Wijdemeren, 19 december
2002. Vanavond werd de raad in kerstsfeer gehouden. Kaarsjes, koek bij de koffie en stukken kerstkrans gaven een andere sfeer.
In gepaste kerstsfeer.
Burgemeester Don Bijl opende de laatste raadsvergadering van dit eerste jaar van Wijdemeren. Hij heeft in zijn vorige functie diverse gemeenteraden zien opereren en concludeert dat de samenwerking in de raad hier beter loopt dan in diverse andere gemeenten. Hij deelt mede dat de heren Zagt (DB, vanwege een hernia), Spils (DB) en Voeten (CDA) afwezig zijn. Voorts zegt hij dat er op 14 januari 2003 een extra gecombineerde commissievergadering gehouden zal worden over de centrale huisvesting.
Spreekrecht.
Mevrouw Ellen Scholtes voert het woord namens drie bewoners/eigenaren van de woonarken. Zij wijst erop dat tot nu toe drie partijen streden met elkaar over de woonarkenhaven. Bert en Henk de Kloet, de eigenaren, de omwonenden aan het Dode Eind en het gemeentebestuur. Daar komt nu een vierde partij bij. De bewoners/eigenaren van de woonarken.
Ellen Scholtes over de woonarken.
Na de rechterlijke uitspraak, dat het gemeentebestuur moet handhaven, maakt zij zich ernstig zorgen over haar woonark. Zij stelt dat de woonark nu onverkoopbaar is vanwege de onzekerheid of de arken wel kunnen blijven liggen. Haar gezin heeft ruim een miljoen gulden in de woonark en de aankleding
geïnvesteerd. Als er gehandhaafd wordt en de woonarken weg moeten, dan is haar hardwerkende gezin met een klein kind failliet. De gemeente gaat weliswaar in beroep, maar daardoor duurt de onzekerheid voort tot na de uitspraak in het hoger beroep dat het college in stelt. De buurt heeft een voorstel aan de eigenaren van de Krakeelakker en de gemeente gedaan, waar echter geen positieve reactie op is gekomen van de andere partijen. Zij vraagt zich af wie er aansprakelijk is als het hoger beroep door de gemeente verloren wordt. Is dat de gemeente? Is dat de Krakeelakker?
Met zorg constateert zij dat er nieuwe arken bij komen. Zij vraagt zich af of de kopers zich bewust zijn van de risico’s.
Mevrouw Scholtes eindigt met een dringend beroep op het gemeentebestuur. “ Bescherm onze belangen! Houd ons op de hoogte! Wij rekenen op uw invloed!”
Burgemeester Don Bijl reageert met de opmerking dat het hier om ingewikkelde problematiek gaat. “Wij doen ons best om een oplossing te vinden. Wij zijn op zoek naar een oplossing waar alle partijen zich in kunnen vinden.”
Vragenhalfuurtje
Els van Hall (VVD) licht het VVD bouwplan voor Nederhorst den Berg toe. De brandweerkazerne voldoet niet meer en staat op de verkeerde
locatie. Sporthal De Blijk voldoet niet meer en staat ook op een plek waar beter woningbouw gepleegd kan worden. Voor de gemeentewerf naast De Blijk geldt min of meer hetzelfde. Het voorstel is dan ook om deze te verplaatsen naar Overmeer Zuid en op de
huidige plaats woningbouw te plegen in het duurdere segment, waardoor de operatie
budgettair neutraal uitgevoerd kan worden.
De Kremerschool zou volgens de VVD niet gerenoveerd moeten worden, maar herbouwd op een andere
locatie met een gymzaal. De plannen betekenen een kleine aanslag op het groene gebied
(het oprekken van de rode contour in het jargon. Red.), waar deze regering geen bezwaren tegen heeft.
De VVD fractie heeft contact gehad met haar partijgenoot Meijdam in de provincie. Daar ontmoette men enthousiasme. De uitbreiding is mogelijk volgens de provincie.
Zij sloot af met de vraag wanneer de raad over de voorstellen kan praten.
Wethouder Wim Neef (CDA) reageerde zeer positief op de voorstellen. Hij zegde toe dat de gemeente met een advies over de plannen zal komen, waarna de discussie kan starten. Freek Visser (CDA) wees erop dat de verlegging van de grens van de rode contour in de Provinciale Staten vergadering van januari zou moeten komen vanwege de aanstaande provinciale verkiezingen.
René Voigt (DB) sloot aan met de opmerking dat de afdeling Nederhorst den Berg van Dorpsbelangen ook bezig was met de ontwikkeling van bouwplannen. DB wil het postkantoor kopen en een multifunctioneel centrum inrichten in De Blijk. Op de gemeentewerf wil DB luxe
appartementen bouwen. De brandweerkazerne moet ook volgens DB verplaatst worden. Hij stelde voor om de DB plannen ook mee te nemen in de komende discussie.
René Voigt sprak zijn zorg uit over dorpshuis De Dobber in Kortenhoef. “Wat is daar aan de hand? Waarom gaan de verenigingen weg en is het waar dat de huur te hoog is?” Hij wil dat het college hiernaar een onderzoek instelt en in april de discussie over De Dobber in de raad brengt.
Wethouder Bert Nagel (CDA) zegt dat de kwestie niet nieuw is. Hij heeft afgelopen dinsdag met de ambtenaren en de beheerder van De Dobber gesproken. Op 10 of 12 januari volgt een vervolggesprek. Het probleem is dat er veel mondeling is toegezegd, maar dat er weinig is vastgelegd. René Voigt vraagt hierop om een notitie van het college, die na enig duwen en trekken wordt toegezegd door Nagel.
Felix Flameling (D66) constateerde dat het centrumplan voor Oud-Loosdrecht al ver ontwikkeld is, maar dat er een patstelling is ontstaan tussen de “tussenwonenden” en projectontwikkelaar Situs. In deze discussie is het college niet erg actief constateert hij. Hij stelt voor dat D66 in de persoon van Nanne Roosenschoon een bemiddelingspoging onderneemt en vraagt of de wethouders Neef en Siemons in januari deel willen nemen aan een gesprek met de partijen.
Welkom in Wijdemeren.
Burgemeester Don Bijl reageerde direct. Hij vindt dat de raad en de politieke partijen buiten de directe bestuurlijke activiteiten moeten blijven om geen verwarring te zaaien. Het organiseren van een dergelijk gesprek door D66 vindt hij dan ook niet verstandig.
Felix Flameling begrijpt de opstelling van de burgemeester. Als het college wel actief is vindt hij dat prima.
Over het onderwerp dat mevrouw Scholtes aan de orde stelde (Krakeelakker, woonarken) vraagt hij het college om meer transparantie voor de raad in het hele proces te krijgen. “Veel blijft achter de horizon. Er moet meer in de raad besproken worden.” :stelt hij. “De omwonenden houden ons uitstekend op de hoogte.” Overigens is hij het eens met de lijn van het college om eerst de uitkomst van het hoger beroep af te wachten.
Ook op deze stellingname van D66 reageerde burgemeester Don Bijl direct. Hij stelt dat de raad op de hoogte wordt gehouden. “Het is ingewikkeld. Wij proberen het zorgvuldig te doen, maar geven nu geen reactie. Niet in het openbaar.”
Voor dit standpunt kreeg hij steun van Lia Moote (PvdA) en René Voigt (DB)
Wim Lorjé (VVD) vroeg aandacht voor de kleine verkiezingsborden, de grote affiches en de vele partijen die aan de verkiezingen deel neme. Hij voorziet problemen.
Wethouder Ties Hagen vertelde dat er nieuwe verkiezingsborden zijn, die echter even groot zijn als de oude. Hij vroeg bescheidenheid van de partijen waar het gaat om het oppervlak van hun affiches.
Ook vroeg Wim Lorjé of er een gesprek met de bewonersverenging Horstermeer gearrangeerd kan worden over de schade die men nu al lijdt vanwege de mogelijke plannen om die polder onder water te zetten.
Don Bijl zegde toe een dergelijk gesprek aan te zullen gaan in het eerste kwartaal van 2003.
Ingekomen Stukken.
Els van Hall (VVD) stelde voor om de brief die De Krakeelakker
stuurde aan de raad ook door de raad en niet door het college te laten beantwoorden.
En weer kwam burgemeester Don Bijl direct in actie. “Dat ontraden wij!”
Hij kreeg steun daarin van René Voigt (DB), Freek Visser (CDA) en Lia Moote (PvdA). Daarom liet Els van Hall haar vraag om stemming over haar voorstel maar varen.
Dit was de derde keer in de vergadering dat het dualisme duidelijker dan ooit tevoren aan het licht kwam. René Voigt vatte het samen: “De raad moet kunnen controleren of het college goed werkt.”
Belastingverordeningen.
Over dit agendapunt werd veel gepraat, maar weinig gezegd. De discussie spon zich toe op de vraag of voor de rioolrechten de eigenaar of de gebruiker van een pand moet worden aangeslagen. Voor 2003 is dat de eigenaar. Wat het in 2004 wordt zal dan besloten worden.
Burgemeester Don Bijl krijgt een
brandweerhelm.
René Voigt kon het niet laten om erop te wijzen dat het college een verhoging van 14% van de OZB had voorgesteld, maar dat door kloek ingrijpen van de raad de verhoging beperkt was tot 3%. Hij dankte zijn mederaadsleden.
Deze opmerking ontlokte Co de Kloet, wethouder financiën (DB), de ontboezeming dat de raad er volgend jaar wel achter komt dat er nergens geld voor is.
In het debat kwam ook aan de orde dat de GAD erg duur is. Co de Kloet zei dat ’s-Graveland, toen het nog niet in het gewest zat, veel goedkoper uit was met vuilophaler BFI.
(Die bovendien ook nog klantvriendelijker was zonder bestraffende briefjes op de bak als hij
eventjes verkeerd op de stoep staat. Red.)
Ideële Doelen
Het college stelt voor om een bedrag van € 2371,-- toe te kennen aan een project in Senegal.
Lia Moote wijst erop dat de ontvangende organisatie geen CBF keurmerk heeft (erkende fondsenwerver).
Gerrit van den Broek zegt dat organisaties met een CBF keurmerk soms ook niet goed met het ontvangen geld om gaan. Enkele partijen (CDA, D66 en
GL) stellen voor om volgend jaar dit begrotingsbedrag in de post welzijn te stoppen. Het college neemt deze suggestie over.
Uiteindelijk stemden alle partijen voor het voorstel, met uitzondering van D66. Deze partij vindt dat burgers zelf moeten uitmaken of zij geld aan een goed doel willen geven en dat het dus niet aan de gemeente is om
belastinggeld aan goede doelen te geven.
Don Bijl krijgt uit handen van Lia
Moote een Wijdemeers
overlevingspakket.
Radio Wijdemeren
Alle partijen namen het subsidievoorstel van het college ten bate van Radio Wijdemeren zonder veel discussie over. Er
ontstond alleen een kleine discussie over de effectiviteit van Radio Wijdemeren en het aantal
luisteraars. Lia Moote (PvdA) vroeg naar luistercijfers. Els van Hall (VVD) sloot zich hierbij aan, evenals Felix Flameling (D66).
Ties Hagen (PvdA), de verantwoordelijke wethouder antwoordde dat hij niet zou weten hoe hij de luisterdichtheid zou moeten meten.
Daarop doofde de discussie uit.
Afscheid na vele jaren.
Thalita Doornik.
Eerst als bode in 's-Graveland,
nu in Wijdemeren.
Sluiting.
Bij de sluiting van de vergadering citeerde Freek Visser (CDA) als oudste in de raad een stuk proza over drukte en kuddegedrag, afgezet tegen de kerstgedachte.
Lia Moote (PvdA) bood burgemeester Don Bijl een bord “Welkom in Wijdemeren” aan, naast een brandweerhelm en een overlevingspakket met o.a Ankeveense boter en andere lokale lekkernijen. Zij deed dit er gelegenheid van het feit dat Don Bijl morgen verhuist van Heemskerk naar zijn ambtswoning in Nederhorst den Berg.Zij concludeerde dat Wijdemeren nu een burgemeester heeft “zeven dagen in de week, vierentwintig uur per dag”.
Don Bijl dankte haar voor de gulle gaven en zei dat hij zich al zeer thuis voelt in Wijdemeren. Hij wenste alle aanwezigen fijne kerstdagen en een goede jaarwisseling
|