Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: Douwe van Essen

Bron: Gooi- en Eemlander


Mini-crisis

Wijdemeren, 5 februari 2003. Tijdens de raad sprak René Voigt van Dorpsbelangen dreigende woorden aan het adres van Lia Moote van de PvdA. Het stemgedrag van de PvdA zou "politieke consequenties" hebben sprak hij dreigend.


René Voigt, fractievoorzitter DB

Het ging om het voortbestaan van loketten van burgerzaken in de drie dorpskernen van Wijdemeren. In het coalitieprogramma hebben de samenwerkende partijen DB, CDA en PvdA opgenomen dat de loketten nog zeker tot midden volgend jaar open zullen blijven.

Bij de behandeling van dit onderwerp was de PvdA intussen tot het inzicht gekomen dat het wellicht goedkoper en net zo handig was om de loketten slechts in het Knorr gebouw aan de Rading te huisvesten, gepaard aan een taxi-service. Lia Moote kondigde dan ook aan dat haar partij tegen het collegevoorstel zou stemmen.

René Voigt op zijn beurt hield haar voor dat de openstelling aan de burgers.kiezers beloofd was en bovendien in het coalitieprogramma staat. Hij beschouwde de actie van de PvdA dan ook als woordbreuk naar de coalitie toe.Lia Moote, fractievoorzitter PvdA

Er volgde een vinnig debatje tussen Kees Bosdijk en René Voigt waaruit viel op te maken dat de sfeer aardig verziekt was.

In de Gooi van vanavond staat dat de crisis bezworen is. De partijen hebben met elkaar gesproken en alles blijkt op een communicatiestoornis te berusten. René Voigt: "Als een collegepartij afwijkt van het collegeprogramma, dan moeten we daar in het vervolg beter over communiceren."

Wel is hij van mening dat afwijkingen van het coalitieprogramma mogelijk moeten zijn als alle partijen het erover eens zijn dat er iets gewijzigd moet worden. Volgens hem kan het echter niet zo zijn dat een collegepartij zonder overleg afwijkt van het programma.

In een goed gesprek heeft de PvdA uitgelegd wat haar standpunt was. De beide andere partijen nemen genoegen met die uitleg, waarmee de kou weer van de lucht is.

De kwestie gaf een licht deja vu gevoel bij de 's-Gravelandse toehoorders. Ook in de coalitie van DB, CDA en D66 in de vorige periode in 's-Graveland scheurde de coalitie langzaam uiteen, tot het CDA uiteindelijk D66 uit de coalitie zette. Daarmee ontstond een minderheidscollege dat niet meer kon rekenen op een vanzelfsprekende meerderheid. In het huidige college is de situatie anders. Het CDA heeft zes zetels en Dorpsbelangen heeft er vijf. In totaal elf van de negentien zetels. De PvdA is met twee zetels niet noodzakelijk voor een meerderheid van de collegepartijen. Zelfs als de PvdA om wat voor reden dan ook zou afhaken, dan nog behoudt het college een meerderheid in de raad. red.


Reacties

Het Wijdemeerse weer: 3 graden. Zeer wisselend. Zonneschijn en winterse buien wisselen elkaar af.
Meer weer? Klik hier. 
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...