Artikel van de hand van Herman Stuijver
Onderzoek Henk de Kloet naar erfpacht Moleneind bloedt dood
Familie Luijer krijgt gratis grond van gemeente en verdient 2,5 ton
door: Herman Stuijver
WIJDEMEREN - Toen DBL 'er Henk de Kloet ontdekte dat hij voor de kwestie van de erfpacht aan het Moleneind geen enkele steun kreeg van de andere politieke partijen deed hij er moedeloos het zwijgen toe. Het had zo mooi kunnen zijn: een bekende Kortenhoefse familie verdient bijna tweeënhalve ton doordat de gemeente een stuk grond gratis heeft weggegeven. Dat leek wel erg veel op begunstiging van een bepaalde groep. Althans, in die richting gingen de vragen die Henk de Kloet hierover had gesteld. Maar het harde bewijs kon hij niet leveren. Althans, niet zo duidelijk dat andere politieke partijen interesse toonden in zijn onderzoek.
PvdA -fractievoorzitter Bosdijk vond zelfs dat De Kloet een kwestie aan de orde had gesteld waar hij niets van snapte en dus ook geen mening over hoefde te hebben. Terecht sprong René Voigt daarop in met de opmerking dat het de taak van een raadslid is om zijn stukken te kennen. Het ging ten slotte om een stuk grond dat voor de gemeente een heleboel had kunnen opleveren, meende Dorpsbelangen Wijdemeren.
Nu had Bosdijk niet helemaal ongelijk, de voorgeschiedenis is ingewikkeld. In 1976 kreeg de gemeente 's-Graveland een stuk grond van ongeveer 1500 m² aan het Moleneind in Kortenhoef in 'altijddurend recht van erfpacht', die had dat recht weer overgenomen van de Kortenhoefse Arbeiders Vereniging die het stukje al sinds 1921 in erfpacht had. De gemeente Wijdemeren verhuurde de grond voor een luttel bedrag aan Kortenhoever Gert Bakker. Toen die overleed, hebben de 'bloot eigenaren', de heren H.en P.Luijer, de gemeente gevraagd om de erfpacht weer in eigendom te krijgen. De familie zou als argument kunnen schermen met het feit dat Wijdemeren al drie lang geen canon van € 18,15 per jaar had betaald. De wethouder ontkende dat dit bewust was gebeurd om de familie tegemoet te komen. Het is niet ongebruikelijk dat een erfpachtovereenkomst na 30 jaar wordt stopgezet, dat was volgens hem de primaire reden. 'Altijddurend' betekent in juridische termen niet 'eeuwig', maar voor onbepaalde tijd.
In ieder geval ging wethouder Wim Lorjé in op het verzoek van de Luijers en gaf het perceel om niet terug. Vervolgens bood de familie de grond te koop aan voor vijf ton. De naastgelegen jachthaven Laan de Vries kocht het geheel met de bestemming 'natuur' voor ongeveer de helft.
Henk de Kloet vindt het op z'n zachtst gezegd vreemd dat Wijdemeren zo makkelijk afstand doet van haar erfpachtrecht. Zijns inziens had de gemeente moeten verkopen in plaats van weg te geven. Lorjé antwoordde dat deze grond geen enkele waarde had en dat de gemeente volledig gevrijwaard is voor een mogelijke vervuiling
Dat Wijdemeren nog in 2004 dit zelfde lapje grond had gekenmerkt als 'strategisch grondbezit' bleek achteraf een vergissing. En dat de vroegere jachtwerf Bouwman al in 1988 een klein deeltje erfpacht had afgekocht voor 11.000 gulden en dat B&W dus had kunnen weten dat deze grond veel waard was, waren feiten waarmee De Kloet de rest niet kon overtuigen. Dus haalde Henk z'n schouders op en ging over tot de orde van de dag. |