Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Brandweernieuws

Wijdemeren, 9 december 2002.

Brandweer Wijdemeren
’s-Graveland, Loosdrecht, Nederhorst den Berg

Brandweer Wijdemeren wijst organisaties op 
‘Spelregels’ voor brandveiligheid tijdens feestdagen

“Kerstmis, Oud en Nieuw. Menigeen is al gestart met de voorbereidingen voor deze feestelijke dagen. Versieringen en kerstbomen om de gebouwen weer gezellig en feestelijk aan te kleden voor deze drukke periode horen daarbij. Gebruik van brandgevaarlijke versiering of aankleding eventueel in combinatie met een volle ruimte kan tot catastrofes leiden. De gemeente Wijdemeren vraagt daarom uw extra aandacht voor de brandveiligheid in deze dagen.”

Met deze tekst begint de brief die in november jl. gestuurd is naar horeca, scholen, kinderdagverblijven, kerkgenootschappen e.d om de brandveiligheid tijdens de feestdagen zoveel mogelijk te waarborgen. De ramp in Volendam zit ons allen nog vers in het geheugen. Massaal is geroepen dat dit nooit meer mag gebeuren en dat de regels voor brandveiligheid moeten worden aangescherpt. 

Daarom heeft de NVBR (Nederlandse Vereniging voor Brandweer en Rampenbestrijding) in samenwerking met het Nibra (Nederlands instituut voor brandweer en rampenbestrijding) ervoor gezorgd dat er spelregels zijn gekomen die moeten bijdragen aan een grotere veiligheid tijdens de feestdagen. Dit op basis van de aanbevelingen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Op deze spelregels heeft Brandweer Wijdemeren veel organisaties en bedrijven gewezen. 

Een greep uit de voorschriften

  • Alleen kunststof kerstbomen, gemaakt van een type kunststof welke niet makkelijk in brand gaat of een echte boom met kluit is nog toegestaan.
  • Versieringsmaterialen moeten moeilijk brandbaar zijn en opgehangen worden met ijzerdraad, minimaal 2,5 meter boven de vloer.
  • Kaarsen dienen een stevige onbrandbare houder te hebben en op een vlakke ondergrond te worden geplaatst; uit de buurt van gordijnen en/of versieringen.

De brandweer Wijdemeren heeft in deze feestmaand extra capaciteit vrijgemaakt om te controleren of de “spelregels” worden nageleefd. Mocht op dat moment worden geconstateerd dat de voorschriften worden overtreden, zal handhavend worden opgetreden.


Reacties

Auteur: Rik Jungmann Foto's: - Bron: Brandweer Wijdemeren
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...