WIJDEMEERSE WEBKRANT
WATER: Promotie Wijdemeren
Wijdemeren

Inhaalsslag 14 juni t/m 30 juni 2007. Nr. 7

Artikel van de hand van Herman Stuijver

W.A.T.E.R. voor activiteiten en recreatie
Nieuwe koepel om bruisend Wijdemeren te promoten

door: Herman Stuijver

WIJDEMEREN - Onlangs heeft wethouder Wim Lorjé de stichting W.A.T.E.R. in het leven geroepen en hij heeft er behoefte aan om dat idee beter uit te dragen aan de bevolking van Wijdemeren.

WATER staat voor Wijdemeren Activiteiten Toerisme En Recreatie, waarbij het woord 'water' uiteraard verwijst naar de vele mogelijkheden voor watersportrecreatie in onze vijf dorpen. Denkt u maar eens aan de Loosdrechtse plassen, de Kortenhoefse en Ankeveense polders en de Spiegelplas en de Vecht in Nederhorst den Berg. " Je moet die stichting zien als een koepelorganisatie waar verenigingen en stichtingen zich vrijwillig bij aan kunnen sluiten. Het is een club die als doel heeft om de vele activiteiten en alles op het gebied van recreatie en toerisme in Wijdemeren te bundelen", opent de wethouder. Die er nadrukkelijk aan toevoegt: " Het is dus geen stichting die andere organisaties weg wil drukken. We moeten erkennen dat er in onze gemeente vele goedlopende verenigingen en stichtingen zijn, die willen we uiteraard niet voor de voeten lopen. Die houden hun zeggenschap, maar WATER wordt een platform waar men de plannen kan stroomlijnen".

Als voorbeelden van stichtingen die zich zouden kunnen aansluiten bij WATER noemt Lorjé SLOEP uit Loosdrecht, het NK Palingroken uit Kortenhoef, de SFG uit 's-Graveland, het Zomerspektakel uit Nederhorst den Berg, Bruisend Ankeveen, allemaal organisaties die hun zaakjes goed voor elkaar hebben. Maar het kan geen kwaad om beter samen te werken. " Met alle waardering die ik heb voor alle goed draaiende verenigingen, ontdekte ik ook dat ze niet met elkaar communiceren". Vervolgens somt de wethouder een aantal begrippen op die een meerwaarde zou kunnen vormen om zich aan te sluiten bij WATER. " Ik denk aan het afstemmen van activiteiten op elkaar, aan samenwerking op allerlei terreinen. Je kunt van elkaar leren en je kunt samen kaders opstellen waarbinnen je nieuwe activiteiten kan ontwikkelen. Ook kun je een aanspreekpunt zijn naar de gemeente toe".

Uit de losse pols geeft Wim Lorjé een voorbeeld waar gezamenlijk optreden wellicht mogelijk is. " Neem bijvoorbeeld die publicatieborden die in de loop van het jaar langs invalswegen worden gezet. Ik zou me kunnen voorstellen dat er één formaat komt, waar alle verenigingen van kunnen profiteren. Ik noem maar wat".

NORT ondersteunt

WATER heeft al één activiteit opgezet, dat was het Watersportfestival in Loosdrecht. Vanuit een aantal Loosdrechtse watersportondernemers die samen 'Loosdrecht Leeft' vormen, kwam de behoefte om de promotie breder op te zetten. ' Loosdrecht Leeft' was verantwoordelijk voor de borden en vlaggen langs de weg, maar wil dit nu uitbreiden naar heel Wijdemeren.

Niet onbelangrijk is dat NORT Noord-Holland bereid is om een subsidie te verschaffen. Een consulent van NORT (een project dat zich richt op de kwaliteitsverbetering van horeca, toerisme en watersport) is momenteel bezig om verenigingen te interesseren voor de nieuwe koepelorganisatie. De gemeente Wijdemeren heeft het initiatief genomen om WATER op te starten, maar zal zelf niet deelnemen in de stichting. Het moet een samenwerkingsverband van particuliere organisaties worden.

Tot slot nog even het woord aan wethouder Lorjé: " Hoe die stichting WATER zich zal ontwikkelen, staat nog niet vast. In principe kan alles, niets staat nog vast. Alleen hoop ik dat veel verenigingen zich zullen aansluiten om Wijdemeren nog bruisender te maken".

En een bruisend Wijdemeren, dat willen we toch allemaal?.

bron
H. Stuijver
foto
---
auteur
H. Stuijver
editor
Rik Jungmann