Vorig bericht | ||
Auteur: Rik Jungmann |
Foto's: - |
Bron: Wijdemeerse Webkrant |
Raad 22-5
Wijdemeren, 22 mei 2003. In een rustig verlopende gemeenteraad werd besloten tot een extra
krediet voor de bouw van de Antoniusschool in Kortenhoef. Er werden
bezorgde woorden gesproken over de uitspraak over het nieuwbouwplan Ter
Sype. Ook kwam de scheuring binnen D66 aan de oppervlakte.
De inspraak door de burgers werd geopend door de inmiddels bekende heer Lam uit Loosdrecht. Hij riep de gemeente op om zakelijker te worden en de tering naar de nering te zetten. U roept altijd dat de OZB omhoog moet. Nu weer vijf ton voor de Antoniusschool, terwijl de verenigingen zuchten en steunen. Een gezin gaat ook naar Katwijk in plaats van naar de Canarische eilanden als het er niet af kan.
Hij werd gevolgd door de heer Burgers uit Kortenhoef, lid van het schoolbestuur van de Antoniusschool die een vurig pleidooi hield voor de nieuwbouw van de school. "De leerlingen zitten in de kou. Er wordt al twintig jaar over nieuwbouw gesproken. Neem nu de beslissing voor nieuwbouw, anders verliezen we weer een jaar." Het vragenhalfuurtje werd geopend door Cees Bosdijk van de PvdA. Hij zei geschokt te zijn door de uitspraak van de Raad van State waarin enkele bewoners in het gelijk zijn gesteld in hun bezwaren tegen het nieuwbouwplan Ter Sype in Loosdrecht. Wekelijks melden zich vierhonderd woningzoekenden voor deze woningen. Hij riep het college op om samen met de provincie de handen ineen te slaan en te proberen toch tot nieuwbouw te komen. In zijn betoog toonde hij onjuistheden aan in de redenering rond de geluidshinder van het vliegveld Hilversum die de basis voor de uitspraak vormen. Wethouder Wim Neef antwoordde dat hij al gesproeken heeft met de gedeputeerde en ook het vliegveld bij de besprekingen wil betrekken om zo toch tot nieuwbouw te kunnen komen. André Spils (DB) stelde het vliegtuiglawaai van Schiphol aan de orde. Hij had de indruk dat wethouder Bert Nagel (CDA) deze zaak op zijn beloop heeft gelaten op het moment dat er bezwaar gemaakt had moeten worden door Wijdemeren. Wethouder Bert Nagel ontkende dat hij de zaak niet ernstig genoeg had ingeschat. Hij zal er volgende week in regionaal verband aandacht aan schenken.
Gerrit van den Broek (VVD) kwam met de mededeling dat in het Weesper Nieuws woningen worden aangeboden door de gemeente die eigenlijk in de hele regio aangeboden zouden moeten worden. Daarmee worden Wijdemeerders op achterstand gezet. Hij vindt dit schandelijk. Wethouder Ties Hagen wilde eerst het naadje van de kous weten voor hij zich tot uitspraken liet verleiden. René Voigt (DB) vroeg helderheid over de openingstijden van Burgerzaken in Loosdrecht en 's-Graveland. Het college wilde die wijzigen, de raad wilde dat niet. Wethouder Ties Hagen (PvdA) antwoordde dat het college zich zal houden aan de eerder gemaakte afspraken. Felix Flameling (D66) had geen vraag, maar een mededeling over de beëindiging van het ldmaatschap van Nadja Jungmann als gevolg van de landelijke koers van D66 en de sociale gevolgen daarvan. Nelleke Schenkkan maakte uitgebreide complimenten voor de notulen die weer door Ria Evenhuis gemaakt worden. Zij werd daarin bijgevallen door de overige raadsleden.
De behandeling van de ingekomen brieven verliep rommelig. Vooraf wees Lia Moote op het feit dat er rijp en groen tussen zat en dat er zelfs brieven op de lijst stonden die al volledig afgehandeld waren. Burgemeester Don Bijl was dit met haar eens en beloofde beterschap.
Het agendapunt over de verhoging van het krediet voor de nieuwbouw van de Antoniusschool leidde weliswaar tot enige kritische vragen van de kant van de VVD, maar toch werd het voorstel na beantwoording van de vragen door wethouder Bert Nagel unaniem aangenomen. Rond het voorstel geld beschikbaar te stellen om het gebouw van peuterspeelzaal De Meidoorn in Loosdrecht te vervangen ontsond enige verwarring. Wethouder Bert Nagel meldde vooraf dat er zich mogelijk een ander gebouw aangediend had. De Magneet. Omdat hij echter nog geen enkel idee had over de mogelijkheid om De Magneet te gaan gebruiken werd het voorstel toch pro forma behandeld opdat het college eventueel de voorgestelde weg in kon slaan. Daarna werd uitsluitend in lovende termen gesproken over het stuk waarin de uitgangspunten voor de aanpak van de handhaving in Wijdemeren zijn beschreven. Het stuk werd aangenomen. Het nieuwe fenomeen "hamerstukken" leidde tot enige verwarring. Burgemeester Don Bijl las de nummers van de hamerstukken op. (Uw redacteur had de neiging om "bingo" te roepen.) Plots meldde Felix Flameling zich tot ontsteltenis van burgemeester Bijl. Hij wilde toch wat zeggen over een punt. De overige raadsleden mopperden zachtjes. Uiteindelijk voerde hij toch het woord. Dat werkte aanstekelijk, want ook anderen gingen ertoe over om ook korte mededelingen te doen over de hamerstukken, aangevoerd door Felix Flameling. Het was even wennen. Daarna sloot burgemeester Don Bijl met enige nostalgie af. Het was de laatste keer dat de raad in de zaal in Loosdrecht vergaderde. De volgende keer zal in Hilversum aan de Rading 1 zijn. The times, they are a changing... |
...