Home


Antwoorden DBL 

Loosdrecht

1.Neen, in principe heeft niemand heeft voorrang, urgentiegevallen daargelaten. Er zal onderzocht moeten worden waaraan het meest behoefte is. Wijdemeren vergrijst sneller dan veel andere gemeenten in het land, dus in de toekomst zullen er zeker steeds meer woningen voor de jeugd vrij komen. Er zal dan waarschijnlijk meer behoefte komen aan senioren woningen in verschillende sectoren.
We vinden dat de ouderen wel onze speciale aandacht verdienen, omdat ze zo zeer aan onze dorpen zijn gehecht.

2. We vinden de vraag onduidelijk. Bedoel je soms of Dorpsbelangen ervoor is dat er meer geld besteed kan worden door de gemeentelijke monumentencommissie, om locale monumenten op te knappen? Dan zijn wij ervoor.

3. Daar geldt een landelijke regel voor; alles komt in een pot. De drie Dorpsbelangens zullen zich hierbij neer moeten leggen. Omdat Loosdrecht de rijke bruid is, had Dorpsbelangen Loosdrecht natuurlijk liever gezien dat het merendeel van het geld in de toekomst aan Loosdrechtse zaken besteed zou worden en blijft zich daar uiteraard sterk voor maken. 

4.We gaan eerst eens met deze "hangjongeren" praten wat zij willen. Want er is in het verleden al van alles geprobeerd. Zo was er het jeugdhonk De Pits (stond hoek Eikenlaan Lindelaan, is afgebroken). Later gebruikten ze een jeugdhonk bij de sportvelden Hallinckveld, De Bongerd en de hangplek bij de bunker bij het vliegveld. Deze plek mochten ze zelf naar eigen wens inrichten. Niets bleef succesvol. Ze vinden het Lindeplein momenteel "vet gaaf" en dat geeft veel problemen. Misschien is een internet cafe of iets dergelijks de oplossing? In een gemeente die zich zelf respecteert hoort echter wel een professionele jongerenwerker en een eigen plek om de jeugd te begeleiden. Dat gebeurt ook in 's Graveland. Dit zou in heel Wijdemeren navolging moeten krijgen. De jongeren verdienen zeker onze aandacht, tenslotte moeten zij vorm gaan geven aan de toekomst!

5.Neen we kunnen niets toezeggen, maar ook hier geldt, we zullen eerst eens gaan praten wat de wensen van de gebruikers van het speelveldje zijn en de aanwonenden. Dorpsbelangen Loosdrecht heeft dat nog niet eerder kunnen doen, omdat het een nieuwe partij is die nog niet in de raad heeft gezeten.

6.Waar moet de half-pipe komen?? Misschien kunnen de bewoners en de gebruikers in Loosdrecht ons hierbij helpen. We zijn tenslotte voor openheid en samenwerking met de burger. Ook hier willen we eerst in overleg gaan.

7.Ja, het vliegveld Hilversum laten voortbestaan. Als je het vliegveld weghaalt, zal er nog meer en nog lager over Loosdrecht gevlogen worden. Dan wordt het luchtruim boven het Wijdemerengebied de wachtkamer voor Schiphol.

8.Ja, als de start- en landingsbanen op het vliegveld Hilversum verlegd en verhard worden, gelden de geluidsnormeringen niet langer en kan er behoorlijk gebouwd worden.
Want hoe moeilijk ook, we zullen ruimte moeten scheppen om in nog woningen te kunnen bouwen.

9.Ja, Dorpsbelangen Loosdrecht heeft een enquête gehouden op de jaarmarkt op de Nootweg en daar werd deze vraag ook gesteld. 98% van de mensen heeft daar met Ja op gereageerd.

10.Ja, het is nu eenmaal niet anders. Dat is democratie, de burgers willen het zo en de nieuwe raad is een afspiegeling daarvan. Jammer is, dat er kennis verloren gaat, maar nieuwe bezems vegen schoon. Wel vindt Dorpsbelangen Loosdrecht het jammer dat er bij al die nieuwe gezichten zo weinig Loosdrechters zijn bij de overige partijen en dat alleen bij ons een Loosdrechter lijsttrekker is. Bij Dorpsbelangen Loosdrecht weten de kiezers zeker, dat ze voor Loosdrechters in de nieuwe gemeenteraad stemmen; er staan alleen maar Loosdrechters op de kieslijst!

11.We zijn niet ontevreden over de procedures, die zijn landelijk vastgelegd. Alleen de gemeente Loosdrecht gaat er volgens ons wat eenzijdig creatief mee om. Vaak lijkt inspraak in Loosdrecht een pro forma zaak, waar niet echt naar de burgers geluisterd wordt. Door te luisteren naar de wensen van de mensen en daar indien mogelijk naar te handelen, denken wij dat te kunnen verbeteren. Maar ook wij kunnen het niet iedereen naar de zin maken.

12.Volgens Dorpsbelangen Loosdrecht zou het hele gebied LOOSDRECHT moeten gaan heten, omdat deze naam nationaal en internationaal een grote bekendheid heeft. We begrijpen dat niet Loosdrechters daar anders over denken. Wij hebben aan de burgers, weer in onze enquête, naar alternatieven gevraagd en daar kwamen bijvoorbeeld uit: Weidevenen, Weidemeren, 't Wije.

13.Een verbinding maken tussen de Nootweg en het Lindeplein lijkt ons een deeloplossing. Echt gezellig zal het Lindeplein zo nooit worden. Men had een stukje nostalgie moeten laten bestaan, met de oude muziektent. Ook stimuleert een front office (is daar nu geen goede Nederlandse naam voor, zoals bijvoorbeeld gemeenteloket?) de gezelligheid niet. Misschien is een tearoom iets met daarbij een internetcafé en een biljartcafé. Gezellig jong en oud bij elkaar, op loopafstand van het bejaardenhuis en de scholen. Dan volgen aantrekkelijke winkels vanzelf.
Wij denken ook, dat een kleine weekmarkt rondom de vijver de sfeer en de omzet zou kunnen verbeteren.

14 Veel, maar een profielschets van de nieuwe burgemeester is geen zaak van DBL alleen. Wij gaan straks met alle partijen rond de tafel om tot een advies te komen.

15.Neen. Wij zijn wel voor schaalvergroting, dat is nodig voor professioneler werken. Maar we hadden in de provincie Utrecht moeten blijven en deze Loosdrechtse rijke bruid had graag een rijke bruidegom gehad. Het is niet leuk om je hele bruidsschat in drieën te moeten delen. Een liaison a trois. Want wat gebeurt er bijvoorbeeld in de toekomst met het onderhoud en beheer van de Loosdrechtse plassen? Gaat de provincie Noord Holland voldoende geld geven zodat het Plassenschap dat kan blijven doen?

16.Dat is nu het mooie van Dorpsbelangen. Wij hebben straks specialisten uit al kernen van het Wijdemerengebied in een fractie. We zullen veel van elkaar kunnen leren. Van meet af aan hebben wij alle kennis in huis door de lijstverbinding die wij al zijn aangegaan, zodat we straks meteen goed kunnen functioneren. 

17.WOZ betekent wet op de onroerend zaak belasting en die wet bestaat gewoon. Beter is te spreken over OZB. .Dorpsbelangen wil geen kind van de (fusie)rekening worden. Loosdrecht kent de laagste WOZ waarde van de drie gemeentes, we zullen er naar streven dat niveau straks in de hele gemeente Wijdemeren te realiseren. Wel vinden wij het belangrijk dat er gemeentelijke belastinginkomsten blijven bestaan. Zou de WOZ worden afgeschaft, zoals de VVD nu ineens wil, dan moet er een andere belasting voor in de plaats komen. Want DBL is er voor om belangrijke en leuke zaken voor de inwoners van Wijdemeren uit eigen middelen te kunnen blijven realiseren.

18. Dezelfde als die was in het Loosdrechts Plassengebied. Het schap moet provinciegrensoverschrijdend blijven bestaan.

19. De zin klopt niet helemaal, bedoel je dat Natuurmonumenten dat al heeft, of juist meer zou moeten krijgen. Natuurgebieden moeten volgens de 3 Dorpsbelangens toegankelijk blijven voor de burger. Dorpsbelangen is er voor om naast natuurbehoud de recreatie te bevorderen met inachtneming van milieuaspecten.

20.Ja.

21.Wij vinden het niet gepast, als de gemeente op de valreep zo vlak voor de fusie nog een beslissing gaat nemen over het nieuwe Dorpscentrum, zonder inspraak. Ook moeten de burgers eerst op de hoogte worden gebracht van de financiële consequenties. Dit nieuwe plan is nog niet financieel onderbouwd. Ook past de geheimzinnigheid rond de besluitvorming niet bij de drie Dorpsbelangens. De verschillende Loosdrechtse raden hebben vijftien jaar de tijd gehad om een goed nieuw Dorpscentrum te realiseren. Dat is ze niet gelukt. De drie Dorpsbelangens zijn ervoor dat er nog wel voor de fusie iets komt, maar dan moet het echt een goed plan zijn dat gedragen wordt door de bevolking en dat echt toeristen naar Loosdrecht trekt, zodat het zichzelf straks in de toekomst terugbetaalt. Uiteraard kan woningbouw naast het openbare deel daar een onderdeel van zijn. Het plan dat onlangs gepresenteerd is, lijkt ons echter geen seizoenverlenging geven, er zit weinig groen in en of het helemaal in Loosdrecht past…..Het is ook meer van hetzelfde, we hebben al zoveel horeca en jachthavens. Een parkeergarage is zeer gewenst, maar moet daar een heel eiland vol groen voor worden afgegraven…Wij zouden in dit gepresenteerde plan gaarne nog wijzigingen willen aanbrengen. Bovendien zou Dorpsbelangen Loosdrecht in het nieuwe Dorpscentrum ook een buurthuis willen realiseren. 

22. Dorpsbelangen Loosdrecht zal er alles aan doen om dat te voorkomen. Wij denken bij een vervolgfusie eerder aan de BAL gemeenten.

23.Welk voorstel bedoel je? De provincie Midden Nederland?

24. Er zal in de nieuwe gemeente een volwaardige voorlichter komen, die ongetwijfeld kan internetten en mailen. Maar alle informatie moet ook op andere manieren beschikbaar zijn, want niet iedereen beschikt over een computer met internetaansluiting. Veel ouderen beginnen niet meer aan een computer.

25.In het nieuwe Dorpscentrum zal men zeker straks de plas moeten kunnen zien, maar wij vinden ook op andere plaatsen langs de dijken in Loosdrecht. Gelukkig zal het Loenderveen altijd goed te zien blijven, net als de Zuwe, de Spiegelplas en de Wijde Blik in de overige dorpen.

26.Bevorderen dat het beter wordt.Er in ieder geval er op toezien dat er goed en betaalbaar vervoer op afroep is in Wijdemeren, voor ouderen en gehandicapten.

27.Sociale voorzieningen en ouderenzorg kunnen volop op onze aandacht rekenen. Ook moet er in iedere woonkern een gemeenschapshuis komen, vinden wij. We hebben het al gehad over een biljart- en internetcafe. Er is in 1999, voorafgaande aan de herindeling, een gezamenlijke sociale dienst in het toekomstige Wijdemeren opgericht. Hiervan plukt Loosdrecht al de vruchten, bijvoorbeeld omdat in Loosdrecht door deze fusie al het zogenaamde minimabeleid is ingevoerd.

28.Zoals inmiddels in de pers duidelijk is geworden, staan alle drie de Dorpsbelangen partijen daar helemaal achter. Het kan een belangrijke impuls zijn voor de recreatie en het toerisme in Loosdrecht. Wij staan overigens ook achter een health center met een zwembad, een music hall (zoiets als de Swingboei die op de nominatie staat om te verdwijnen), gespecialiseerde winkels e.d. die bij de golfbaan gebouwd zouden kunnen worden net als een ruim parkeerterrein in het groen. De bagger uit de plas ziet Dorpsbelangen, indien mogelijk, gebruikt worden bij de aanleg van de golfbaan. De bagger zou per boot eenvoudig en goedkoop naar de velden gevaren kunnen worden.

29. Dorpsbelangen Nederhorst den Berg en Dorpsbelangen Loosdrecht zijn twee nieuwe partijen zonder een politiek verleden. Wij kunnen dus fris, frank en vrij de nieuwe raad ingaan, zonder dat we gehinderd worden door problemen uit het verleden. Dorpsbelangen 's Graveland is al sinds 1982 in de raad actief en is daar inmiddels de grootste partij, met als wethouder Co de Kloet.
De twee nieuwe Dorpsbelangens kunnen rekenen op hun ondersteuning en begeleiding waar nodig. Alle 29 kandidaats raadsleden van Dorpsbelangen Loosdrecht zijn Loosdrechters en inmiddels heeft Dorpsbelangen Loosdrecht bijna 250 leden. Loosdrecht is hun allen lief en zij willen zich inzetten om van Loosdrecht binnen Wijdemeren een leefbare gemeente te maken, waar bestuur en inwoners naast elkaar en in alle openheid aan samenwerken. Dat geldt ook voor Dorpsbelangen Nederhorst en 's Graveland. Ieder Dorpsbelang heeft maar liefst 29 kandidaat raadsleden! De Dorpsbelangen partijen zijn plaatselijke partijen, die niet gebonden zijn aan landelijke programma's. Dorpsbelangen staat voor een andere soort plaatselijke politiek.Vrij en onafhankelijk. Ongebonden en midden in de samenleving. Bij locale partijen als de onze, zijn mensen lid uit alle geledingen van de samenleving. Landelijk stemmen ze op de verschillende landelijke partijen. Ze hebben echter een zaak gemeen, dat is het belang van Wijdemeren en daar gaan ze helemaal voor. De Dorpsbelangens kunnen dan ook gebruik maken van expertise uit al die geledingen en netwerken. In Loosdrecht kan men bijvoorbeeld voor agrarische zaken steunen op de kennis van een aantal boeren, zoals de nummer twee op de lijst Gert Zagt en Adriaan Doets op zes. Of de nummer acht, Sip Spaargaren die dierenarts is. Willen we meer weten over de watersport, ook daar steunen locale specialisten ons, zoals de Cors en Jan Lamme uit Muyeveld. Voor sportzaken mogen we gebruik maken van de kennis van Ab Krook, 25 op de lijst. Er zijn economen lid, mensen uit het sociale veld en ga zo maar door. Er spelen nergens partijbelangen, de belangen van de burgers in Wijdemeren, daar gaat het bij de drie Dorpsbelangens om. Inmiddels zijn de drie Dorpsbelangens een lijstverbinding aangegaan, zodat ze straks samen in een fractie sterk staan.


Home

...