Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Gemeentenieuws 3/12

Wijdemeren, 3 december 2002. De OZB tarieven worden vastgesteld, Radio Wijdemeren krijgt € 6000 per jaar en de jaarrekening 2001 valt voor Wijdemeren als geheel € 713.000 positief uit.

College stelt raad aanpassing van belastingentarieven voor

Het college van Wijdemeren zal de gemeenteraad in december een belastingverordening voor de Onroerend Zaak Belastingen (OZB) voorleggen waarin staat dat de gemeente in 2003 alleen een inflatiecorrectie van 3% zal toepassen. Dit is overeenkomstig het besluit van de gemeenteraad tijdens de afgelopen begrotingsbehandeling. Ook de land- en watertoeristenbelasting en de leges wil het college alleen met 3% inflatiecorrectie verhogen. De tarieven voor de afvalstoffenheffing, voor verwijdering van het huishoudelijk afval, wil het college verhogen met 5%. Voor de rioolrechten stelt het college voor 2003 een harmonisatie voor. 

Deze kosten voor aansluiting op het rioleringssysteem wil het college in 2003 
voortaan in heel Wijdemeren gaan innen bij de eigenaren van woningen en andere objecten die op de riolering zijn aangesloten. Voor inwoners van Loosdrecht en Nederhorst den Berg zal dit veranderingen opleveren. In het verleden zijn in deze dorpen de rioolrechten geheven van de gebruiker, waaronder de huurders van woningen. In ’s-Graveland is men al wel gewend aan de inning van de eigenaren. Het college vindt het rechtvaardiger voortaan in heel Wijdemeren van de eigenaren van objecten te gaan heffen omdat het grootste deel van de kosten van het rioolstelsel vaste kosten zijn die niet afhankelijk zijn van het gebruik. Bijkomend aspect is dat volgens het college de inning van de eigenaren veel efficiënter en dus goedkoper kan plaatsvinden. 

De harmonisatie betekent dat in de gehele gemeente één tarief gaat gelden voor de rioolrechten. In ’s-Graveland zullen deze omlaag gaan, in Nederhorst den Berg min of meer gelijk en in Loosdrecht zullen deze gaan stijgen. 

Heffing recreatiewoningen
Nieuw is dat het college in 2003 ook recreatiewoningen die op het rioolstelsel zijn aangesloten, voor rioolrechten wil gaan aanslaan. Dit heeft als gevolg dat het aantal objecten waar de gemeente een heffing zal opleggen zal toenemen van 10.000 naar 12.000. Hierdoor kan de noodzakelijke opbrengst van ruim € 1.2 miljoen euro gedeeld worden door 12.000 aansluitingen. Dit betekent dat de verhoging per object minder hoog zal zijn als bij 10.000 aansluitingen. 

Zelf innen
Het college wil vanaf 2003 de rioolrechten en afvalstoffenheffing in heel Wijdemeren zelf gaan innen. In het verleden gebeurde dit in verschillende dorpen via de NUON. De gemeente heeft hierover echter vele klachten ontvangen en wil deze nu ter harte nemen. 

Als de gemeenteraad in december de voorstellen van het college aanneemt zal de gemeente in 2003 in totaal ruim 8.7 miljoen euro aan gemeentebelastingen gaan innen.

College vraagt raad om geld voor Radio Wijdemeren

...

Het college van B & W gaat de gemeenteraad voorstellen de lokale omroep Radio Wijdemeren vanaf 2002 te subsidiëren met ruim 6.000 euro per jaar. Dit is vrijwel het volledige bedrag dat de gemeente uit het Gemeentefonds ontvangt dat bestemd zou kunnen worden voor een lokale omroep. 

De Stichting Radio Wijdemeren voldoet hiervoor aan alle voorwaarden. Zo heeft de omroep een zendmachtiging van het Commissariaat van de Media en is Radio Wijdemeren in heel Wijdemeren bereikbaar. Mocht er de komende jaren een nieuwe lokale omroep ontstaan dan zal het college bezien of het geld herverdeeld moet worden. 

collegeprogramma
Het voorstel van het college komt overeen met datgene wat de fracties in het collegeprogramma met elkaar hebben afgesproken.

College biedt jaarrekeningen 2001 aan de raad aan

Het college van B & W van Wijdemeren zal de gemeenteraad in december de jaarrekeningen 2001 aanbieden van de voormalige gemeenten Loosdrecht, Nederhorst den Berg en ’s-Graveland.

De jaarrekening van Nederhorst den Berg heeft een nadelig resultaat van ruim 124.000 euro. De jaarrekening van ’s-Graveland sluit met een positief saldo van ruim 303.000 euro. Die van Loosdrecht sluit eveneens positief en wel met een saldo van ruim 534.000 euro. Het college stelt voor het gezamenlijk resultaat van 713.000 euro toe te voegen aan de algemene reserve van Wijdemeren.


Reacties

Auteur: Rik Jungmann Foto's: - Bron: Wijdemeren
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...