WIJDEMEERSE WEBKRANT
Komt de Super OZB?
Wijdemeren

Inhaalsslag 14 juni t/m 30 juni 2007. Nr. 6

Artikel van de hand van Herman Stuijver

Op 'mensen en middelen' bezuinigen
Super ozb - verhoging dreigt

door: Herman Stuijver

WIJDEMEREN - " Vorige keer heb je het interessantste deel van de vergadering gemist" , zei Michiel van Balen, financieel woordvoerder van de VVD tegen me " daar ging het om het maken van keuzes". Hij doelde op een commissievergadering rond het onderwerp 'mensen en middelen' waar onze volksvertegenwoordigers samen een lijstje mochten maken van zaken waar Wijdemeren op moet bezuinigen. De keuzes waar Van Balen op doelde, zijn keihard nodig. Anders zou de gemeente wel eens af kunnen stevenen op de 'super- ozb- verhoging' waar Gert van Zagt van Dorpsbelangen Loosdrecht over sprak. Temeer daar minister Ter Horst heeft voorgesteld om de gemeenten vrij spel te geven bij de hoogte van de ozb -tarieven. Bij de vorige begroting stemden alle partijen tegen een verhoging van 11 %, want niemand wilde het predikaat 'kiezersbedrog' opgeplakt krijgen. Toen al bezwoer financieel wethouder Wim Lorjé dat een verhoging van deze belasting voor huiseigenaren onvermijdelijk is als er niet stevig bezuinigd wordt.

Want dat onze vijf dorpen kritisch moeten kijken naar de uitgaven, moge duidelijk zijn. Het financiële gaatje dreigt een kratergat te worden. En dus keek men naar 'mensen en middelen' die of geheel kunnen verdwijnen of waar op beknibbeld kan worden.

Om de wensen van de raadsleden overzichtelijk te rangschikken, had men een matrix gemaakt. Links stonden in rijen de posten die men onder de loep wilde nemen en daarachter de kolommen wat de partijen ervan vonden. Een kruisje betekende 'ja', hier willen wij ook over denken. Let wel, het gaat meestal nog om 'een onderzoek naar', meer niet.

Keuzes

Wim Lorjé schrijft dat hij besparingen op ambtenaren en meer efficiency niet haalbaar acht. Dat zou van 35.000 in 2008 tot 150.000 euro in 2010 moeten opleveren. Wel ziet hij de tekorten oplopen. 'Verhoging van de onroerend zaakbelasting moet daarom serieus worden overwogen", gaat hij verder. De gemeente mag nog 18% verhogen tot een bepaalde drempel en dat is maar liefst 650.000 euro! ( als de Tweede Kamer minister Guusje ter Horst steunt, valt zelfs deze drempel weg - red.).

Alle partijen willen kijken of de bibliotheekvoorzieningen kunnen worden aangepast, dat zou tonnen in het laatje kunnen brengen. Ook willen ze, behalve Dorpsbelangen Loosdrecht en GroenLinks, de uitbreiding van de ICT- formatieplaatsen ter discussie stellen. VVD' er Van Balen wil eens kijken of er forensenbelasting kan worden ingevoerd, dat is een aanslag voor mensen die niet permanent in de dorpen wonen. Het CDA heeft de indruk dat er minder geld kan naar de welzijnsinstelling Versa, ook willen de christen-democraten het beheer van de sportaccommodaties harmoniseren. Dat betekent dus gewoon tariefsverhoging. Drie partijen zien wel wat in het uitbaten van de gemeentelijke strandjes, zoals De Strook en die aan de Vuntusplas. GroenLinks denkt dat precariobelasting (uithangborden en stellages op straat) ook een keuze is die geld genereert. Dorpsbelangen Loosdrecht wil het gemeentelijk vaartuig verkopen en ook denken de Loosdrechters dat de dorpsbezoeken van B&W eens in de twee jaar voldoende zijn.

Dit is slechts een greep uit de kruisjes van de politieke partijen, waarbij het de vraag is of alle keuzes wel een daadwerkelijke bijdrage vormen aan bezuinigingen voor 2010. Ria Hennis van Dorpsbelangen Wijdemeren kwam met een ander verhaal. Ze wilde dat Wijdemeren zich zou beperken tot bepaalde kerntaken. Ze wilde kordate stappen. Welke taken nu wel bij een gemeente horen, bleef een beetje in het luchtledige hangen. Mevrouw Hennis had het over sportraden, met een eigen budget. En over een andere invulling van de bibliotheek, nu als 'huis van cultuur', hetgeen een beetje Oost-Duits klinkt. Wel was ze beslist over een personeelsstop bij de gemeente. Dat ontried wethouder Lorjé haar, hij zegde haar toe 'terughoudend' te zijn bij werving van nieuw personeel.

CDA - fractievoorzitter Betske van Henten vond de zogenaamde 'kerntakendiscussie' achterhaald. Volgens haar is er al veel bekend van wat deze gemeente nu wel of niet moet doen. Ze wees onder andere op de Sociale Structuurvisie, waarin is vastgelegd wat er op het gebied van welzijn aanwezig moet zijn. Wethouder Lorjé voegde eraan toe dat het te laat is voor 2008 om nog te discussiëren over kerntaken. Hij zei dat hij alle ideeën en voorstellen van de politieke partijen zal bestuderen, want dat er iets moet gebeuren is zonneklaar.

Anders moeten we vrezen dat de term 'Super - OZB' in Wijdemeren gaat rondzingen en daar houden burgers niet van.

bron
H. Stuijver
foto
---
auteur
H. Stuijver
editor
Rik Jungmann