet van DBG stemmen. Het ligt niet voor de hand, maar het kan.

De partijen hebben besloten een lijstverbinding aan te gaan en na de verkiezingen één fractie te gaan vormen. Na de verkiezingen wordt eerst van alle partijen bepaald hoeveel volledige zetels ze hebben behaald. Je houdt dan echter altijd reststemmen over. Bijv. er zijn 500 stemmen nodig voor één zetel, maar een partij heeft 1300 stemmen gekregen. In dat geval zijn er 300 reststemmen nadat de partij twee zetels (1000 stemmen) heeft gekregen.

Normaal worden die reststemmen volgens een standaardformule verdeeld over alle partijen. Partijen die een lijstverbinding hebben aangegaan vegen echter de reststemmen op hun lijsten bij elkaar en gaan dan weer verdelen. In het bovenstaande voorbeeld, als alle drie de partijen samen 600 reststemmen krijgen, dan is dat goed voor een zetel bij de grootste van de drie.

Een lijsverbinding is dus een manier om het maximale aantal zetels binnen de verbonden lijsten te behouden.


Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...