Vorig bericht |
Afscheid 's-Graveland
's-Graveland, 21 december 2001. Gisterochtend nam de raad van 's-Graveland afscheid. Enkele raadsleden moesten daarbij helaas verstek laten gaan vanwege diverse oorzaken. De Gooi- en Eemlander schrijft over de vergadering op haar website en op de voorpagina van het regiokatern. De kop boven het artikel weerspiegelt eigenlijk de sfeer zoals die altijd in de gemeenteraad van 's-Graveland heeft geheerst. Hooglopende ruzies en emoties, maar daarnaast humor en compassie.
De voorpagina van het regiokatern van 21 december 2001.Zo te zien staan de drie collegeleden, op deze laatste foto van hen in die combinatie,
in gedachten stil bij de bewogen geschiedenis van de 's-Gravelandse raad en hun rol daarin.Links Wim Neef, midden Co de Kloet en rechts, met gebogen hoofd, burgemeester Wim Kozijn.
De commissaris van de Koningin in Noord-Holland, de heer van Kemenade, woonde de vergadering bij en hield een speech. Ook burgemeester Wim Kozijn hield een toespraak waarbij hij eraan herinnerde dat hij met een opdracht naar 's-Graveland was gekomen. Hij moest rust brengen in een bestuurlijk lastige omgeving. Hij zei nu dat dat bij nader inzien nog zacht was uitgedrukt. Ook zijn eigen rol in de conflicten gaf hij nu toe. Hij was soms te scherp en te ironisch. "Ik ben over mensen heen gewalst, ik weet het, ik was te dominant, te impulsief." :stelde hij. Maar hij vond ook dat hij de mooiste baan had gehad die je je maar kan voorstellen. "Ik wás de burgemeester van 's-Graveland."
Gerrit van den Broek (VVD) hield een emotionele toespraak. De Gooi schrijft dat Dorpsbelangen de gelegenheid aangreep om het succes van de eigen partij te onderstrepen. René Voigt stelde dat er nooit iemand bij DB met ruzie is weggegaan. Geen lieverdjes, wel kritisch. Nelleke Schenkkan droeg Algemeen Belang nu echt ten grave. De partij ontstond vijfendertig jaar geleden als Ankeveense partij bij de herindeling van 1966 toen Kortenhoef, 's-Graveland en Ankeveen werden samengevoegd.
Evenals in de andere twee gemeenten kregen de raadsleden die drie perioden of meer in de raad hadden gezeten en de raad nu verlieten volgens de voor zo'n afscheid geldende regels een lintje. Wim Hafkamp (VVD), Henk de Kloet (DB) en Rie Boeve (PvdA/GL) werden lid in de orde van Oranje-Nassau. Dick 't Hoen was verhinderd, maar krijgt zijn lintje later. Voor Henk de Kloet geldt overigens dat hij in maart weer zal toetreden tot de raad. Zijn afscheid is van korte duur.
Het Wijdemeerse weer: Harde westenwind, natte sneeuw en regen, 5 graden, lichte nachtvorst
...