WIJDEMEERSE WEBKRANT
Aanmaning De Vier Linden
Loosdrecht

Inhaalsslag 14 juni t/m 30 juni 2007. Nr. 3

Artikel van de hand van Herman Stuijver

Beuk krijgt aanmaning over Vier Linden
Bouwinspecteur zal botenhuis controleren

door: Herman Stuijver

Als eigenaar Beuk geen maatregelen neemt om de vervallen staat van het voormalige restaurant De Vier Linden aan de Oud - Loosdrechtsedijk tegen te gaan, dan krijgt hij een dwangsom van de gemeente Wijdemeren. Dit maakte burgemeester Bijl bekend tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Economie. Net als veel Loosdrechters ergert het college van B&W zich aan de verwaarlozing van het pand. Eerder had Beuk aan de gemeente toestemming gevraagd om de horecafunctie om te mogen zetten in een woonbestemming, dat weigerde B&W. Het leek erop dat de groothandelaar in keukenapparatuur bewust koos voor verpaupering.

Nu biedt artikel 13 van de Woningwet een uitkomst voor de gemeente, daarin staat dat het restaurant zich in redelijke staat van welstand moet bevinden. Ook de welstandscommissie heeft dat met een uitspraak bevestigd. Het gevolg is dat de eigenaar een dezer dagen een brief krijgt waarin hij gesommeerd wordt het pand op te knappen. Als hij dat niet doet binnen een bepaalde termijn hangt hem een forse boete boven het hoofd.

Bijls mededeling sloot aan bij een reeks van vragen die Dorpsbelangen Loosdrecht had gesteld over andere vermeende misstanden op die plek aan de Oud - Loosdrechtsedijk. Met een groot aantal vragen wilde Jaap van Waveren aantonen dat de heer Beuk zich bij de bouw van twee vrijstaande woningen naast de hervormde kerk weinig gelegen laat liggen aan de regels. Ook verspreidde hij foto's om zijn betoog te illustreren. De vragen gingen onder andere over bepaalde maten die overschreden zouden zijn, over kaalslag van de natuur rondom de woningen en over ophoging van de grond. Don Bijl wilde niet ingaan op allerlei details die al schriftelijk waren beantwoord. Wel gaf hij toe dat Beuk 'een lastig heerschap' is dat moeilijk binnen de perken te houden is. De gemeente heeft al verschillende keren opgetreden om bepaalde werkzaamheden te corrigeren, maar de burgemeester ontkende dat deze vermogende ondernemer de hand boven het hoofd wordt gehouden.

Op de laatste aantijging van Van Waveren dat het botenhuis opeens 'gegroeid' was, zei hij dat een bouwinspecteur ter plekke zal controleren of Beuk inderdaad de juiste maatvoering aan zijn laars heeft gelapt. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

bron
H. Stuijver
foto
---
auteur
H. Stuijver
editor
Rik Jungmann