Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: -

Bron: Gemeente Wijdemeren


Prof. Spekreijse geridderd

Nederhorst den Berg, 30 oktober 2003. Vanmiddag om 16.30 kreeg Prof. Dr. Ir. H. Spekreijse uit Nederhorst den Berg door burgemeester Don Bijl de versierselen opgespeld behorend bij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Persbericht


Koninklijke onderscheiding voor Prof. Dr. Ir. H. Spekreijse uit Nederhorst den Berg

Prof. Dr. Ir. H. Spekreijse uit Nederhorst den Berg heeft op donderdag 30 oktober een Koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Don Bijl van Wijdemeren. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw ter gelegenheid van zijn afscheid van het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam.

Professor Sprekreijse (63) heeft de onderscheiding ontvangen omdat hij een sleutelrol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de medische wetenschappen. Zowel nationaal als internationaal wordt hij gezien als de expert op het terrein van de visuele systeemanalyse. Verder heeft hij vanuit vele bestuurlijke functies een belangrijke rol gespeeld in de bevordering van het aanzien van de wetenschap op nationaal en internationaal niveau. Tegelijkertijd zette hij zich in voor de popularisering van de wetenschap.

Loopbaan
Professor Spekreijse begon zijn wetenschappelijke carričre na het behalen van zijn Ingenieursdiploma Technische Natuurkunde aan de TU van Delft. Op 23 november 1966 promoveerde hij aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam. De jaren erna stonden in het teken van het wetenschappelijk onderzoek. Eerst op de afdeling Medische Fysica van de Universiteit van Amsterdam (UvA), daarna was hij tot 1968 als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan het National Naval Medical Center te Bethesda en John Hopkins University te Baltimore.

Na zijn terugkeer uit de Verenigde Staten zette Professor Spekreijse zijn wetenschappelijke werk voor de UvA voort. Naast zijn werkzaamheden op de afdeling Medische Fysica van de Faculteit Geneeskunde was hij als hoogleraar met een halve aanstelling verbonden aan het Interuniversitair Oogheelkundig Instituut (IOI) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Van het IOI was hij in de periode 1987 tot 1995 directeur. Van 1992 tot 1997 was hij directeur van de onderzoeksschool voor neurowetenschappen te Amsterdam

Ruim 250 publicaties
Professor Spekreijse heeft ruim 250 publicaties in nationale en internationale tijdschriften op zijn naam staan. Meer dan 40 promovendi zijn bij hem gepromoveerd. In 1985 werd aan Professor Spekreijse de Akzo–prijs toegekend voor zijn wetenschappelijk werk en in 1998 ontving hij ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de Universiteit van Praag de gouden medaille.

Binnen de Universiteit van Amsterdam vervulde Professor Spekreijse sinds 1998 de functie van Hoogleraar aan de Faculteit der Geneeskunde en sinds 1999 de functie van Hoogleraar aan het Academisch Medisch Centrum. Beiden op het vakgebied visuele systeemanalyse.

Maatschappelijk vlak
Buiten zijn wetenschappelijke werkkring heeft Professor Spekreijse zich ook op maatschappelijk vlak verdienstelijk gemaakt. Zo was hij één van de grondleggers van De Hilversumse Fitness Club en heeft gedurende een periode van meer dan 25 jaar zitting gehad in het bestuur van deze club.

Kwalificatie
Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als “iemand die blijk heeft gegeven van bijzondere diensten van zeer exceptionele aard jegens de samenleving”.


Reacties

Gebroken link? Probeer het archief als de verwijzing enige maanden geleden is!

Zoeken

Het Wijdemeerse weer:
Grijs, droog, 10 graden, windstil

Het archief vanaf januari 2000 tot nu.
Van dag tot dag.

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...