... ...
Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Herindeling: domino-effect?

Wijdemeren, 17 februari 2001. Er bestaat zoiets als een bestuurlijk evenwicht. De indeling in provincies, gewesten en gemeenten is iets dat stabiel is als het lang bestaat. Alle betrokken instanties zijn gewend om met elkaar om te gaan in betrekkelijke rust. Wordt in dat stelsel iets gewijzigd, dan komt er een proces op gang waarin over het hele stelsel discussie gaat ontstaan. Dat lijkt nu op gang te zijn gekomen.

De laatste weken circuleren in de pers berichten over Weesp en Muiden, over Eemnes, Laren Blaricum, Breukelen, Loenen, Abcoude en nu ook over een eventuele fusie tussen Utrecht en Flevoland.

In de Gooi- en Eemlander van vandaag staat een grote kop boven een stuk van Nico Postma:

Utrecht voelt zich helemaal niet klein
Fusie met Flevoland lijkt nog ver weg

Tijdens de behandeling van het wetsontwerp tot herindeling van onze drie gemeenten kwam aan de orde dat Utrecht misschien wel een maatje te klein wordt nu Loosdrecht er afgehaald wordt. Wellicht zouden Utrecht en Flevoland moeten worden samengevoegd, zo werd geopperd. De minister zegde daar onderzoek naar toe.

In het artikel van vandaag zegt wethouder Wim Neef van 's-Graveland dat hij denkt dat het Gooi binnen twintig jaar deel uit zal maken van de nieuwe provincie Midden Nederland. Ook burgemeester Jos Gieskens zegt al jaren een voorstander te zijn van vergroting van het aantal provincies. Hij vindt Nederland te klein voor zoveel provincies als we nu hebben. Jan Goudberg, burgemeester van Nederhorst den Berg wijst erop dat niet alleen gemeenten steeds meer taken krijgen toegeschoven van het rijk, maar dat dat ook voor provincies geldt. Ook die kunnen hun taken alleen goed uitvoeren als ze voldoende schaalgrootte en bestuurskracht hebben. Hij denkt echter dat het nog wel heel lang zal duren voordat er iets met Utrecht als provincie zal gaan gebeuren. "Dan knarsen mijn tanden niet meer."

Ook burgemeester Hans Ouwerkerk van Almere wordt gevraagd wat hij van een fusie van Utrecht en Flevoland denkt. Hij neemt de berichten niet serieus. Pas als de provincie Flevoland met een duidelijk standpunt komt is hij als Almeerder bereid om er over na te denken.


Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...