Vorig bericht

Home

Volgend bericht


SoZa samenwerking

Wijdemeren, 29 oktober 2002. Gisteren tekenden de drie wethouders van Weesp, Hilversum en Wijdemeren met Sociale Zaken in hun portefeuille een overeenkomst over vergaande samenwerking op dit gebied. Hieronder het persbericht.


V.l.n.r.: de wethouders Lüken (Weesp),
de Kloet (Wijdemeren) en van den Brink (Hilversum).

Drie wethouders Sociale Zaken 
tekenen voor verdere samenwerking

De gemeenten Weesp, Hilversum en Wijdemeren willen overgaan tot een vergaande vorm van samenwerking op het gebied van Sociale Zaken. Bedoeling is dat vanaf uiterlijk 1 april 2004 alle taken op het gebied van Sociale Zaken worden uitgevoerd vanuit één organisatie in Hilversum. 
Deze intentie hebben de drie wethouders B.H.E. Lüken (Weesp), P.C. van den Brink (Hilversum) en J. de Kloet (Wijdemeren) op 28 oktober uitgesproken door ondertekening van een verklaring. De ondertekening vond plaats in de raadzaal van het gemeentehuis in ’s-Graveland. 

Doel van de samenwerking is de continuïteit van de dienstverlening aan de cliënten te verbeteren. 
Daarbij willen de gemeenten de taken van de afdelingen op een efficiënte, effectieve en deskundige wijze gaan uitvoeren en de financiële risico’s verminderen. De drie gemeenten hebben wel enkele voorwaarden verbonden aan de samenwerking. Zo zal er voor cliënten van Sociale Zaken een loket geopend zijn in de gemeente waar men woont. Verder blijven de deelnemende gemeenten bestuurlijke invloed uitoefenen op het beleid. De overige voorwaarden zullen, net als de nog vast te stellen juridische vormgeving van de samenwerking, verder uitgewerkt worden in een projectvoorstel en projectplan. De komende periode willen de gemeenten hieraan inhoud geven. 

professionalisering
De reden dat de gemeenten willen samenwerken is dat de taken op het terrein van sociale zaken de afgelopen jaren ingrijpend zijn veranderd. Naast het verstrekken van uitkeringen aan burgers zijn er taken bijgekomen. De afdelingen zijn nu ook regievoerder van voorzieningen op het gebied van Werk, Inkomen en Zorg. Verder zijn de afdelingen, samen met het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen) verantwoordelijk geworden voor de reïntegratie van werkloze werknemers. Door deze veranderingen en professionalisering van de bedrijfsvoering wordt er van het personeel veel specialistische kennis gevraagd. Als reactie hierop ontstaan landelijk diverse samenwerkingsvormen tussen gemeenten. 

Eerder, op 27 mei 2002, ondertekenden de gemeenten Weesp en Hilversum al een intentieverklaring voor samenwerking op dit terrein. Kort daarop heeft het gemeentebestuur van Wijdemeren aangegeven hierin te willen participeren. De intentieverklaring die nu door de drie wethouders is ondertekend is een uitbreiding van de voorgenomen samenwerking tussen Weesp en Hilversum met de gemeente Wijdemeren.


Reacties

Het Wijdemeerse weer: droog, bewolkt, 11 graden
Meer weer? Klik hier. 
Auteur: Rik Jungmann Foto's: Gemeente Wijdemeren Bron: Gemeente Wijdemeren
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...