De Regenboog opent computernetwerk

Op maandag 21 februari is op Christelijke Basisschool De Regenboog de officiële opening van het computernetwerk, dat in de afgelopen anderhalf jaar door ouders werd aangelegd

In een tijd waarin de computer op het werk en thuis een steeds grotere rol gaat spelen, mag het onderwijs niet achterblijven, maar moet juist aansluiten bij deze ontwikkeling. Alleen hoe doe je dat, als de overheid daarvoor de financiële middelen niet beschikbaar stelt ?

Grote actie

Op de Regenboog werd een grote actie op poten gezet onder de titel: Dance to the Future !!

Deze actie, die op 19 en 20 juni 1998 gehouden werd, met onderdelen als een sponsorloop en een veiling, was een groot succes en bracht zo’n 19.000 gulden op. Doel van deze actie was het realiseren van minimaal 4 computers per klas. Omdat de opbrengst veel hoger was dan werd verwacht en er sponsors werden gevonden, bleek het mogelijk om zelf een computernetwerk aan te leggen.

Hulp van ouders

Meteen na de grote vakantie begonnen de voorbereidingen en niet lang daarna is een groep van zo’n 12 ouders aan de slag gegaan, met het aanleggen van de bekabeling voor het netwerk, het uitbreiden van de electra en het plaatsen van computertafels.

Ondertussen ging een andere groep van 4 ouders aan de slag met zo’n 50, merendeel uit het bedrijfsleven gekregen computers, waarvan het geheugen moest worden uitgebreid en die moesten worden voorzien van een netwerkaansluiting. Een enorme klus, waar heel veel vrije avonden aan besteed werden.

Doel bereikt

Het uiteindelijke resultaat is inderdaad, dat alle klassen, ook de kleuterlokalen, vier computers hebben. Verder staan er ook op allerlei plekken op de gangen computers.

In de klas werken kinderen met software op het gebied van taal, rekenen, lezen en wereldoriëntatie. Momenteel wordt ook een zoeksysteem ingevoerd, waarbij leerlingen vanaf de computer in hun eigen klas, informatie kunnen zoeken in het documentatiecentrum van de school.

De voordelen van het computernetwerk zijn dat gegevens van leerlingen niet meer over vele computers verspreid staan, maar centraal opgeslagen en beheerd worden. Daarnaast vindt de installatie het beheer van (nieuwe) software ook via het netwerk plaats.

Deskundige leerkrachten

Bij de invoering is er ook rekening mee gehouden dat de leerkrachten goed met computers moeten kunnen omgaan. Realiteit was echter, dat zij soms zelfs een achterstand hadden op de kinderen, die thuis met nieuwe computers leren omgaan.

Om deze achterstand weg te werken volgen alle leerkrachten de cursus voor het DOR (het Digitaal Onderwijs Rijbewijs) een afgeleide van het Europese Digitale Rijbewijs.

Toekomst

In de zeer nabije toekomst krijgen alle leerlingen in de bovenbouw hun eigen emailadres en krijgt elke computer toegang tot het internet.

De overheid heeft inmiddels ook onderkend dat het belangrijk is te investeren in computer-onderwijs. De school krijgt daarvoor nu jaarlijks een bedrag, waarmee langzamerhand de oude computers vervangen kunnen worden, door multi-media machines en waarmee software kan worden aangeschaft. Met deze software zal het steeds makkelijker worden om op de individuele leerbehoeften van kinderen in te spelen en gerichter hulp te bieden bij de behandeling van kinderen met leerproblemen

Inmiddels heeft de school haar eigen internetsite, deze is te vinden op :

http://www.xs4all.nl/~regenbg. Het is de bedoeling dat er in de toekomst ook werk van leerlingen op deze website te vinden is.

Officiële opening

Maandagavond 21 februari om 19.00 uur is de feestelijke officiële opening van het netwerk. Daarna kunnen ouders en kinderen een uurtje "stoeien" met de computers en zich laten informeren over het computernetwerk. Belangstellenden zijn van harte welkom.


nieuwshome.gif (2185 bytes)