... ...
Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Anti-speculatiebeding

Kortenhoef, 3 augustus 2001. Van de huizen aan de nieuwe kant van de Zuidsingel in Kortenhoef zijn de meeste premie-A woningen. Woningen waaraan de overheid meebetaalt om ze betaalbaar te maken.

Toen die huizen zeven jaar geleden gebouwd werden zat er een zogenaamd anti-speculatiebeding op. Het anti-speculatiebeding werd ooit bedacht om te voorkomen dat iemand een huis koopt en het snel doorverkoopt met dikke winst, terwijl de overheid wel aan de aankoop heeft meebetaald, maar van die winst niets meer ziet. Het beding regelt dat ook de gemeente de eerste tien jaar meedeelt in de winst als het huis toch verkocht wordt. Dat lijkt redelijk en dat is het ook.

Behalve als er gekke dingen gebeuren met de huizenprijzen. En die zijn gebeurd.

Toen die huizen gebouwd werden wist men nog niet dat dat huis van een kleine twee ton in 2001 vijf-en-een-halve ton waard zou worden. Men dacht dat de waarde van het huis door zou groeien naar ongeveer 250.000 gulden in 2001. Een verschil van 350.000 gulden "overwinst" ten opzichte van de verwachtingen destijds.

Het percentage van de winst die de verkoper aan de gemeente moet afdragen kan 30% zijn. Als die winst dus pakweg 3 ton is dan gaat er een ton naar de gemeente op grond van het anti-speculatiebeding. En dat is wel een beetje gortig vindt het college van B&W van 's-Graveland aldus de Gooi- en Eemlander van vanavond.

En dus gaat het College aan de Raad voorstellen om de regels over het anti-speculatiebeding te versoepelen in de resterende drie jaar die nog komen.

De commissie Burgerzaken heeft het onderwerp aanstaande woensdag op de agenda staan. 


Link van de dag.

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...