Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: -

Bron: Gemeente Wijdemeren


Veiligheid in regio

Wijdemeren, 20 maart 2003. De hulpdiensten in de regio Gooi- en Vechtstreek hebben extra maatregelen genomen om bij onvoorziene omstandigheden als gevolg van de oorlog in Irak op te kunnen treden en problemen te voorkomen.

Hieronder een persbericht dat wij via de gemeente ontvingen.


VEILIGHEIDSNETWERK OORLOG IRAK

Regionale instanties nemen preventieve maatregelen op het gebied van veiligheid en openbare orde.

De hulpverleningsdiensten in de regio Gooi en Vechtstreek werken gezamenlijk aan een aantal preventieve veiligheidsmaatregelen ter bescherming van de veiligheid en de openbare orde tijdens een militair conflict in Irak. Het uitbreken van een oorlog heeft mogelijk gevolgen voor de veiligheid en de openbare orde op nationaal en regionaal niveau. Om eventuele problemen het hoofd te kunnen bieden, is door de politie Gooi en Vechtstreek een regionaal draaiboek opgesteld. De scenario’s die hierin staan, zijn gekoppeld aan maatregelen en de inzet van de hulpverleningsdiensten. De partners in het regionale veiligheidsnetwerk zijn de politie, brandweer, GGD, gemeenten en openbaar ministerie. Hedenmorgen zijn deze partners als regionaal beleidsteam rampenbestrijding in een eerste bijeenkomst bij elkaar geweest om de situatie te bespreken.

Organisatiestructuur landelijk en regionaal

De nationale organisatiestructuur die ontstaat op het moment dat een oorlog uitbreekt is een gebruikelijk model dat wordt toegepast bij grootschalige, landelijke en/of bovenregionale gebeurtenissen. Op nationaal niveau zijn de ministeries, het Nationaal Informatie Knooppunt en een landelijke politiestaf ‘Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden’ actief betrokken bij het monitoren van allerlei situaties, die in Nederland kunnen ontstaan na het uitbreken van de oorlog. 
Ook op regionale schaal is sinds begin februari een netwerk van samenwerkende instanties actief. Zij hebben gezamenlijk de mogelijke gevolgen van de oorlog in de regio in kaart gebracht. Op grond van het door de politie opgestelde draaiboek, kunnen eventueel passende maatregelen genomen worden op het moment dat de oorlog in Irak uitbreekt.
Het model van de Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden wordt niet alleen nationaal, maar ook regionaal toegepast. Sinds begin februari komt bij de politie Gooi en Vechtstreek dagelijks de Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden bij elkaar. In dit een overlegorgaan zitten alle relevante politiediensten aan tafel zitten om snel in te kunnen spelen op mogelijke voorziene en niet-voorziene regionale effecten van de situatie in Irak. In het beleidsteam, dat bij elkaar komt als de oorlog begint, zijn de leidinggevenden van de regionale politie, brandweer, GGD en gemeenten vertegenwoordigd. Het beleidsteam staat onder leiding van de heer E.C. Bakker, coördinerend burgemeester. De overige leden zijn mevrouw M.A. Berndsen-Jansen, korpschef politie Gooi en Vechtstreek, de heer G.Th. Hofstee, de hoofdofficier van justitie, de heer R.A. Moraal, brandweercommandant en de heer J.T.N.M. Reus, directeur G.G.D.

Draaiboeken en maatregelen

Om de eventuele effecten in de regio zo goed mogelijk het hoofd te kunnen bieden is een aantal scenario’s opgesteld waarin verschillende soorten verstoringen van de openbare orde en veiligheid zijn beschreven. Het draaiboek is een theoretisch model. Met grote zorg en aandacht zijn zoveel mogelijk mogelijke gevolgen in kaart gebracht en beschreven. Hierdoor hebben de verschillende hulpverleners zich gedegen kunnen voorbereiden op verschillende scenario’s. Op basis van het draaiboek kan snel gehandeld worden in het geval dat in de regio effecten van de oorlog merkbaar zijn. De maatregelen die dan eventueel genomen worden zijn vaak preventief.

Zichtbaar

Vanaf het moment dat de oorlog in Irak is uitgebroken, wordt uit voorzorg vaker gesurveilleerd in de regio. De politie en de andere hulpverlenende instanties hebben ervoor gekozen om het aantal surveillances op te voeren. Hierdoor kunnen niet alleen eventuele ontwikkelingen in de regio sneller worden gesignaleerd, maar wordt ook ingespeeld op de toename van onveiligheidsgevoelens van de inwoners in de regio.


Reacties

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...