Vorig bericht |
Wijdemeren, 20 september 2001. De ledenvergadering van GroenLinks heeft op 17 september de kandidatenlijst, het verkiezingsprogramma en het campagneplan voor de gemeenteraadsverkiezingen van 7 november vastgesteld.
Nelleke Schenkkan, nu nog raadslid voor Algemeen Belang in de raad van 's-Graveland, wordt lijsttrekker. Ger van Dongen uit Loosdrecht staat op de tweede plaats. Hilbrand Korver uit Nederhorst den Berg bezet de derde plaats. Zowel de kandidatenlijst als het verkiezingsprogramma "Wijdemeren, natuurlijk GroenLinks!" werden met algemene stemmen aanvaard.
Volgens afdelingsvoorzitter Harm Piek willen de GroenLinksers in Wijdemeren vooral laten merken wat ze 'wel' willen, in plaats van ergens 'tegen' zijn. In het programma is onder meer opgenomen dat GroenLinks niet voor een 'burgemeestersreferendum' is. Dat noemt men 'een fopspeen', een 'surrogaat-democratie'. GroenLinks wil echter wel dat er in de nieuwe gemeente een zogeheten 'correctief referendum' komt. Daarbij kunnen inwoners een besluit van de gemeenteraad terugdraaien.
Nelleke Schenkkan vindt dat correctief referendum een aanvulling op het voorstel van GroenLinks om 'dorpsraden' in te stellen." Met het correctief referendum krijgen de kiezers het middel om achteraf desnoods in te grijpen", aldus Schenkkan.
In het programma is ook opgenomen dat 'de gemeente Wijdemeren ervoor moet zorgen dat het openbaar vervoer per bus wordt gehandhaafd en uitgebreid, bijvoorbeeld in de vorm van een buurtbus. De gemeente Wijdemeren moet daar voor desnoods zelf geld op tafel leggen'.
Over toekomstige woningbouwlocaties doet GroenLinks, op drie uitzonderingen na, geen uitspraken. "Wij vinden dat er eerst een structuurvisie voor Wijdemeren moet worden opgesteld." De uitzonderingen zijn het centrum van Loosdrecht en een nieuw wijkje op het kassenterrein bij de Zuidsingel in Kortenhoef. Toekomstige ontwikkeling van de bouwlocatie Ter Sype in Nieuw-Loosdrecht maakt GroenLinks afhankelijk van mogelijke ontwikkelingen rond Vliegveld Hilversum.
In de bemanning van de fractie en het afdelingsbestuur van GroenLinks zijn mensen te vinden die ervaring hebben in de locale politiek. Zij komen van diverse andere partijen, zoals de PvdA, D66 en Algemeen Belang.
"Als GroenLinks het bij de verkiezingen slecht doet, halen we één zetel (5%). Gezien de landelijke opiniepeilingen doet GroenLinks het momenteel goed, en staan we op zo'n tien procent. Doen we het dus normaal, dan halen we twee zetels. Doen we het goed, en valt de afronding mee, dan halen we er mogelijk drie", aldus Iede de Vries, de campagneleider van GroenLinks.
...