Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Verslag: Douwe van Essen

Foto's:Rik Jungmann/Douwe van Essen

Bron: Gooi- en Eemlander


Een jaar burgemeester

Wijdemeren, 5 juli 2003. Burgemeester Don Bijl is nu ruim een jaar burgemeester van Wijdemeren. In de Gooi- en Eemlander van vandaag blikt Simone Stevens terug en de Webkrant maakte een foto-terugblik.

Veel lof voor de nieuwe burgemeester. Voor zijn enthousiasme, zijn kennis van zaken, hoe goed hij is ingevoerd in de provincie. Hij wordt doeltreffend, helder en transparant genoemd. Hij weet de zere plekken aan te wijzen en is zich goed aan het inwerken in Wijdemeren. Zo bezoekt hij minstens ťťn bedrijf per week en kent hij al veel mensen en verenigingen. Bij zijn bezoeken hoor je veel van de mensen, aldus wethouder Yvonne Siemons (DBL) die hem bij die bezoeken ook altijd begeleidt als wethouder van economische zaken en werkgelegenheid. Soms zijn de mensen ook werkelijk ontroerd. Hij toont oprecht zijn belangstelling. Hij onthoudt alles, ook namen en gezichten. Wat je niet van hem verwacht, is dat hij van autoracen en motorrijden houdt.

Een perfecte burgemeester dus? Natuurlijk niet, maar de kritiek is positief, opbouwend. Verbeterpuntjes noemt Erik Haselhoff (VVD) zijn kanttekeningen bij het opereren van onze burgervader. Zo wordt enerzijds zijn compromisbereidheid geroemd, terwijl hij daarvoor ook kritiek oogst, met name als het gaat om het leiden van raadsvergaderingen. Co de Kloet (DBW), wethouder FinanciŽn, zag graag een burgemeester die wat meer aan zijn eigen standpunten vasthoudt, maar geeft ook toe, zo z'n eigen mening te hebben over het functioneren van een burgemeester en van wethouders. De oplettende burger, vooral die uit 's-Graveland, zal dat de afgelopen jaren vast niet zijn ontgaan... 

Tussen de bewoners van 
Nederhorst tijdens de buurtavond.
Luisterend naar uitleg over 
pinnen in het Wapen van Ankeveen.

Nelleke Schenkkan (GL) vindt dat diezelfde Co de Kloet van Don Bijl ook veel minder speelruimte krijgt: "Heren als Co de Kloet hebben nu veel minder ruimte om dingen op tafel te leggen - te gooien. Bijl reageert ontzettend respectvol op vragen die worden gesteld en dat straalt hij ook af op zijn wethouders. Beschadigingen op politiek gebied geef ik onder hem weinig kans. Hij weet dat goed te leiden".

Yvonne Siemons vindt hem een moord-burgemeester. Alleen als spreker vindt zij hem minder begenadigd dan bijvoorbeeld zijn voorganger Jos Gieskens. Maar dat geeft niet, hij kan misschien minder goed praten dan Gieskens, maar Bijl kan communiceren. Je kunt beter minder goed spreken en meer zeggen dan begenadigd spreken en niets zeggen. Maar ook zij vindt hem geen heilige en sluit zich aan bij de kritiek over de lengte van de vergaderingen en toont zich in ťťn adem voorstander van het invoeren van spreektijden. 

Op het sportcomplex van Ankeveen 
als voorbereiding op de buurtavond.
Op TV Noord-Holland uitleg geven over de onveiligheid op het Vuntusstrandje.

Rien van den Broeke van Rien van den Broeke Village, tenslotte, vindt Don Bijl een buitengewoon aimabel mens, een bruggenbouwer. Heel wat anders dan zijn voorganger. We hebben het echt met hem getroffen, maar... hij moet het nog wel waarmaken; er staan komende jaren allerlei grote projecten op de agenda. Dat wordt nog best spannend. 

 

In de Horstermeerpolder tijdens het 
bezoek van gedeputeerde Harrie Meijdam aan de kassen van kwekerij Klinge.
In de klas van Elmedina op de 
Curtevenneschool nadat zij met haar 
familie zo abrupt is weggehaald.
Afscheid nemen van Maarten Haverkamp, die het lidmaatschap van de gemeenteraad verruilt voor dat van de Tweede Kamer. Even napraten na de officiŽle overdracht van de website www.wijdemeren.nl door Plassennet aan de gemeente Wijdemeren.
Een rondje stemlokalen 
voert naar de mooiste van allemaal: 
't Kraaiennest in Kortenhoef.
In Schaep en Burgh, bij de 
presentatie door Ton Coops van zijn boek 
Het bos van Blaauw.
Burgerinspraak met oude foto's 
van de Reevaart in Nederhorst.
Attributen uitgereikt door vice-voorz. v.d. raad Lia Moote. Nu hij in onze gemeente woont is hij ook echt onze burgemeester! Onderonsje tussen Don Bijl 
en het hoofd van de ambtenaren, gemeentesecretaris Ria van Rhijn.
Don Bijl en Hen de Boer(r), gedeputeerde Prov. Staten bekrachtigen samen, dat L'drecht nu ťcht bij Noord-Holland hoort. Toespraak tijdens zijn eerste nieuwjaarsreceptie in dorpshuis De Dobber in Kortenhoef.
Een hoogte punt in zijn prille carriŽre als burgemeester: het bezoek van Hare Majesteit koningin Beatrix aan Wijdemeren. Even ontspannen tijdens het hoge bezoek bij wasserij Lamme: een kort interview door Bob Paulich van radio Wijdemeren.
Met Nelleke Schenkkan houdt Don Bijl trots een collage (gemaakt door Douwe van Essen) van de buurtbusroute omhoog. Cadeautjes bij de officiŽle opening 
van het nieuwe gemeentehuis voor Joost de Vries, eerste klant in Rading 1. 

Reacties

Het Wijdemeerse weer:
Bewolkt, regen dreigt, 20 graden

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...