... ...
Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Tweede Kamer unaniem achter Wijdemeren
Van onze parlementair redacteur in buitengewone dienst: Douwe van Essen.

Wijdemeren, 15 februari 2001.

De jarenlange zorvuldige voorbereidingen voor de samenvoeging van de gemeenten 's-Graveland, Loosdrecht en Nederhorst den Berg werden vandaag beloond en bekroond met de unanieme steun van alle Tweede Kamerfracties, met uitzondering van de fractie GL, die afwezig was.

Een zeer ruime vertegenwoordiging van lokale bestuurders, fracties en besturen van de 3 gemeenten mocht daar in Den Haag persoonlijk getuige van zijn, getuige van een historisch moment, de opheffing van hun gemeenten en de vorming van de nieuwe gemeente Wijdemeren. Uiteraard heeft de Eerste Kamer het laatste woord, maar gezien de eensgezindheid in de Tweede Kamer kan en mag dat geen enkel probleem meer opleveren. Treffend was dan ook de samenvattende reactie van minister De Vries, verantwoordelijk voor herindelingen: "Ik ben blij met de eenstemmigheid waarmee u op dit wetsvoorstel hebt gereageerd. Het kan dus ook anders bij herindelingen". 

In de discussies, gevoerd door de Kamerleden van VVD (dhr. Balemans), SGP (dhr. v.d. Berg), D66 (dhr. Hoekema), CDA (dhr. Mosterd) en PvdA (mevr. Duikers) werd door iedereen benadrukt dat deze herindeling van onderen af is gekomen. Wel vroeg de SGP zich af hoe vrijwillig vrijwillig hier was, gezien de vroegere dreiging van Hilversum. Het CDA vroeg vervolgens aan de minister 
of de nieuwe gemeente wel 25 jaar verschoond zou blijven van nieuwe herindelingen. Minister De Vries kon uiteraard geen toezegging doen voor een dergelijke termijn, wel zei hij dat de nieuwe gemeente alles in zich heeft om een duurzaam bestaan mogelijk te maken. Van de gemeente Hilversum had hij overigens een brief ontvangen die duidelijke taal sprak: "Het Streekplan biedt Hilversum voldoende aanknopingspunten voor woonruimtebeleid. Verdere uitbreiding heeft geen zin".

Als een rode draad door alle opvallend diepgaande en zakelijk gevoerde discussies liep, hoe kan het ook anders, de wijziging van de provinciegrens in verband met de overgang van Loosdrecht van Utrecht naar Noord-Holland. Daarbij werd ook meerdere malen gerefereerd aan andere opbloeiende herindelingsvarianten, zoals BAL (Breukelen, Abcoude en Loenen), BEL (Blaricum, Eemnes en Laren), Veenendaal, en de zeer ver gevorderde variant Vianen. Waar versterking van het lokale bestuur zo werd geroemd bij herindelingen, Wijdemeren in het bijzonder, werd daaraan meteen gekoppeld of dat dan ook niet voor provincies gold, met name gezien de omvang van de provincie Utrecht. Met andere woorden: hoe klein mag een provincie zijn? Iedereen was het er over eens dat structureel onderzoek noodzakelijk is.

De Kamer en ook de minister zijn voorstander van uitbreiding van het onderzoek door het IPO (Interprovinciaal Overleg), voorzitter de Commissaris van de Koningin van N.H, de heer Van Kemenade naar de rol van de provincies. Voorstel is om daar de VNG (Ver. van Ned. Gemeenten), voorzitter de heer Deetman, bij te betrekken en die gezamenlijk een rapport aan de Kamer uit te laten brengen. De minister ontlokte mevrouw Duikers nog de uitspraak, dat samenvoeging van Flevoland en Utrecht voor de PvdA bespreekbaar is. 
De heer Balemans (VVD) nam wat gas terug over het inleveren van Utrecht en zijn verwijzing naar Vianen toen de heer Van de Berg (SGP) hem interrumpeerde met de opmerking dat deze herindeling op zichzelf staat en dat een soort ruilhandeldiscussie onzuiver is.

Ook de rol van het Plassenschap en het Samenhangend Gebiedsperspectief (SGP) werden besproken, maar speelden een zeer ondergeschikte rol in de discussie. Tot slot bleek iedereen het roerend met elkaar eens over de waarde van dit gebied als groene zone, en, bovenal, als een buitengewoon aantrekkelijk gebied om in te mogen wonen. En dat verandert niet door deze herindeling, integendeel, de kans om dit unieke gebied zo te bewaren wordt hierdoor juist versterkt.

Douwe van Essen, fractievoorzitter CDA 's-Graveland en waarnemend parlementair journalist.



V.l.n.r.: Jos Gieskens (burg. Ldr.), Rob Enserinck (weth. Ldr.)
Hr. Robertsen (Gedeputeerde Utrecht)


Een ruime vertegenwoordiging. V.l.n.r.
Hans van Wijk (VVD NdB), Jaap Jansen (Gem.secr. NdB), Mevr. Sinnige (Prov. NH) en een medewerker van de Provincie Utrecht.


Enkele medewerkers van de gemeente Nederhorst
den Berg, (o.a. Wim van den Hurk) en Piet van Enk.


Nico Postma (Gooi & Eemlander) kijkt toe hoe Wim Neef (weth. 's-Gr.) koffie haalt.

(Tip voor Yolanda Neef: Hij kan het...! Al staan de kopjes angstig scheef. Even bijblijven dus.)


Intergemeentelijk burgemeestersoverleg:
Jan Goudberg (NdB, links)) en Jos Gieskens (Ldr).


V.l.n.r: Hans van Wijk (VVD NdB), Mevr. Franssen,
Ria van Rhijn (gem.secr. 's-Gr.),
Mevr. Kluit-Boterenbrood (weth. Ldr)


Eén thee voor Gerrit van den Broek (VVD, 's-Gr., op de rug gezien).


"Ik ben blij met uw eenstemmigheid.."


Echt vol? Nou nee,..

 

 


Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...