Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: Douwe van Essen

Bron: Wijdemeerse Webkrant


Raad vervolgd

Wijdemeren, 3 november 2003. Vanavond werd de raadsvergadering van afgelopen donderdag voortgezet. Op de agenda stond als zwaarste agendapunt het brandweerplan omdat dat plan een groot deel van de komende OZB verhoging veroorzaakt.

Raad in opstand

In eerste termijn was de raad behoorlijk kritisch over het voorstel van het college. René Voigt (DBW) nam het voortouw. Hij vond dat de voorstellen om een fulltime functionaris aan te nemen voor rampenbestrijding te veel van het goede was. Ook was het hem opgevallen dat het aantal brandweerlieden 0,3 per duizend inwoners in Wijdemeren hoger was dan bij omringende gemeente. Tenslotte wees hij erop dat er nog dit jaar een bedrag uitgetrokken was om kosten van het brandweerplan te dekken, waarvoor het college de algemene reserve (de spaarrekening van de gemeente) wilde gebruiken. Hij wilde dat de uitgaven pas per 1 januari volgend jaar gedaan zouden worden. De toon was gezet.


Veel brandweeruniformen op de publieke tribune.

De ene na de andere partij sloot zich min of meer bij hem aan. Wim Lorjé van de VVD vond het voorstel vanwege de technische aard lastig te beoordelen, maar vroeg zich ook af of de uitgaven dit jaar nodig waren. Nelleke Schenkkan (GL) vond de verhoging van de OZB als gevolg van het brandweerplan onverantwoorden sloot zich aan bij Voigt. Ook D66 achtte de gevolgen voor de stijging van de OZB onacceptabel. Het CDA, bij monde van Herman Veldhuisen wilde in 2003 geen geld uitgeven aan het plan en vroeg zich af of een full-time functionaris voor de rampenbestrijding wel nodig was. Lia Moote (PvdA) stelde dezelfde vragen, evenals Gert Zagt van DBL. De laatste drong er ook op aan om de kleine tankautospuit te handhaven.


Gespannen werd het debat gevolgd door de brandweer.

Don Bijl geraakt

Burgemeester Don Bijl was duidelijk geraakt door de opmerkingen van alle partijen. Hij wees erop dat het hele plan in duigen zou vallen als de partijen aan hun standpunten zouden vasthouden. Het voorstel was conform de standaarden van de het rijk, de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en de regio. "Als u als raad minder veiligheid wilt, dan kan dat. Het kost wel veel geld, maar het moet." Afsluitend zei hij dat als de gemeente af zou wijken van het plan, dat dat dan bij schriftelijk amendement moest gaan opdat duidelijk zou zijn dat de raad had ingegrepen.

René Voigt (DBW) wierp hem tegen dat hij het debat wel erg onder druk zette met de opmerkingen over minder veiligheid. Hij was niet door Don Bijl overtuigd van het nut en de noodzaak van het voorstel. "Wij hoeven niet hoger te zitten dan het gemiddelde in de regio."

Het CDA begon als eerste op te schuiven. De uitgaven in 2003 waren akkoord, maar de rampenbestrijdingsfunctionaris was nog een brug te ver. Lia Moote (PvdA) vervolgens liet alle weerstand vallen. "De burger vraagt om veiligheid." We moeten nu de "veiligheidsbelasting" invoeren. Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat er iets gebeurt als in Volendam of Enschede." Deze opmerking leidde tot een reactie van Felix Flameling (D66), die zei dat niemand een ramp op zijn geweten wilde hebben, maar dat toch de afweging van kosten gemaakt moest worden. Gert Zagt (DBL) sloot zich aan bij de PvdA en verklaarde zich akkoord met het voorstel.


Nerveus overleg onder toeziend oog van Beatrix.

Schorsingen

Vervolgens werd het debat een knipperbol, alsof er geen voorbereidende commissievergadering was geweest. Het ging van schorsing naar schorsing. Een schorsing waarin het college wilde overleggen. Het indienen van een amendement door René Voigt (DBW) waarin hij vasthield aan zijn oorspronkelijke eisen. Weer een schorsing waarin de coalitiepartijen, behalve DBW, overleg pleegden. Na hervatting direct weer een schorsing, aangevraagd door Lia Moote (PvdA), waarin alle partijen overlegden.

Uiteindelijk bleef van het amendement bij de stemming niet veel over. Met 3 tegen 15 werden de belangrijkste punten verworpen. De rampenbestrijdingsfunctionaris bleef intact, evenals de gevraagde versterking voor preventie en nazorg. De kosten in 2003 werden bestemd voor formatieuitbreiding. Gezien het feit dat 2003 nog anderhalve maand duurt, was ook dit een wassen neus.

Burgemeester Don Bijl kon opgelucht adem halen, evenals de brandweerlieden die in groten getale de publieke tribune waren komen bevolken.


Reacties

Gebroken link? Probeer het archief als de verwijzing enige maanden geleden is!

Zoeken

 

Het archief vanaf januari 2000 tot nu.
Van dag tot dag.

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...