Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Capitool afgebrand

's-Graveland, 15 juli 2002. Het negentiende-eeuwse tuinhuis achter het hoofdkantoor van Natuurmonumenten, Schaep en Burgh, is vanochtend vroeg afgebrand. In de volksmond heette het gebouwtje "Het Capitool" omdat jaren geleden het gelijknamige politieke zondagmiddagprogramma vanuit het tuinhuis werd uitgezonden. Dat programma was een verre voorganger van het programma Buitenhof dat nu op zondag om 12.00 wordt uitgezonden. Het begon met klassieke pianomuziek, waarbij de camera over de vijver voor Het Capitool gleed om vervolgens op het gebouwtje in te zoomen. Binnen zaten prominente Nederlanders om na de introductie over zaken van gewicht en landsbelang te discussiėren.


Het Capitool in betere dagen (TVNH)

Ook op de website van Natuurmonumenten staan foto's van Het Capitool in de oude glorie en de geblakerde puinhoop die het nu is.


De geblakerde houten "griekse" zuilen.

Een penetrante brandlucht in de neus.

Het gebouwtje leek ook wel een beetje op het Capitool dat in de VS staat, met de zuilengallerij en de gevelpartij. Ooit beklaagde voormalig tweede kamerlid Ria Bekkers van GroenLinks zich er in een kranteninterview over dat zij op zondagmorgen in het holst van de nacht moest vertrekken om op tijd bij het in de rimboe gelegen Capitool te komen. Enige overdrijving was haar niet vreemd. Ook toen reed de treintaxi voor kamerleden die uit politieke overtuiging met de trein kwamen.

Op het gebouwtje rust geen zegen. Vele jaren geleden werd het tijdens een storm doorkliefd door een omgewaaide boom, waarna het gerestaureerd werd.


Het Capitool werd geschilderd.
De steiger staat er nog.
De restanten van Het Capitool liggen op de grond.

Volgens de G&E brak de brand vanmorgen rond vijf uur uit en werd hij opgemerkt door een omwonende die een sterke brandlucht rook. Hij waarschuwde direct de brandweer. Natuurmonumenten is van plan het gebouw te herbouwen.


Het Journaal van TVNH kondigt de
verwoesting aan. (TVNH)

Maartje van Weegen, ooit presentatrice
van Het Capitool (TVNH)

De brand trok ook de aandacht van de landelijke media. In het NOS journaal van tien uur werden beelden vertoond van Het Capitool voor en na de brand. TV Noord-Holland had in het journaal een interview met Maartje van Weegen die dierbare herinneringen aan het programma en het gebouw ophaalde. De intro met de prachtige muziek en de beelden van een dauwdruppel of een blad. Zij dacht soms dat de kijkers het jammer vonden als zij met het programma begon en de betovering van de intro verbrak.


Reacties

Auteur: Rik Jungmann Foto's: Rik Jungmann, TVNH Bron: Plassennet, Gooi- en Eemlander, TVNH
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...