Wijdemeerse Webkrant

Hulp bij het Zoeken

Structuur

De Wijdemeerse Webkrant vindt u op www.wijdemeersewebkrant.nl, www.wijdemeren.com, www.ankeveen.nl en www.kortenhoef.nl. Via al deze domeinnamen komt u op de homepage van de WWK. De inhoud van de WWK staat op het domein www.wijdemeren.com. Het archief staat op een andere server van Plassennet. Die server vindt u onder de domeinnaam plassennet.xs4all.nl. Wijdemeren.com is 7*24 uur in de lucht.De archiefserver wordt Vanwege energiebesparing en/of onderhoud soms uitgeschakeld. Op wijdemeren.com vindt u (vanwege de omvang en de kosten) nieuws tot circa een half jaar oud. Daarna is het oudere nieuws alleen nog te vinden in het archief dat ca. tienduizend berichten omvat sinds 1996.

Vanuit wijdemeren.com wordt vaak gelinkt naar oudere berichten in het archief. Voor de lezer is dat volkomen transparant. U kunt het echter zien in de kop van de berichten. In een bericht van wijdemeren.com staat het woord "Actueel". Leest u een bericht van het archief, dan staat daar "Archief".

Tip! Als de actuele site een storing heeft, dan kunt u altijd proberen om uw nieuws te zoeken op het archief.

Recent of Oud

Recent Bericht

Als u een bericht uit het recente verleden zoekt (minder dan een half jaar) dan kunt u dat vinden op wijdemeren.com. Ga naar de homepage van de WWK en klik in de linkerkolom op het woord "Zoeken".

Oud Bericht

Als u een oud bericht zoekt, ga naar het archief en klik daar op "Zoeken", of klik op "Zoeken Archief" op de homepage van de WWK.

Zoeken

Als u op "Zoeken" klikt, dan verschijnt een scherm waarop u een aantal keuzen kunt maken.

Jaar

Kies hier het jaar waarin u wilt zoeken.

Zoektermen

U kunt in de vakjes Zoekterm slechts 1 woord invullen (of een term die bij elkaar hoort en altijd zo geschreven wordt. Bijv. een eigennaam "Piet Jansen" (zonder aanhalingstekens)).
De tweede zoekterm mag ingevuld worden. Deze is niet verplicht. Ook hier kan een woord of een samenhangende term ingevuld worden. Als u 1 zoekterm invult is het vakje En/Of niet relevant. Een zoekterm moet minimaal vier tekens hebben. Vul geen stopwoorden in, zoals als groot, klein, dik, lekker, onder, boven, hard of andere termen waarvan u weet dat zij in bijna alle berichten voorkomen.

En/Of

U kiest hier of u berichten zoekt waar beide zoektermen in voorkomen (en) of u kiest voor berichten waar de ene of de andere zoekterm in voorkomt (of). (Staat standaard op "of".)

Hoofd/Kleine Letters

Hier geeft u aan of de hoofd- en kleine letters in de zoektermen exact zo moeten voorkomen in de berichten die u zoekt of dat u zoekt naar alle woorden met de zoektermen, ongeacht of die in hoofd- of kleine letters zijn geschreven. (Een voorbeeld. U zoekt naar Kozijn, omdat u iets zoekt over ex-burgemeester Kozijn. Als u in dit geval invult dat u zoekt naar alle berichten waarin het woord kozijn voorkomt, ongeacht de lettergrootte, dan krijgt u ook kozijnenfabrieken.) Zoek bij eigennamen dus bij voorkeur met de exacte spelling. (Staat standaard op "Niet overeenkomend". Dus kozijn en Kozijn worden gevonden..)

Context

U kunt uit ieder gevonden bericht een stukje tekst op uw scherm laten komen, waardoor duidelijker wordt waar het gevonden bericht over gaat. Uiteraard krijgt u dan meer uitvoer. (Staat standaard op "aan".)

Even geduld

Het zoeken duurt even, omdat alle berichten in het door u gekozen jaar woord voor woord worden uitgekamd.

Google

U kunt natuurlijk ook met Google in de WWK en het Archief zoeken. Het scherm waar u die mogelijkheid vindt staat hier. Google is zeer snel, maar toont niet altijd alles. Omdat onlangs (december 2008) de WWK grondig gereorganiseerd is, zal Google nog een tijdje de oude links weergeven die eindigen op .shtml. Daardoor wordt de pagina niet gevonden. Wilt het bericht toch lezen, wijzig .shtml dan in .php in uw browserbalk en zorg dat u zoekt in het archief (http://plassennet.xs4all.nl).

Archiefpagina's

Tenslotte zijn er de archiefpagina's waarin per jaar (en later per half jaar) alle inleidingen van de berichten op datum achter elkaar staan. U vindt ze via de homepage van het archief aan de linkerkant. Als u zo'n pagina oproept, dan kunt u met de zoekfunctie van uw browser op tekst in die pagina zoeken.