persbericht
Mevr. B.K. Mentel
Mevrouw B.K. Mentel uit Nederhorst den Berg (39), Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Mentel is een vrouw met een positieve instelling en een enorm doorzettingsvermogen. Ze wordt gezien als een voorbeeld van een sporter die ondanks haar handicap en tegenslagen in staat is gebleken haar sport te blijven te beoefenen. Zij levert een belangrijke bijdrage aan de emancipatie en integratie van lichamelijk gehandicapte sporters in Nederland.
In 1993 begon mevrouw Mentel met het snowboarden en al gauw stopte zij met haar studie rechten om zich helemaal toe te leggen op deze sport. En met resultaat: ze werd maar liefst zes maal Nederlands kampioen op de onderdelen halfpipe en snowboardcross. In het seizoen 1999/2000 stond ze zesde op de wereldranglijst. Het jaar 2000 werd een noodlottig jaar voor mevrouw Mentel. Er werd botkanker geconstateerd en er volgde een amputatie van haar rechteronderbeen. Vier maanden erna stond ze voor het eerst weer op een snowboard. In 2002 werd zij, met prothese, opnieuw Nederlands kampioene snowboardcross (bij de valide sporters). In 2004 volgde een tweede plaats op de Nederlandse kampioenschappen en in 2007 werd ze bij het wakeboarden Nederlands kampioene. Vervolgens zette zij zich in voor een circuit onder de Paralympische vlag. In 2009 zette zij het eerste officiële wereldkampioenschap aangepast snowboarden op haar naam. Drie jaar later werd zij wederom wereldkampioene in dezelfde discipline.
Mevrouw Mentel richtte in 2002 de Mentelity foundation op. Doelstelling van deze foundation is het motiveren, activeren en faciliteren van mensen met een fysieke beperking om deze aan het sporten te krijgen, vooral op het gebied van boardsporten. Daarnaast zet mevrouw Mentel zich in voor het toevoegen van het snowboarden als nieuwe discipline op de Paralympische Spelen van Sochi (Rusland) in 2014. Ook begeleidt zij momenteel een aanstormend atletiek talent bij Sporttop. Een initiatief van sporter Jochem Uytdehaage, waarbij ervaringsdeskundigen Nederlands sporttalent actief steunen. Als ambassadeur van de Esther Vergeer Foundation laat zij lichamelijk gehandicapte kinderen en jongeren kennis maken met sport. In 2009 ontving ze de gouden CAPaward, een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan mensen die door middel van hun sterke wil en doorzettingsvermogen hun lichamelijke handiCAP hebben overwonnen en omgezet in CAPabilities.
Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert haar als ‘iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben’ en ‘iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd’.
|