Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Afbeelding: St. Kunst aan de Dijk

Bron: Stichting Kunst aan de Dijk


Piet van Wijngaerdt

Kortenhoef, 8 mei 2003. De Stichting Kunst aan de Dijk zal van 2 tot en met 14 juni haar jaarlijkse schilderijententoonstelling organiseren. Dit jaar is de schilder Piet van Wijngaerdt het middelpunt van de belangstelling.


Zelfportret van Piet van Wijngaerdt.

Schilderijententoonstelling
PIET VAN WIJNGAERDT IN KORTENHOEF

De jaarlijkse tentoonstelling van Kunst aan de Dijk in Kortenhoef is dit jaar gewijd aan de Amsterdamse expressionist Piet van Wijngaerdt (1873-1964).
Kunst aan de Dijk kiest traditiegetrouw voor een Nederlandse figuratieve schilder uit de eerste helft van de twintigste eeuw die tijdens zijn leven gewoond en/of gewerkt heeft in het ook in die tijd reeds bekende schildersdorp Kortenhoef.
Voor de tentoonstelling die van 2 tot 14 juni loopt (zondag 8 juni gesloten) zijn in het Oude Kerkje circa veertig schilderijen alsmede enige tekeningen en litho's bijeengebracht. Vooral uit particulier bezit: dus werk dat niet zo gemakkelijk in de openbaarheid komt. Gekozen is voor werken uit wat beschouwd wordt als zijn twee sterkste perioden: 1916-1930 en de jaren vijftig.
Daarnaast is veel onbekend biografisch documentatiemateriaal verzameld. Het geheel biedt dus een interessant inzicht in het leven en werk van Piet van Wijngaerdt.

Bij de tentoonstelling verschijnt, zoals gebruikelijk, een catalogus. waarin ook zestien van de getoonde schilderijen staan afgebeeld. Deze is geschreven door de kunsthistoricus Christel Aaftink. Het rondleiden van groepen behoort tot de mogelijkheden. Voor de duur van de tentoonstelling is dit jaar voor eerst een eetcafé ingericht in De Oude School, schuin tegenover het Oude Kerkje.

Wie was Piet van Wijngaerdt
Piet van Wijgaerdt was in de eerste helft van de twintigste eeuw niet alleen een vooraanstaand en succesvol Amsterdams schilder met tentoonstellingen in onder meer het Stedelijk Museum maar ook een invloedrijk voorman van het toen "moderne" denken over schilderkunst.
Al in 1905 ontdekte ook hij, net als collega's Colnot en Filarski, de ongerepte natuur van het schildersdorp Kortenhoef
In 1907 vond hij een atelier aan de toen nog landelijke Overtoom 34 te Amsterdam waarin hij tot zijn dood in 1964 bleef werken.
Door velen wordt Van Wijngaerdt tot de Bergense School gerekend maar dit wordt door Christel Aaftink in de catalogus ontkent.

Voorman van Het Signaal
Samen met zijn uit Frankrijk afkomstige collega Henri Le Fauconnier stichtte hij in 1916 de kunstenaarsvereniging Het Signaal die zich ondermeer afzette tegen het Impressionisme. Het merkwaardige is dat Van Wijngaerdt in 1907 lange tijd in Parijs verbleef maar er, voor zover bekend, geen werk maakte. Ook heeft wat hij daar zag geen enkele invloed op zijn latere werk gehad. Het versterkte hem waarschijnlijk alleen maar in zijn theoretisch denken over wat schilderen in essentie is: het weergeven van de eigen visie op de werkelijkheid. Hij deed dat vooral in fors aangezette landschappen met grote figuren op de voorgrond en in stillevens.
Hij was een belangrijke inzender op de tentoonstellingen van Het Signaal die tussen 1916 en 1922 in het Stedelijk Museum van Amsterdam en elders werden gehouden.
In 1916 schreef hij ook een boek over zijn theoretische inzichten: Het Signaal. Over de nieuwe strooming in de hedendaagse schilderkunst. Hierin pleit hij voor een gematigd expressionistische stijl met duidelijke vormen en grote kleurcontrasten. Meer abstract georiënteerde stromingen wijst hij resoluut af.
In 1924 heeft van Wijngaerdt nog een grote solotentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam en schrijft Albert Plasschaert een monografie over hem.

Naar de achtergrond
In de twintiger jaren wordt de figuratieve schilderkunst in Nederland echter geleidelijk overvleugeld door de door van Wijngaerdt zo verfoeide moderne, abstracte richtingen. Geleidelijk aan verdwijnt ook hij naar de achtergrond. zonder echter aan productiviteit in te boeten. Hij blijft onverdroten doorwerken omdat hij zo van het schilderen geniet. Hij kan het niet laten!

Nieuw elan
In 1954, bij zijn tachtigste verjaardag krijgt van Wijngaerdt een jubileumtentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam waar hij het publiek verrast met een nieuwe elan: lichter van kleur, vlotter van toets, uitbundige kleuren. Hij heeft in die jaren opnieuw veel succes met zijn werk.
Piet van Wijngaerdt overlijdt in 1964, 91 jaar oud. Hij laat een omvangrijk en interessant oeuvre na en was een markante persoonlijkheid in de geschiedenis van de Nederlandse schilderkunst van de eerste helft van de 20 eeuw.

Piet van Wijngaerdt in Kortenhoef
schilderijententoonstelling in het Oude Kerkje
Kortenhoefsedijk 168, Kortenhoef
Van 2 juni tot en met 14 juni 2003
Geopend dagelijks van 10.00 tot 21.00 uur
(zondag 8 juni gesloten)
toegangsprijs € 7, catalogus € 8
groepsrondleidingen op aanvraag
info: 035-6560977

www.kortenhoef.nl/kunstaandedijk

 

Reacties

Het Wijdemeerse weer:
Zonnig, 21 graden, eind v.d. middag regen

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...