WIJDEMEERSE WEBKRANT
Derde Inspraakavond Antoniusterrein
Kortenhoef

Inhaalsslag 14 juni t/m 30 juni 2007. Nr. 1

Artikel van de hand van Herman Stuijver

Derde inspraakavond Antoniusterrein
Omwonenden komen met eigen bouwplan

door: Herman Stuijver

KORTENHOEF - Sybold Herder, een speciaal uit Deventer overgekomen adviseur om gemeente en omwonenden te laten samensmeden aan het bouwplan Antoniusterrein, hoopte aan het begin van de avond rond 21.00 uur te kunnen stoppen. Het werd echter veel later. Daarmee is aangetoond dat de voorbereiding van de bebouwing van het terrein van de oude Antoniusschool een moeizame weg gaat.

Vorige week dinsdag was de derde en laatste inspraakavond om het bouwplan op het gebied tussen Kerklaan, Egidius Blocklaan en Pieter vd Leelaan in Kortenhoef te bespreken. Na de vorige inspraakavond begin april had een groep bewoners van deze drie lanen zich in drie 'interactieve tekensessies' gebogen over diverse bouwvarianten. Dit allemaal onder begeleiding van de eerder genoemde Sybold Herder en architect Robert Mulder.Herder kwam direct al met de mededeling dat het niet gelukt was om tot een gezamenlijk plan te komen. Achtereenvolgens werden er maar liefst zeven varianten op het scherm getoond, waarbij de laatste als extra surprise uit de hoed werd getoverd.

Varianten met en zonder draagvlak

Het liefst hadden de acht 'interactieve tekenaars' gekozen voor 8 twee onder- één- kapwoningen, 3 drie-onder-één-kap en 8 eengezinswoningen, allemaal zogenaamd 'grondgebonden' zoals dat in vaktaal heet. Dus geen 15 seniorenappartementen. Deze variant had verreweg het grootste draagvlak. Maar daar zullen B&W van Wijdemeren zeker niet voor kiezen. Want die hadden samen met de gemeenteraad kaders opgesteld waar binnen gebouwd moet worden. De allerbelangrijkste is de financiële kant van het plan. De bouw van de nieuwe Antoniusschool moet hieruit betaald worden en dat moet ongeveer 3 miljoen opleveren. Bij deze variant zou de opbrengst 9 ton minder zijn.

Een andere voorwaarde was dat er ook speciaal gebouwd moet worden voor senioren. En daarin voorzag deze variant A niet. Ook de varianten B en C zullen snel in de prullenbak verdwijnen, te weinig opbrengst en een slecht draagvlak bij de omwonenden. De vierde leek wel iets te worden, omdat de architect daarbij had gekozen voor twee blokken voor de seniorenappartementen. Hierbij kwam hij dus grotendeels tegemoet aan het bezwaar van de massaliteit. Ook minder hoog, omdat de derde laag zich onder een schuin dak bevindt. Alleen is het de vraag of de 'zolderkamers' dan wel verkoopbaar zijn, had de projectontwikkelaar laten weten.

Het was duidelijk dat men niet tevreden was over het laatste compromis. De discussie spitste zich toe op de vraag hoe hoog het gebouw moest worden. Of twee lagen met een kap of zijn dat toch drie lagen, 9 of 11 meter nokhoogte, om die verschillen ging het. Gespreksleider Herder wilde ook niet verhullen dat er bij de omwonenden wrevel was over de benodigde opbrengst voor het Antoniusterrein, dat beperkt de keuze. Uiteindelijk kwam architect Mulder met een nadere uitwerking van het wonen onder een kap. Hij toonde een nieuwe schets, waarbij boven de twee woonlagen ook een derde laag onder een kap kwam, maar nu twee meter naar binnen getrokken. Door deze vorm worden de appartementen minder massaal. Gemeentelijk projectleider Koen Wagemakers moest tot z'n schrik wel toegeven dat ook deze inmiddels vijfde variant ongeveer 150.000 euro minder zal opleveren. Of dat 'peanuts' zijn, valt te betwijfelen.

Antoniushof van de omwonenden

Omdat men er dus niet gezamenlijk was uitgekomen, hadden de omwonenden in 14 dagen tijd zelf een alternatief laten ontwikkelen. Sijmen Bakker had mooie 3D- schetsen ontworpen en mevrouw Van de Eijnden presenteerde 'De Antoniushof'. Ook zij kwam met twee appartementsgebouwen van drie lagen waarbij de bovenste onder een schuine kap wordt gerealiseerd. Het verschil zit 'm echter in een landelijke uitstraling die aansluit bij de huizen aan de Kerklaan. De appartementen zijn naar binnen gericht, dus niet met de voorkant aan de Kerklaan, een toegang komt nu aan de Egidius Blocklaan ( bij de andere plannen aan de P vd Leelaan). Het tweede gebouw met 8 appartementen van 100 m² sluit aan bij de P vd Leelaan.

Daarnaast voorziet de Antoniushof in 7 eengezinswoningen en 4 twee-onder-1-kap.

Mevrouw van de Eijnden sprak van licht en lucht, een bouwmassa die beter verdeeld wordt en passend bij de Kerklaan. Een financiële onderbouwing kon ze echter niet geven.

Tot verrassing van velen kwam Jan Kap, die ook deel uitmaakte van de groep, met een eigen variant. Hij stond weliswaar achter het Antoniushof-plan, maar vond met name dat een appartementsgebouw te dicht op zijn straat, de P. vd Leelaan, kwam te staan. Hij had iets heel anders getekend, namelijk herenhuizen van drie appartementen. Vijf van die huizen levert ook 15 appartementen op.

Het vervolg

Hoe het nu verder moet, was na de pauze onduidelijk. Het werd een beetje veel bla-bla-bla. Gespreksleider Herder deed z'n best om aan het publiek uitspraken te ontlokken. Maar veel verder kwam hij niet. Aanwezige raadsleden wilden graag financiële uitwerkingen van de laatste varianten en de architect wilde geen waardeoordeel geven over de alternatieven van de omwonenden. Daarvoor had hij meer feiten nodig, wel merkte hij op dat zij 'meer speelruimte' hadden genomen, dus buiten de gestelde kaders waren gestapt.

Half augustus nemen B&W een besluit en op 20 september zal de gemeenteraad een oordeel vellen. Dan kan de bouwvergunning wellicht in de 2 e helft van 2008 gegeven worden. Tot slot zei burgemeester Bijl dat hij vasthield aan het financiële kader. Om dat los te laten vond hij 'onwenselijk'. Het was hem duidelijk dat de Antoniushof uitging van een ander stedenbouwkundig concept en dat er verschillende belangen waren.

Maar ook na drie inspraakavonden en drie tekensessies lijkt de spanning die er zit tussen de financiën en de grootte van het appartementsgebouw bijna onoplosbaar.

bron
H. Stuijver
foto
---
auteur
H. Stuijver
editor
Rik Jungmann