Antwoorden D66
Vraag 1: De samenstelling van huishoudens verandert, er zijn steeds meer alleenstaanden en ouderen, en voor deze groepen moeten er dan ook huizen zijn. Maar ook jongeren verdienen de aandacht. De woningnood onder deze groep is hoog en voor de leefbaarheid van de kernen is het van belang dat er voor hen voldoende betaalbare starterswoningen zijn. D66 is van mening dat alle doelgroepen voor woningen in aanmerking moeten komen. Daarom stellen wij voor om met zogenaamde 'drie generatie woningen' te gaan experimenteren, bestaande uit een eengezinswoning met een aangebouwde tweekamerwoning. Deze laatste kan naar behoefte worden gebruikt voor ofwel ouderen die zelfstandig willen blijven wonen, maar graag dicht bij familie of bekenden wonen, dan wel voor volwassen kinderen die deze woning als opstap kunnen gebruiken naar een echt eigen huis.
Vraag 2: Het is van belang dat de monumentencommissie genoeg geld krijgt om goed te kunnen functioneren. Of dat meer of minder is dan er nu aan wordt besteed moet tijdens de nieuwe raadsperiode worden geïnventariseerd.
Vraag 3: De nieuwe gemeente krijgt een begroting waarin de reserves, gebouwen en andere eigendommen van de drie gemeenten worden samengevoegd. De nieuwe gemeente heeft de verantwoordelijkheid om er na de herindeling zorg voor te dragen dat alle kernen goed bestuurd worden en daar het geld in te steken dat daar voor nodig is.
Vraag 4: Jeugdbeleid heeft alleen een kans van slagen als dit wordt opgezet in samenwerking met de jeugd. Onderdeel van jeugdzorg zijn buitenschoolse opvang, een jeugdsoos, een jeugdwerker, voorzieningen voor jeugd die geen lid van een vereniging is of wil zijn en waar nodig contact met de ouders om gezamenlijk problemen aan te pakken en op te lossen. D66 pleit er daarom voor dat er in de nieuwe gemeente wordt geïnventariseerd waar behoefte aan is onder de jeugd en op basis daarvan jeugdbeleid te formuleren.
Vraag 5: Wij kunnen alleen toezeggen dat wij hier in de nieuwe gemeenteraad aandacht voor zullen vragen, of dit tot een vervanging met gelijkwaardige toestellen zal leiden hangt af van de opstelling van de andere partijen, er is immers wel een meerderheid in de nieuwe gemeenteraad voor nodig.
Vraag 6: In de kernen in 's-Graveland en Nederhorst den Berg staan al half-pipes. D66 wil daarom ook graag in Loosdrecht een half-pipe plaatsen.
Vraag 7: De gemeenteraad kan niets doen aan het toenemende vliegverkeer. Partijen die ook in Den Haag zijn vertegenwoordigd zoals bijvoorbeeld D66 kunnen wel hun Haagse fractie aanspreken op het toenemende vliegverkeer. De gemeenteraad kan wel proberen om het vliegveld Hilversum te behouden aangezien dit enigszins remmend werkt op de aanvliegroutes van vliegtuigen.
Vraag 8: De ontwikkelingen rond Ter Sype zijn duidelijk. In verband met de geluidszonering rond het vliegveld kan er geen bebouwing plaatsvinden. Wellicht dat er te zijner tijd een andere opvatting ontstaat met betrekking tot dit onderwerp. D66 heeft in haar verkiezingsprogramma staan dat het vliegveld gehandhaafd moet worden, terwijl de mogelijkheid tot bebouwing in het kader van het plan Ter Sype in overleg met alle relevante organisaties moet worden bevorderd.
Vraag 9: Het vliegveld Hilversum zorgt er onder andere voor dat het vliegverkeer met bestemming Schiphol haar aanvliegroutes moet aanpassen. Vliegveld Hilversum draagt daardoor direct bij aan een beperking van de overlast van Schiphol. Alleen om die reden is het al van belang om vliegveld Hilversum te handhaven.
Vraag 10: De herindeling is belangrijk omdat het grotere ambtelijk apparaat dat de nieuwe gemeente tot haar beschikking krijgt veel beter in staat zal zijn om tegemoet te komen aan al de specialistische wetgeving en andere zaken die moeten worden uitgevoerd. Daarnaast komen er fulltime wethouders in plaats van parttime wethouders. Hierdoor zullen zij meer voor de nieuwe gemeente kunnen betekenen. De nieuwe gemeenteraad krijgt veel nieuwe gezichten, maar de meeste kandidaten die hoog op lijsten staan hebben al raadservaring en weten dus wat er van hen wordt verwacht. D66 heeft kandidaten uit alle kernen en zullen daardoor oog hebben voor de eigenheid van alle kernen.
Vraag 11: Mensen zijn ontevreden omdat zij pas bij besluitvorming worden betrokken als er al een concreet plan ligt waartegen alleen nog maar 'ja' of 'nee' kan worden gezegd. D66 wil dat mensen al betrokken worden bij gemeentelijk beleid voordat er concrete plannen zijn. Bij bijvoorbeeld de inrichting van een straat moet de gemeente niet een voorstel doen waar een drempel komt en waar niet, maar een wijkavond organiseren en eerst iedereen in de gelegenheid stellen om te vertellen wat zij willen. Op basis daarvan moet dan een concreet plan worden opgesteld.
Vraag 12: Dat is een zaak voor de nieuwe gemeenteraad. Hoe de nieuwe gemeente ook gaat heten, een inwoner van Loosdrecht blijft post ontvangen waarop zijn adres staat met daaronder de naam Loosdrecht. Wat D66 betreft zijn er belangrijkere zaken te regelen dan een nieuwe naam.
Vraag 13: Om het centrum Nieuw Loosdrecht tot een attractief geheel te ontwikkelen. Is volgens D66 een doorbraak tussen de Nootweg en het Lindeplein de meest aangewezen oplossing. Deze doorbraak kan worden gerealiseerd door middel van een winkelpassage, gecombineerd met woningbouw en , mits betaalbaar, een ondergrondse parkeergarage.
Vraag 14: Een nieuwe burgemeester moet boven de partijen staan en het debat in de gemeenteraad aanmoedigen. Hij of zij moet oog hebben voor de verschillende kernen die de nieuwe gemeente krijgt en zich voor allemaal even hard inspannen. Daarnaast is het van groot belang dat een burgemeester toegankelijk is voor burgers met vragen of suggesties. Dit kan bijvoorbeeld worden vormgegeven door een inloopspreekuur in de verschillende kernen.
Vraag 15: De herindeling is van belang omdat hiermee wordt voorkomen dat wij in de nabije toekomst bij Hilversum zouden worden gevoegd. Door de gemeente samen te voegen met gelijksoortige gemeenten kunnen de eigen identiteiten van de verschillende kernen behouden worden. Bij een herindeling met een grote gemeente delft de kleine gemeente immers bijna altijd het onderspit. Daarnaast is het van belang omdat de nieuwe gemeente ambtenaren krijgt die zich meer kunnen specialiseren in de ingewikkelde wetgeving die gemeenten tegenwoordig moeten uitvoeren. In een kleine gemeente is dit niet altijd even goed mogelijk. En als laatste maar zeker even belangrijk hoopt D66 dat in een grotere gemeente zaken als vriendjespolitiek minder voor zullen komen omdat de raadsleden uit alle kernen komen en niet uit een kleine hechte gemeenschap waar iedereen elkaar kent.
Vraag 16: Omdat we al enige jaren weten dat deze herindeling er aan kwam heb ik de afgelopen jaren op de voet gevolgd wat er in 's-Graveland en Loosdrecht gebeurde. Daarnaast staan er oud-raadsleden uit alle kernen en dus ook uit Loosdrecht op de lijst die actief meedenken en werken aan onze standpuntbepaling. Ik bepaal niet alleen wat D66 doet, ik laat mij actief informeren door mijn partij. Daardoor kan ik u garanderen dat er in onze besluitvorming altijd een Loosdrechts, maar ook 'sGravelands en Nederhorst den Bergs geluid zal worden gehoord.Vraag 17: Het is nu nog niet bekend hoeveel geld de nieuwe gemeente te besteden heeft. D66 heeft als standpunt dat de nieuwe gemeente in alle kernen het voorzieningenniveau moet blijven handhaven zoals dit er nu is. Dit betekent concreet dat wij willen dat verenigingen hun subsidies behouden zoals zij die nu krijgen, dat wij het bestaande armoedebeleid in stand willen houden, de plantsoenen goed blijven onderhouden en al die andere zaken die de gemeente uitvoert. De hoogte van de onroerend zaak belasting (OZB) moet wat D66 betreft zo worden berekend dat wij dit allemaal kunnen blijven doen. D66 wil echter geen verhoging van de OZB voor nieuw beleid.
Vraag 18: De rol van het plassenschap zal niet fundamenteel veranderen. Het gebied wordt uitgebreid naar heel Wijdemeren, en zij moet haar werkzaamheden daar op afstemmen. D66 juicht de plannen toe om door middel van diep water baggerdepots de helderheid van het water van de Loosdrechtse plassen te proberen te herwinnen van harte toe. Wij hopen dat deze methode waar nodig ook in andere plassen kan worden toegepast.Vraag 19: Natuurmonumenten is een machtige organisatie doordat zij zo ontzettend veel grond in bezit heeft in de nieuwe gemeente. Gezien de doelstelling van natuurmonumenten, te weten de natuur te behouden, mag dat geen probleem opleveren. D66 vind het behoud van natuur heel belangrijk en wil daar in investeren, maar vind ook dat wanneer bijvoorbeeld de veiligheid van de mens in het gedrang komt, de natuur dan niet voor alles gaat.
Vraag 20: De invloed van gemeenten op de politiezorg is door de nieuwe politiewet heel beperkt geworden. D66 vind dat jammer, want de politie is van belang voor de handhaving. Wij zijn zeer tevreden met de terugkeer van de wijkgebonden agent omdat dit deze de situatie waarin hij of zij werkt goed kent. Wij zouden graag meer blauw op straat hebben, maar willen dit niet uit de gemeentelijke kas betalen. Wij vinden dat de centrale overheid zorg moet dragen voor alle benodigde politiezorg. De reden hiervoor is dat wij wel geld kunnen betalen voor politiezorg, maar door de nieuwe politiewet dan niet kunnen bepalen waar de politie aandacht aan moet besteden. Dan weet je dus niet wat je koopt en dat kan niet de bedoeling zijn met gemeenschapsgeld.
Vraag 21: D66 heeft al enige weken geleden door een persbericht aan alle andere partijen gevraagd om rekening te houden met de in onze ogen terechte verlangens in Loosdrecht om het plan voor het Dorpscentrum Oud-Loosdrecht te handhaven. De nieuwe gemeenteraad zal echter een definitief besluit moeten nemen als de huidige Loosdrechtse Raad het dit jaar niet meer afrond. D66 wil in ieder geval dat het doorgaat omdat er al zo lang aan is gewerkt en zoveel energie in is gestopt.
Vraag 22: De samenvoeging van de gemeenten Loosdrecht, 's-Graveland en Nederhorst den Berg heeft mede als doel om een herindeling met de gemeente Hilversum tegen te gaan. De nieuwe gemeente heeft echt een eigen landelijk karakter. Door de vergroting van het ambtelijk apparaat en de fulltime wethouders die wij gaan krijgen zullen wij beter dan voorheen in staat zijn om onze gemeente naar behoren te besturen. D66 is er tegen dat er een herindeling met Hilversum gaat plaatsvinden omdat zij vreest dat 'ons' eigen landelijke karakter dan zal worden beschadigd. Door de samenvoeging tot Wijdemeren zijn wij niet meer bang dat wij worden geherindeeld met Hilversum.
Vraag 23: Dit hangt af van welk voorstel hier wordt bedoeld. Loosdrecht moet naar Noord-Holland toe om bij Wijdemeren te behoren. Maar als hier wordt bedoeld om het hele Gooi bij Utrecht te voegen, dan zijn wij daar een voorstander van.
Vraag 24: Het openbaar bestuur moet met haar tijd meegaan. De nieuwe gemeente moet een website maken waarop de stukken van de gemeenteraad te raadplegen zijn en burgers kunnen reageren op de voorstellen. Ook formulieren om vergunningen e.d. aan te vragen moeten op een dergelijke site te krijgen zijn. Daarnaast wil D66 dat de voorlichting van de gemeente die nu in huis-aan-huis bladen zoals De nieuws ster, Wie Wat Waar en De brug plaatsvindt ook per e-mail naar burgers die zich daarvoor aanmelden wordt gestuurd. Bij de ontwikkeling van deze vorm van communicatie mag echter niet worden vergeten dat er ook groepen in onze samenleving zijn die geen gebruik maken van internet en e-mail. Deze groepen mogen niet gaan leiden onder de ontwikkeling van zaken als websites en e-mail nieuwsbrieven.
Vraag 25: In het plan voor nieuwe dorpscentrum moet zicht op de plassen gehandhaafd blijven. Bovendien is verbetering van zicht op de plassen een permanent criterium bij het beoordelen van nieuwbouwprojecten. D66 blijft zich daar voor inzetten.
Vraag 26: Het openbaar vervoer is een provinciale verantwoordelijkheid. De gemeente kan niet zelf bepalen waar er wel of geen bus rijdt. Dit kan alleen als we als gemeente een eigen busmaatschappij zouden oprichten en daar zijn we als gemeente toch te klein voor. Om het openbaar vervoer te verbeteren blijft D66 met haar Provinciale statenfractie overleggen. Daarnaast zullen wij Thom de Graaf (partijleider D66) op 3 november met paard en wagen door de kernen rijden om hem te demonstreren dat het niet mogelijk is om met direct openbaar vervoer van Loosdrecht naar 's-Graveland of Nederhorst den Berg te komen. Door op dit soort manieren aandacht te blijven vragen bij hogere overheden hopen wij dat er wat beweging komt!
Vraag 27: De afgelopen jaren heeft D66 heel veel aandacht besteed aan sociale voorzieningen. De D66 fractie in 's-Graveland heeft drie jaar geleden bijvoorbeeld een armoedenota geschreven en die is inmiddels in grote lijnen helemaal verwerkt in het armoedebeleid van de nieuwe gemeente Wijdemeren. Ook in de nieuwe gemeente zullen wij dit soort initiatieven ontplooien. Centraal in onze benadering staat dat wij ouderen, bijstandscliënten, mensen die een beroep doen op de Wet Voorziening Gehandicapten en alle andere groepen niet willen betuttelen. Wij leven in een rijk land, maar soms zijn er mensen die zich (even) niet kunnen redden. De gemeente moet dan voorzieningen bieden om deze mensen weer op weg te helpen naar een zo zelfstandig mogelijk bestaan. Dit betekent overigens niet dat er geen controle moet plaatsvinden ten aanzien van oneigenlijk gebruik van voorzieningen, maar controle moet wel waardig worden uitgevoerd.
Vraag 28: D66 belooft geen luchtkastelen, onze raadsleden doen gewoon hun werk. Ze lezen hun stukken, luisteren naar burgers die contact opnemen en vragen aan betrokkenen wat zij van raadsvoorstellen vinden. Door te communiceren met burgers komen wij te weten wat het beste besluit is en niet door sociale of liberale partij principes.
Vraag 29 (golfbaan): D66 vind de aanleg van een golfbaan tussen Hilversum en Loosdrecht een heel goed initiatief. Zij is er voorstander van om na te gaan of het mogelijk is om een ook zwembad aan te leggen in de buurt van de plek waar de golfbaan mogelijk wordt aangelegd. Door diverse activiteiten bij elkaar in de buurt aan te leggen wordt de toegevoegde waarde van dit soort projecten alleen maar groter. D66 hoopt dat de nieuwe gemeente bereid zal zijn om in een vroegtijdig stadium te overleggen met de particulieren die het initiatief hebben genomen om een golfbaan aan te leggen zodat dit voor beide partijen voordeel op kan leveren.
...