Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Steile Drempels

's-Graveland, 9 maart 2001. Zowel gisteren als vandaag beheersten de drempels op de Parklaan, de Elbert Mooylaan, de Koninginneweg en de Herenweg het nieuws over 's-Graveland in de Gooi- en Eemlander. Ook de Wie Wat Waar van afgelopen woensdag stond aardig vol over de drempels.

Wat is het geval? Op de genoemde wegen/straten liggen drempels die daar gelegd zijn tijdens de vorige raadsperiode onder Wethouder 't Hoen. Het huidige college vindt de drempels wel erg steil en wil ze wat autovriendelijker maken. Om ze een wat zwakkere helling te geven werd in de commissievergadering Grondgebied van gisteren een voorstel van het College voorgelegd om deze werkzaamheden uit te voeren a raison van fl. 115.000.

Zowel in de Wie Wat Waar als in de Gooi- en Eemlander stonden luide protesten van bewoners, van de Curtevenneschool en van de Regenboogschool. De bewonersvereniging Herenweg, onder leiding van voorzitter Kasper Keller, stuurde ook een brief aan de gemeenteraad om van dit onzalige plan af te zien. "Als bewoner van de Herenweg kan ik u uit de eerste hand melden dat het effect van de plateaus direct positief was en is." : zo schrijft hij. Ook stelt hij dat er minder zwaar verkeer over de weg gaat. Tenslotte zegt hij dat men met gemak met meer dan vijftig over de drempels kan rijden. De gemeente stelt dat men slechts met veertig kilometer per uur over de drempels van de Herenweg kan rijden. (Andere auto misschien? red.)

In de commissievergadering van gisterenavond kwam de ontknoping. Het bleek dat alleen Dorpsbelangen voor het afvlakken van de drempels was. Het CDA is wel een voorstander van afvlakking, maar was het oneens met de gekozen financiering van de fl. 115.000. Dit geld zou namelijk moeten komen uit de pot "Duurzaam Veilig", een pot die bedoeld is om het verkeer veiliger te maken. Bovendien is het CDA bang dat het geld ten koste zal gaan van het door deze partij voorgestelde plan om de groenvoorzieningen weer op peil te brengen.

Het rondje raad in de commissie verliep als volgt:

Nelleke Schenkkan (Algemeen Belang/Groen Links (Wijdemeren)): Het gaat om een kinderrijk gebied. We vlakken niet alleen de drempels, maar ook de verkeersveiligheid af met dit plan.

Rie Boeve (PvdA/Groen Links ('s-Graveland)): Dit is een hobby van de raadsleden van Dorpsbelangen en CDA. Idioot om het plan uit Duurzaam Veilig te financieren.

Dick 't Hoen (VVD): Zonde om een woord aan dit plan te besteden. Goede drempels afvlakken is "slapjanussenbeleid".

Henk de Kloet (Dorpsbelangen): Het voorstel gaat me nog niet ver genoeg. Op de Herenweg horen drempels al helemaal niet thuis.

Douwe van Essen (CDA): De huidige drempels zijn absurd, krankzinnig en niet normaal. Hij is echter bang dat het geld ten koste gaat van zijn voorstellen om de groenvoorziening op peil te brengen.

Nadja Jungmann (D66): Een absurd plan van het college. Besteedt het geld liever aan het wegwerken van achterstallig groenonderhoud in plaats van het aanpassen van drempels.

Gezien dit verloop van de discussie ontbrak een meerderheid (6 - 7) voor de plannen van het college en werden deze daarom maar door de Wethouder ingetrokken. Wethouder Wim Neef (CDA) blijft het echter proberen, want hij vindt de drempels nog steeds te hoog. Hij gaf echter wel schoorvoetend toe dat er nuttiger zaken zijn om het geld aan te besteden.

Hij zal terugkomen met een doorzichtige financiële onderbouwing, zodat de raad kan afwegen welke plannen het belangrijkst zijn.


Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...