Home


Antwoorden GroenLinks

1.
De ouderen zullen in aantal sneller groeiren dan de jongeren en vormen dan de grootste groep (50%) van de bevolking. GroenLinks wil kleinschalige gecombineerde bouw met op de begane grond seniorenwoningen en jonge starters op de verdieping(en) erboven. Daartussen komen goede geluidisolerende lagen die de vloer van de bovenverdiepingen vormen. Deze bouw is al gerealiseerd op een paar locaties in Nederhorst. De ouderenbonden staan achter deze wijze van bouwen. Op die manier worden jong en oud woonmogelijkheden geboden.

2.
Wanneer de monumentencommissie niet goed functioneel, moet de oorzaak daarvan gezocht en vastgesteld worden. De oorzaak welke dat ook zal zijn, moet verholpen worden.

3.
De reserves moeten geoormerkt worden in bestemmingsreserves voor alle noden en wensen in de gemeente Wijdemeren.
In iedere complete samengestelde gemeente wordt zo inzichtelijk gemaakt voor burger, bestuur en begroting waar het geld voor gereserveerd is. Bijv. Reserve Centrumplan Oud Loosdrecht, Reserve onderhoud gebouwen, Reserve WVG enz.

4.
Als Algemeen Belang heb ik mij jarenlang sterk gemaakt voor een JOP en de volgende werkwijze als leidraad voorgesteld:
- wensen inventariseren vaan buurtbewoners en jongeren
- jongerenopbouwmedewerker en politie inschakelen als deskundigen
- draagvlak creëren voor een locatie en een vorm van een JOP (Jongeren Opvang Plek)
- werkgroep bewoners samenstellen (zij woonden r al)
- werkgroep jongeren instellen (willen ook wat samen)
- raadsvoorstel + benodigd krediet voorleggen aan de raad.
Deze aanpak wordt nu gerealiseerd in Ankeveen. Jongeren krijgen in Kortenhoef een nieuwe voorziening in het te bouwen multifunctionele gebouw. Dit jongerenwerk wordt aangestuurd de organisatie Versa voor jongerenwerk, ouderenwerk en maatschappelijk werk die ingehuurd wordt door 's-Graveland. Voor toepassing in Loosdrecht zie vraag 6.

5.
Het speeltuintje in de Jasmijnlaan ziet er perfect uit. Speeltuin Eikenrodelaan op 200 meter afstand ervan heeft wèl voorzieningen voor de iets oudere kinderen binnen dezelfde buurt. Dus komen beide leeftijdsgroepen aan hun trekken.

6.
In 1998 heb ik me als fractievoorzitter sterk gemaakt hiervoor en een initiatiefvoorstel ingediend dat gehonoreerd is. Jeugd en Jongerenwerk is sinds 2 jaar uitgebreid naar Ankeveen en organiseert kinderdisco's, jeugdwerk en filmdagen. Wij zullen ons zeker bezighouden met verdere uitbreiding. Half-pipe is zowel in 's-Graveland als Nederhorst aanwezig. Het zou vreemd zijn om Loosdrecht zonder te laten zitten. Half-pipe moet op korte termijn ook in Loosdrecht komen in samenspraak met opbouwwerker.

7.
Signalen afgeven als gemeentebestuur naar de rijksoverheid iedere keer weer, over een langere periode.

8.
Het eerste grote bouwplan dat al op de rails staat is Zuidsingel Kortenhoef met ong. 120 woningen. Wanneer wij nieuwbouwwoningen willen voorbehouden aan inwoners van Wijdemeren, dan zullen er niet te veel woningen tegelijk op de markt moeten komen. Deze kunnen wij niet tegelijk invullen uit eigen bestand. Daarom is het verstandig om de volgende substantiële bouwlocatie te bewaren tot er meer duidelijkheid is rond vliegveld Hilversum.

9.
Wanneer dat betekent dat het gebied met rust gelaten wordt, moet het vliegveld blijven.

10.
Onderling oud zeer onder de oudgedienden blokkeert nieuwe ontwikkelingen. Toch moeten er ook ervaren raadsleden toetreden. Zelf heb ik als fractievoorzitter één raadsperiode meegedraaid.

11.
Mensen zijn ontevreden omdat ze te laat bij plannen worden betrokken. Sleutelwoord is draagvlak creëren vóór iedere ontwikkeling of verandering. GL pleit voor dorpsraden. Deze bestaan uit groepen mensen die voor een bepaald plan of probleem gemeenschappelijke belangen hebben (BV sportverenigingen, ondernemersverenigingen, dorpskern). Deze dorpsraden of bewonerscollectieven hebben vastgelegde inspraak, maar geen beslissingsrecht. Op deze wijze wordt communicatie duidelijk en georganiseerd vormgegeven en naar politiek en bestuur toegeleid in een vroeg stadium. Bij behandeling in de Tweede Kamer van de samenvoeging heeft minister Klaas de Vries het belang van dorpsraden in de kernen benadrukt. Het instellen van dorpsraden wordt vanuit Haarlem gestimuleerd en begeleid.

12.
De Wijde Blik.
A: Hier komen de oude gemeentegrenzen samen en is daarmee een aanwijsbare binding
B: Het geeft een ambitieniveau weer voor de nieuwe gemeente: openheid, klaar voor nieuwe ontwikkelingen, transparantie
C: typeert het landschap
D: het is een bestaand gebied met een bestaande naam.

13.
De bewoners, ondernemers (en marktkraamhouders) voorstellen om de tafel te gaan zitten en als dorpsraad os brainstormcommissie aan de slag te gaan.

14.
Dat hij/zij ervaring heeft net fuseren van gemeenten of met een net gefuseerde gemeente. Hij/zij moet kunnen omgaan met de verschuillende culturen van de dorpen en zich verdiepen in hun geschiedenis. Moet contact maken met hun gemeenschappelijke karakter en omzetten in een bindmiddel om integratie te bewerkstelligen. Hij/zij moet het een uitdaging vinden om te werken met een zeer mondige bevolking en samenhang bewerkstelligen in een gemeenteraad, waar samenhang nog tot stand moet komen. Hij/zij moet een hecht, sterk team vormen met de gemeentesecretaris, dat de spil moet worden in het gemeentebestel.

15
GL is blij met de samenvoeging omdat de dienstverlening, ontwikkeling en onderhoud van onze dorpen er absoluut op vooruitgaan. De afzonderlijke gemeenten konden niet meer de kwaliteit leveren, die gebundelde krachten wel mogelijk maken. Samen sterk ten opzichte van andere gemeenten, die totaal andere belangen hebben zoals Hilversum.

16
GL heeft fietstochten georganiseerd door de 3 gemeenten en heeft uitgebreid stil gestaan bij alle punten waar dilemma's bestaan en verwacht worden. Daarnaast zitten in onze schaduwfractie inwoners van alle dorpen die op hun beurt aanspreekpunt zijn en teven beschikken over informatie van de diverse locaties. Op de derde plaats gaan wij er van uit dat de dorpsraden de grootste ervaringdeskundigheid hebben van eigen problemen en wensen. Zo kunnen zij het bestuur voorzien van waardevolle informatie.

17
De WOZ is een belangrijke bron van inkomsten voor de gemeente. Wanneer de gemeente de tarieven verlaagd volgt onmiddellijk een korting oftewel boete vanuit het Rijk. Deze kortingen lopen op tot vele tonnen en kosten daarmee de burgers uiteindelijk nog meet geld. Daarom is GL tegen de verlaging van de WOZ-tarieven. Wel staat GL erop dat deze inkomsten ten goede komen aan onze burgers en niet verdwijnen in Algemene Reserve.

18
Wijdemeren moet lid worden van een nieuw intergraal Plassenschap nieuwe stijl, dat het hele Vecht-, Veen- en Plassengebied beslaat.

19
Natuurmonumenten is grootgrondbezitter in onze gemeente. Net als iedere burger dient NM betrokken te worden in plannen om zo oog te kunnen hebben voor wensen en noden van zijn medeburgers. Op die manier kan NM adviezen geven aan medeburgers en gemeente en zo meegaan in gewenste ontwikkeling. NM dient zich, net als iedere burger te houden aan gemeenteregels.

20
Meer blauw op straat en meer blauw betrokken bij maatschappelijke instanties (Bureau HALT, school, milieu, etc.).

21
GL staat positief tegenover het gepresenteerde plan van 18 oktober j.l., maar wij zijn van mening dat de voorgestelde parkeergarage dan tot consequentie heeft dat er een parkeerverbod op de dijk moet komen en alle auto's in de parkeergarage parkeren. Daarom zal er een extra uitgang naar de dijk bij moeten komen. Voor alleen toeristen is een dergelijke garage niet rendabel. Tevens zal het budgetdragende deel van de Ireneschool zo ingericht moeten worden, dat ook daar het uitzicht naar de plas gewaarborgd blijft.

22
Het is onzinnig en onwenselijk om een herindeling met Hilversum aan te gaan. Er zijn geen gemeenschappelijke belangen om deze te onderbouwen.

23
Herindeling van provincies geeft de kans om nieuwe logische begrenzingen te trekken die meer relatie hebben tot de infrastructuur en natuurlijke en economische gebieden, dan van oorsprong historische grenzen die dwars door veler belangen heenlopen.

24
Iedere vorm van communicatie tussen overheid en burger moet benut worden. Hoe laagdrempeliger, des te beter. Wij hopen dat de verkiezingen en referenda ook zo snel mogelijk interactief worden.

25
Het zicht op het water in Loosdrecht is een aandachtspunt voor GL. Wij denken aan verlagen van alle haag- en hekweken tot maximaal een meter, vastgelegd in de APV. Niet meer gedogen van allerlei ingeslopen bouwsels en niet functionele muren en afscheidingen. De gemeente moet achterstallig snoei- en kaponderhoud inhalen. Zichtlijnen en open landschap dient hersteld te worden. Wij weten ons hierin gesterkt door de provincie Noord Holland, die een veel strikter beleid voert t.a.v. het in standhouden van open lintbebouwing dan Utrecht.

26
GL heeft met een handtekeningenactie in Kortenhoef, 's-Graveland, Ankeveen, Nederhorst. Loenen en Vreeland 800 reacties verzameld en aangeboden aan Gedeputeerde De Boer van de provincie Noord Holland. Deze gaf aan onder bepaalde voorwaarden bereid te zijn een buurtbus te subsidiëren. Zodra de provincie duidelijk maakt of zij nog een CVV (Collectief Vraagafhankelijk Vervoer) van de grond krijgt in Wijdemeren en Ankeveen werkelijk volledig verstoken raakt van alle vervoer door het opdoeken van ook de treintaxi zal GL met initiatiefvoorstellen komen voor de buurtbus.

27
Sociale voorzieningen zijn speerpunt binnen GL. Iedere burger heeft recht op sociale deelname aan de gemeenschap. Een te klein inkomen mag niet leiden tot een sociaal; isolement en de gemeente moet die mogelijkheden bieden. In de vorm van krant- of telefoonabonnementen, sport- muziekbeoefening en culturele activiteiten. Evenals aanvullende inrichting van zijn woning met duurzame goederen (van bed tot wasmachine) en vervoersmogelijkheid. Voorzieningen voor ouderen, jeugd en jongeren en gehandicapten. Voor zover uitbesteed aan Versa (zie vraag 4) dient de gemeente de regie hiervan in de hand te nemen en te houden en eindverantwoordelijkheid te nemen voor deze voorzieningen.

28
Een golfbaan als buffer tussen Hilversum en Loosdrecht kan een mogelijkheid zijn, mits de ecologische variant wordt toegepast (dat vergt extra golfballen), de baan algemeen toegankelijk wordt en fiets- en wandelpad onderdeel uitmaakt van de plannen.

29
GroenLinks staat voor:
Dorpsraden
Een buurtbus
Sterk Welzijnswerk
Compacte sociale woningbouw voor jong èn oud
Strenge naleving van milieuregels en afschaffing van gedoogbeleid hierin
Sanering van landschap en vuilnisbelten.


Home

...