Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: Wijdemeerse Webkrant

Bron: Wijdemeerse Webkrant


J.v.d.Broeck: begroting 's avonds

Wijdemeren, 18 oktober 2003. Jan van den Broeck, raadslid voor het CDA, is ongelukkig met de behandeling van de begroting overdag op twee dagen.

Jan van den Broeck (CDA)

Jan van den Broeck heeft in een bericht aan de griffier en de overige raadsleden laten weten dat hij uiterst ongelukkig is met het feit dat voor de begrotingsbehandeling twee volle dagen zijn uitgetrokken. De begroting wordt behandeld op 11 en 12 november.

In zijn reactie refereert hij aan het feit dat hij werkt en dat van hem verwacht wordt om veertig uur per week overdag te werken. Hij suggereert in zijn mededeling aan de griffier, dat het presidium rekening houdt met gepensioneerde raadsleden, ambtenaren die raadslid zijn en het ambtelijk apparaat van de gemeente, maar niet met raadsleden met een volle baan. Hij laat de overige raadsleden dan ook vast nu weten dat hij niet bij de begrotingsbehandeling aanwezig zal zijn. Hij kondigt aan dat hij in de raad van 30 oktober tijdens het inspreken spreektijd over dit onderwerp aanvraagt en zelfs overweegt om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.

Raadsleden met een volle baan hebben het vaak moeilijk. Regelmatig komt het voor dat vergaderingen, overleggen en officiële gebeurtenissen midden op de dag gepland zijn. Vaak onverwacht. Voor een werkend raadslid betekent dat vrij nemen, als dat tenminste kan. Ook worden soms bijeenkomsten gepland voorafgaand aan een commissie of raadsvergadering, vroeg in de avond. Als het betreffende raadslid zich dan door de file moet worstelen schiet het avondeten er vaak bij in.

Ambtenaren hebben een regeling die hen vrij stelt voor het raadswerk. Slechts enkele grote bedrijven in Nederland kennen een dergelijke regeling omdat zij het belang van deelname aan de politiek onderschrijven. Bij 99% van de bedrijven bestaat een dergelijke regeling echter niet en is het raadswerk dan ook een hobby die veel van het raadslid eist en een aanslag doet op zijn vrije tijd en verlofdagen.

Soms wordt gedacht dat daar een riante financiële vergoeding tegenover staat. Ook dat is niet het geval, al is het in de grotere gemeente, die Wijdemeren is, wel iets beter dan het in de oude gemeenten was. Toen was de vergoeding circa 4000 gulden per jaar, waarvan de helft ook nog belast werd. Dat kwam neer op verdiensten van twee kwartjes per uur, terwijl veel kosten door het raadslid zelf gedragen moesten worden. Alleen iemand die bevlogen is doet een dergelijke job.

De noodkreet van Jan van den Broeck is vanuit dat perspectief goed te begrijpen.

Redactie.


Nagekomen: Van Radio Wijdemeren kregen wij bijval voor dit stukje. Zij vrezen dat er overdag geen luisteraar naar de uitzending zal luisteren. Overigens zal de publieke tribune ook alleen gevuld zijn met gepensioneerden en anderen die niet werken.


Reacties

Gebroken link? Probeer het archief als de verwijzing enige maanden geleden is!

Zoeken

 

Het archief vanaf januari 2000 tot nu.
Van dag tot dag.

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...