Vorig bericht |
Beschoeiïng
Kortenhoef, 11 april 2001. Afgelopen maandag diende voor de Raad van State een zaak over het hout waarvan een beschoeiïng aan de Kortenhoefsedijk gemaakt is. De zaak loopt al enkele jaren.
De beschoeiïng van een Kortenhoever was aan vernieuwing toe. Daarbij riep hij de hulp in van een bedrijf, dat de beschoeiïng plaatste. Tijdens en na de plaatsing ontstond een inmiddels al enige jaren slepende kwestie tussen het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (DWR) en de Kortenhoever.
Nadat de beschoeiïng geplaatst was kwam de DWR op de proppen met het feit dat het geïmpregneerde hout waarvan deze gemaakt was, verboden was. Het Ministerie van VROM daarentegen gaf naar aanleiding van de discussie die toen ontstond per fax aan dat het wel toegestaan was. De DWR hield toch vol dat het niet mocht en eiste met tussenpozen van een jaar een dwangsom van de Kortenhoever plus de vervanging van de betwiste beschoeiïng. Dit ondanks het feit dat er op andere plaatsen in Nederland rechtszaken over deze problematiek waren gevoerd en door waterschappen was verloren.
Nu kwam de zaak na jaren dan voor de Raad van State. De DWR stelde dat er teveel giftige stoffen in het water komen die uitspoelen uit het geimpregneerde hout. Een specialist die door de Kortenhoever in de arm was genomen stelde daarentegen dat gewoon leidingwater al meer koper bevat vanwege de leidingen, dan de hoeveelheid koper die uit het hout uitspoelt. Ofwel, sproeien van de tuin met kraanwater is op lange termijn schadelijker dan het plaatsen van de beschoeiïng.
De Kortenhoever beroept zich ook op een advies van de gemeente 's-Graveland. Hij heeft de DWR regelmatig gevraagd om te komen meten, maar daar gaf de dienst geen gehoor aan.
Tijdens de zaak werd door beide partijen uit rapporten (RIZA, RIVM) geciteerd die al dan niet moeten bewijzen dat de beschoeiïng wel of niet vervuilt. Ze moesten vooral bewijzen dat het wetenschappelijke rapport van de ander niet deugde.
Je zult als eerzaam burger je beschoeiïng moeten vervangen en in dit soort volstrekt onvoorziene discussies en bureaucratie terecht komen. Volgende keer niet vervangen en je hele tuin lanzaam in de sloot laten glijden dan maar? Dat is goedkoper en zeker rustiger slapen.
...